BIS drtí skandál, vytáhla nový: Střelbu na poslance

ina, sim
19. 10. 2007 15:32
Na budovu tajné služby se střílelo, když tam byli poslanci
Administrativní budova Bezpečnostní informační služby v pražských Stodůlkách.
Administrativní budova Bezpečnostní informační služby v pražských Stodůlkách. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Po dvou týdnech, kdy se tajná služba musí obhajovat ve skandálu s únikem strategických informací, se šéf BIS Jiří Lang postavil před poslance a oznámil jim: Když jste u nás byli aféru vyšetřovat, někdo po budově BIS vystřelil.

Jde o událost, která je v Česku nanejvýš neobvyklá: Že by někdo spáchal ozbrojený útok na úřad či úředníka. A nad to kvůli politice.

Střílel tedy někdo po poslancích během jejich návštěvy BIS?

Nepřehlédněte:
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podle zjištění Aktuálně.cz se v budově skutečně našel jeden projektil. Střela trefila jednu z budov komplexu. Nesměřovala ovšem do části budovy, kde zrovna jednali poslanci, měla jít ze dvora.

"Jsou tu svědci, kteří viděli, odkud zhruba střela přiletěla," popsal dobře informovaný zdroj. Potvrdil to i mluvčí tajné služby Jan Šubert: "Jeden pracovník v kanceláři přímo slyšel náraz stely o zeď budovy."

Poslanci: Řekl nám to Lang

Vyšetřovatelé zatím neodmítli žádnou z možných variant, co se odehrálo. Verzi, že výstřel souvisel s návštěvou poslanců, nicméně nijak neupřednostňují.

Vzhledem k tomu, že projektil byl vypálen z veliké dálky téměř vylučují, že by šlo o "pouhé" selhání zbraně či špatnou manipulaci některého z pracovníků tajné služby.

Letecký snímek zachycující areál budov Bezpečnostní informační služby v Praze - Stodůlkách
Letecký snímek zachycující areál budov Bezpečnostní informační služby v Praze - Stodůlkách | Foto: www.mapy.cz

"Momentálně je projektil na balistické expertize," uvedl mluvčí Šubert. Z té bude možné přesně určit, o jaký typ zbraně šlo a odkud až střela mohla přiletět.

I přesto, že vůbec není jasno v tom, co se v sídle BIS stalo, jindy velmi mlčenlivá tajná služba věc okamžitě zveřejnila. "O té střelbě nás informoval přímo ředitel BIS Jiří Lang," uvedl předseda této komise, poslanec Jeroným Tejc (ČSSD).

Někdo na nás střílel!

Politici vůbec nepochybují, že motivy mohly být politické.

"Ta informace je přeci o tom, že zasedala komise pro kontrolu tajné služby v souvislosti s údajnou aférou, jednou z největších, která může touto tajnou službou otřásat, a na budovu, ve které zasedala tato komise, se střílelo," řekl šéf klubu poslanců ČSSD Michal Hašek. "Tam nešli kolem nějací vandalové, kteří by tam pokřikovali nějaká škaredá slůvka, aby je za rohem pokáral městský strážník a uložil jim blokovou pokutu. Na tu budovu se mělo střílet!"

Bývalý šéf sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) proto okamžitě požádal o přerušení schůze. A vyzval ministra vnitra Ivana Langera (ODS), aby vše bez prodlení vysvětlil.

Ten hned nebyl s to reagovat. "Je to informace velice čerstvá. Probíhá vyšetřování," uvedl s tím, že více sdělí zákonodárcům později odpoledne.

 

Právě se děje

Další zprávy