Nova spustí druhý program. Už v prosinci

12. 10. 2007 13:19
Na vysílání se připravují i nové digitální televize

14 digitálních programů

Současné programy:

  • Nova
  • Prima
  • ČT1
  • ČT2
  • ČT24 - zpravodajství
  • ČT4 - Sport

Nové programy:

  • Nova Cinema - filmový kanál
  • Prima 2 - podrobnosti nejsou známy
  • Z1 - zpravodajská televize
  • RTA - regionální stanice
  • Febio TV - kulturní komerční televize
  • TV Pohoda - pro děti a mládež
  • TV Barrandov - podobná Nově a Primě
  • Óčko - hudební stanice

Praha - Zřejmě už v prosinci zahájí vysílání druhý program televize Nova, filmový kanál Nova Cinema.

Dostupný bude zatím přes satelit a prostřednictvím kabelových televizí. Vysílání bude bezplatné.

Nova Cinema by však časem měla být dostupná pro všechny, program totiž v budoucnu bude vysílat i digitálně. Uvedl to týdeník Marketing&Media.

Nova má totiž ze zákona nárok na dvě licence na digitální vysílání.

Nova Cinema bude vysílat jen filmy a seriály, má být podobná například stanici HBO. Podle serveru Digizone.cz  bude Nova Cinema podobná rumunské stanici Pro Cinema. Ta dopoledne vysílá seriály typu Walker, Texas Ranger, Kačer Donald nebo Ally McBealová. Večer vysílá filmy.

Česká CNN

Příští rok začnou vysílat také další nové digitální televize. Celkem by na konci příštího roku měli diváci digitálně přijímat čtrnáct programů - čtyři programy ČT, dva programy Novy, dva Primy a šest nových digitálních televizí.

Start vysílání nových televizních programů umožňuje takzvaná diginovela, kterou na konci září schválila poslanecká sněmovna. K příjmu je nutný digitální přijímač - například set-top box nebo satelit.

Na jaře začne vysílat "česká CNN" - stanice Z1. Své vysílání na jaře rozšíří také hudební stanice Óčko. Další nové digitální programy spustí své vysílání pravděpodobně na podzim.

Stanice Z1 chce konkurovat veřejnoprávnímu zpravodajskému kanálu ČT24. Bude nepřetržitě vysílat zpravodajství, publicistiku, rozhovory a dokumenty. "Můžete si naši stanici představit jako kombinaci CNN a National Geographic," říká ředitel Z1 Martin Mrnka. "Česko je s výjimkou Rakouska jedinou zemí EU, která dosud nemá komerční zpravodajskou stanici. Naší ambicí je toto bílé místo vyplnit," tvrdí ředitel Z1.

Nový kanál pro děti

Kanál specializující se na děti a mládež TV Pohoda začne vysílat pravděpodobně na podzim. V programu se objeví filmy a seriály pro děti, pohádky a vzdělávací dokumenty a časemi i původní pořady a soutěže. "Budeme vysílat i třeba reality show, ale ne v té podobě, v jaké je známe ze současných komerčních stanic," říká autor projektu TV Pohoda Radim Pařízek. "Chceme být interaktivní televizí a využívat moderní prostředky komunikace s divákem," tvrdí.

Ráno bude televize vysílat především pro menší děti, odpoledne pro děti vracející se ze školy a večer bude vysílat pořady pro teenagery, například filmy, ale i hudební pořady. Po 22. hodině se v programu objeví filmy a seriály pro věkovou skupinu 18 - 24 let.

Komerční kultura na Febio TV

Seriozní zpravodajství, publicistiku, dokumentární filmy i filmy pro náročné slibuje autor projektu Febio TV Fero Fenič.

Sloganem Febio TV je komerční kulturní televize. Kromě jiného se vedení televize chce věnovat problematice menšin, alternativnímu humoru nebo cestopisům. Vysílat chce Febio TV i filmy z východní Evropy nebo britské sitcomy.

Naopak komerční stanicí ve stylu Novy a Primy má být TV Barrandov, která se bude soustředit na městského diváka hledajícího zábavu. Svůj druhý program chystá i Prima, podrobnosti však vedení televize zatím nechce oznámit.

 

Právě se děje

Další zprávy