Spor o chobotnici z Letné: ODS porušuje slib voličům

Zdeněk Mihalco
18. 10. 2007 11:00
ODS loni slíbila: Podpoříme knihovnu na Letné
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Pražská ODS před rokem slíbila voličům, že na Letné podpoří stavbu Národní knihovny.

V jejím volebním programu pro období 2006 - 2010 se doslova píše: Podpoříme výstavbu Národní knihovny na Letné.

Jde o program pro loňské volby. Také v programovém prohlášení Rady města z minulého roku je zmínka o tom, že magistrát výstavbu knihovny podpoří.

Teď ODS otočila. Ještě v březnu tohoto roku sice primátor za ODS Pavel Bém prohlašoval, že je z vítězného návrhu architekta Kaplického nadšený, ale nyní stavbu nechce. Není sám: Zastupitelům se knihovna zdá příliš "vysoká", "objemná", "arogantní" a "neohleduplná". A to přesto, že o vítězi jednomyslně rozhodla mezinárodní porota odborníků, ve které měl magistrát svého zástupce.

Infobox
Autor fotografie: Ondřej Besperát

Navzdory slibu voličům, že podpoří knihovnu na Letné, chce nyní primátor Pavel Bém knihovnu přemístit. Podle něj připadají v úvahu například lokality dnešního nákladového nádraží na Žižkově nebo nádraží ve čtvrti Bubny. Další možnou lokalitou by podle radních mohl být Strahov.

Zastupitel ODS David Vodrážka by zase nejraději přemístil knihovnu do čtvrti Stodůlky. Na otázku, proč neplní slib voličům a nepodporuje stavbu na Letné, odpověděl: "Slib bychom splnili. Národní knihovna na Letné by mohla být, ale ne tak objemná a vysoká. Vždyť ta stavba má 48 metrů," řekl.

Architekt Jan Kaplický považuje snahu přemístit knihovnu za nesmysl. "Taková představa, že se to jednoduše posadí jinam - to je naivní školácký nápad," řekl například. Národní knihovna by pro novou lokalitu pravděpodobně musela vyhlásit novou soutěž. Ta na projekt na Letné stála 30 milionů korun.

Spor o knihovnu: Bém a Kaplický se dnes utkají v televizi - ZDE

Během minulého volebního období stavbu knihovny na Letné podporoval zejména tehdejší náměstek pražského primátora a dnešní poslanec za ODS Jan Bürgermeister. Dnes říká: "Nemohu měnit svůj názor. Letná je dobré místo pro knihovnu. Ale ne jediné. Jde hlavně o tu stavbu samotnou a o její vhodnosti pro tu lokalitu. Mohou zaznívat různé názory a taková diskuse se dala očekávat," prohlásil Bürgermeister.

Stavba také nemá podporu vlády kvůli vysokým nákladům. Výstavbě na Letné navíc brání nejasnosti v územním plánu. "Podle mých zpráv návrh neodpovídá pozemkům, které jsme na stavbu vyčlenili a schválili. Navíc musíme počítat s tím, že by bylo třeba vyřešit okolní dopravní situaci, a to by stálo stovky milionů. Když jsme psali volební program, nepočítali jsme s tím, že by takové komplikace mohly nastat," říká člen Rady města odpovědný za kulturu Milan Richter (ODS).

 

Právě se děje

Další zprávy