Dráhy vypsaly tendr na polikliniky. Vyhrát musí Chrenek

Petr Holub, Zdeněk Mihalco
15. 10. 2007 11:48
České dráhy pronajímají nemocnici a pět poliklinik

Praha - České dráhy chtějí pronajmout nemocnici a pět poliklinik. Podmínky obchodní soutěže nastavily tak, aby je mohla splnit jediná tuzemská firma, společnost Agel, jejímž akcionářem je ocelářský magnát Tomáš Chrenek.

Pokud bude mít největší soukromá zdravotní firma zájem, nic jí nemůže zabránit, aby si pronajala závod Železniční zdravotnictví, pod který patří Železniční nemocnice v Praze na Vinohradech a polikliniky v Plzni, Nymburce, České Třebové, Olomouci a Ostravě. Spolu s tím by získala smlouvy s pojišťovnami, které by zaručovaly roční příjem přes půl miliardy korun.

"Náš zájem o Železniční zdravotnictví nemohu potvrdit, ani vyvrátit," odmítá se jednoznačně vyjádřit mluvčí Agelu Tomáš Želázko.

Pět důvodů pro Agel

Přihlášky do soutěže se podávají do počátku listopadu a pokud by Agel váhal, přišel by o jedinečnou příležitost.

Státní podnik České dráhy si v podmínkách soutěže klade pět speciálních podmínek. Především je nutné, aby měl zájemce v posledních třech letech obrat nejméně půl miliardy a zaměstnával alespoň sto lékařů.

Už tato dvě kritéria ukazují, že šanci má jen Agel, jehož obrat v posledních letech překračuje dvě miliardy. Po Agelu jsou největšími soukromými zdravotnickými společnostmi Nemocnice Hranice a plzeňská společnost Privamed. Jejich příjmy nepřekračují 300 milionů ročně a nemají ani 30 lékařů na plný úvazek.

Dráhy navíc žádají, aby zájemce provozoval nejméně tři zdravotnická zařízení, přitom nejméně jedno má být ambulantní a jedno lůžkové. Ani v tomto případě nemá Agel v Česku konkurenci.

Plní i podmínku, aby alespoň jedno jeho zdravotnické zařízení mělo certifikát systému řízení kvality. Největší nemocnice Agelu v Třinci-Podlesí certifikát vlastní od roku 2002.

Nemocnice Podlesí zároveň zajišťuje prevenci a rehabilitaci zaměstnancům Třineckých železáren. 

Dráhy: Chceme silného partnera

České dráhy přesto tvrdí, že soutěž není ušita na míru jedné firmy.

"Z naší analýzy jasně vyplývá, že těch subjektů, které splňují podmínky, je vícero. V analýze jsou dokonce konkrétní názvy firem," říká Jiří Kešner, který řídí kancelář náměstka ředitele Českých drah Petra Davida.

Ten je za pronájem odpovědný, Kešner však nemůže jména firem sdělit, protože analýza je důvěrná.

Přísné podmínky podle něho České dráhy zvolily, protože chtějí silného partnera, který společnost nevytuneluje, ale zachová vše ve stávajícím rozsahu. "A nemáme zájem vybrat společnost menší, než je pronajímaný závod," vysvětluje Kešner.

Připouští ovšem, že se do soutěže nepřihlásí zahraniční zájemci: "Inzerát jsme umístili jen v Česku. V Hospodářských novinách a také na stránkách Českých drah."

Příklad z Olomouce

Chrenkův Agel uspěl už počátkem roku v soutěži o pronájem tří nemocnic Olomouckého kraje. V olomouckém tendru byl jediným přihlášeným.

Dvacetiletý pronájem nemocnic v Přerově, Prostějově a ve Šternberku považují experti za faktickou privatizaci.

Agel vlastní vedle nemocnice v Podlesí ještě ústavy v Šumperku, Ostravě-Vítkovicích, Českém Těšíně, Bruntále, Rýmařově a Valašském Meziříčí.

 

Právě se děje

Další zprávy