Přízemní ozon zabíjí. U nás ohrožuje tři čtvrtiny lidí

Pavel Baroch
20. 10. 2007 19:00
Další alarmující zpráva o životním prostředí
Čím více aut, tím více ozonu
Čím více aut, tím více ozonu | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Přízemní ozon, který podle výzkumů amerických vědců vede k větší úmrtnosti, dlouhodobě ohrožuje většinu lidí v České republice.

"Troposférický ozon je významným problémem kvality ovzduší. Nadlimitním koncentracím je vystaveno 78 procent obyvatel," varuje Zpráva o stavu životního prostředí v roce 2006, kterou na základě dat Českého hydrometeorologického ústavu a dalších institucí zpracovala Česká informační agentura životního prostředí CENIA.

Nepříznivé údaje o letním fotochemickém smogu, jak se ozonovým emisím také říká, se v pravidelné ekologické zprávě připomínají už poněkolikáté. V roce 2005 byla situace ještě o něco horší - ozon ohrožoval dokonce 85 procent lidí.

Problém? Slunce a auta

Právě přízemní ozon je jedním z důkazů, že se životní prostředí v Česku přestalo zlepšovat. "Začátkem devadesátých let se kvalita životního prostředí výrazně zlepšila, teď už ovšem několik let stagnuje," konstatoval ministr životního prostředí Martin Bursík.

Foto: Reuters

Přízemní ozon vzniká složitou chemickou reakcí, kterou musí doprovázet intenzivní sluneční záření. Jelikož k jeho vzniku jsou zapotřebí i oxidy dudíku, které vypouštění i auta, přičítá se zvýšený výskyt fotochemického smogu zejména rozvoji automobilismu. Ozon ovšem vzniká například i v blízkosti rafinérií.

Kvůli ozonu mohou mít lidé dýchací potíže, mohou je pálit oči, snižuje i obranyschopnost organismu. Ohroženi jsou zejména starší lidé, děti nebo astmatici a alergici.

Hrozba pro starší lidi

Tři vědecké americké týmy před časem došly nezávisle na sobě k závěru, že zvýšené znečištění ozonem vede k vyšší úmrtnosti.

"Existuje jasný vztaj mezi krátkodobými úrovněmi ozonu a úmrtností, zejména v souvislosti s kardiovaskulární soustavou a dýchacími potížemi," citoval časopis Ekolist jednu ze studí.

Nejvíc úmrtí zaznamenali američtí vědci v letních měsísích u starších lidí. Méně mrtvých je ve městech, která jsou dobře vybavena klimatizovanými prostorami.

Ozon napomáhá oteplování

Podle Zprávy o stavu životního prostředí v roce 2006 je na tom ještě o něco hůř příroda. Platné limity pro ochranu vegetace byly vloni překročeny na celém území státu.

Přízemní ozon podle vědeckých poznatků nemalou měrou přispívá k tomu, že se uzavírají póry na listech, kterými rostliny absorbují oxid uhličitý. Znamená to, že fotoschemický smog nepřímo přispívá ke globálnímu oteplování. Oxid uhličitý, který by jinak absorbovaly rostliny, totiž volně unikne do atmosféry.

"Ozon je zřejmě mnohem důležitější zdroj urychlování změn klimatu, než jsme si mysleli," řekl BBC spoluautor ozonové studie Peter Cox z univerzity v Exeteru.

Letní smog přichází i z Bavorska

Česko má podle hydrometeorologického ústavu pro vznik letního ozonu vhodné podmínky. A pokud vane jihozápadní vítr, dostává se na do země ještě fotochemický smog z Bavorska, kde je hustá silniční doprava.

"V roce 2006 byl ozon měřen na 69 lokalitách, z nichž na 36 byl překočen imisní limit pro zdraví lidí za tříleté období 2004 až 2006. Nejvyšší oblasti byly naměřeny v horských oblastech," uvádí s v ekologické zprávě, kterou minulý týden přijala vláda.

 

Právě se děje

Další zprávy