Nová studie: Zvěř ničí lesy. Škody přesahují miliardu

Pavel Baroch
29. 10. 2007 20:00
Je to horší než orkán Kyrill, řekli ekologové
Jeleni jsou přemnožení a ničí české lesy. Českomoravská myslivecká jednota ovšem tvrdí, že jeleni žijí jen na čtvrtině českého území, ideální by bylo na sto procentech
Jeleni jsou přemnožení a ničí české lesy. Českomoravská myslivecká jednota ovšem tvrdí, že jeleni žijí jen na čtvrtině českého území, ideální by bylo na sto procentech | Foto: ČMMJ

Praha - Přemnožení jeleni, srnky či mufloni poškodí bezmála polovinu mladých vysazených stromků, takže škody dosahují stovky milionů korun ročně.

Uvádí se to v dosud nepublikované studii o škodách zvěře na lesních porostech, kterou vypracoval Ústav pro výzkum lesních ekosystémů a na niž upozornilo ekologické Hnutí Duha.

"Poškozeno je v průměru 44 procent stromů," uvádí se v dokumentu, který má redakce Aktuálně.cz k dispozici. Zpráva upozorňuje, že škody v lesích přibývají. V roce 2000 bylo poškozeno necelých čtyřicet procent vysazených stromků.

"Ukázalo se, že trvá trend pomalého, ale zřejmého zvyšování podílu poškozených stromů," konstatují autoři studie.

Škody? Více než po orkánu Kyrill

Takto dokáže ohlodat spárkatá zvěř stromy. Snímek je z lesa v Krušných horách
Takto dokáže ohlodat spárkatá zvěř stromy. Snímek je z lesa v Krušných horách | Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

Hnutí Duha vypočítalo, že škody způsobené přemnoženou zvěří přesahují miliardu korun. "Ekonomické ztráty aktuálně dosahují podle našeho odhadu 1,5 miliardy korun ročně," řekl Jaromír Bláha, který se v této organizaci zabývá právě ochranou lesa.

Kromě přímých škod na zničených stromcích zahrnulo Hnutí Duha do svého výpočtu také vynucené náklady na ochranu vysázených stromcích, ztrátu na přírůstku a kvalitě dřeva.

"Výsledky ukazují, že přemnožení zvěře je pro české lesy větší kalamitou než orkán Kyrill," konstatoval Bláha. Škody v lesích po větrné smršti dosáhly stovky milionů korun.

Zvěř si vybírá listnáče, které pak v lesích chybí

Ačkoli je přemnoženými jeleny či srnkami celkem poškozeno 44 procent mladých stromků, u listnáčů a jedlí je toto číslo ještě vyšší. Dosahuje šedesáti procent.

Listnáče jsou zatím v menšině
Listnáče jsou zatím v menšině | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Právě buků, dubů či jedlí je v českých lesích nedostatek. Lesničtí experti se přitom nedávno shodli, že se podíl těchto dřevin musí zvýšit, aby lesy lépe odolávaly třeba silnému větru nebo škodcům.

Jehličnany tvoří zhruba tři čtvrtiny všech stromů. "Ačkoli vlastníci a správci lesů sází povinné procento listnáčů a jedlí, zvěř skoro dvě třetiny z nich zase spase, takže v nových porostech zůstává zase skoro jen smrk. Přemnožená zvěř tak brání návratu listnáčů, které jsou nutné pro ozdravění našich lesů," řekl Jaromír Bláha z Hnutí Duha.

Ministři, nechte vystřílet jeleny a srny!

Hnutí Duha už vyzvalo ministry zemědělství a životního prostředí Petra Gandaloviče a Martina Bursíka, aby změnily příslušnou vyhlášku a zákon, což by umožnilo snížit počty spárkaté zvěře na přijatelnou úroveň.

Ať se přemnožená zvěř vystřílí
Ať se přemnožená zvěř vystřílí | Foto: Ludvík Hradilek

Jaromír Bláha z Hnutí Duha uvedl, že v zahraničí je běžné, když se únosné stavy zvěře stanovují právě podle škod, které způsobí na stromech. Jenže v Česku se stále vychází ze sčítání jelenů nebo srnců.

"To už ale skoro nikde nepoužívá. Zvěře musí být v lese tolik, kolik je schopen les uživit," zdůraznil Bláha, podle něhož je na některých místech až desetkrát více zvěře, než je únosné. Například v Krušných horách.

"Podle našich odhadů je únosný stav zvěře překročen pětkrát až desetkrát," řekl před časem v Hospodářských novinách Jan Ferkl z teplického inspektorátu státního podniku Lesy.

Myslivci: Je to obludný návrh

Mluvčí Českomoravské myslivecké jednoty Jiří Šilha označil návrh Hnutí Duha na radikální snížení spárkaté zvěře za obludný.

"Na jednu stranu podporují výskyt velkých šelem, na druhou stranu by jim chtěli zcela zlikvidovat zdroje potravy," uvedl Šilha.

Hnutí Duha ovšem odmítlo, že by chtělo nechat vystřílet veškerou zvěř. Prosazují, aby se počty jelenů, srnců či muflonů omezily na únosnou míru.

 

Právě se děje

Další zprávy