Greenpeace: Těžaři zasypali vzácné obojživelníky

Pavel Baroch
2. 10. 2007 17:46
Severočeské doly nejspíš dostanou pokutu od inspekce
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Lom - Česká pobočka Greenpeace obvinila Severočeské doly, že porušily platný krajský plán i usnesení vlády a rozšířily výsypku Pokrok za závaznou hranici. Kvůli tomu padly více než dva hektary dřevin, zahynuly zvláště chráněné druhy obojživelníků a výsypka se asi o 300 metrů přiblížila k městu Lom.

Těžaři odmítli, že by pochybili, i když přiznávají, že původní hranici výsypky skutečně překročili. Tvrdí ovšem, že tato hranice už dávno neplatí.

"Žádné schválené limity jsme nepřekročili," řekl Aktuálně.cz mluvčí Severočeských dolů Vladimír Budinský. Vysvětlil, že usnesení vlády umožňovalo hranici výsypky upřesnit, což se také v letech 1992 až 1993 stalo. Podle Budinského tomu předcházelo vypracování několika studií včetně posouzení vlivu na životní prostředí.

"Vždycky jsme dostali kladné stanovisko," konstatoval Budínský a odvolává se i na povolení Obvodního báňského úřadu v Mostě.

Greenpeace u povrchového dolu
Greenpeace u povrchového dolu | Foto: Greenpeace

Tento postup kritizuje Pavel Doucha z Ekologického právního servisu. "Je samozřejmě rozumné, že až sedmdesát metrů tlustá čára v příloze vládního usnesení má být zpřesněna, a mělo se to stát už dávno. Ovšem pouze v rámci těchto sedmdesáti metrů, nikoliv jejím posunutím o půl kilometru do území, které má chránit," tvrdí Doucha.

Pokuta od ekologické inspekce

Případem se nyní zabývá Česká inspekce životního prostředí a Obvodní báňský úřad, na které se Greenpeace obrátili.

Internetové České noviny s odvoláním na ředitelku ústeckého inspektorátu České inspekce životního prostředí Jany Moravcové uvedly, že Severočeské doly zákon porušily. Zasypaly totiž mokřady s chráněnými živočichy, aniž by k tomu měly povolení ministerstva životního prostředí.

Inspekce proto podle Českých novin zahájí s těžaři správní řízení, v němž firma nejspíš dostane pokutu. Dokud doly ministerskou výjimku nedostanou (už o ni požádaly), nemohou v zavážení mokřadu pokračovat.

Greenpeace chtějí rozšiřování výsypky zabránit

To nedopustíme!
To nedopustíme! | Foto: Pavel Baroch

Báňský úřad se k případu zatím nevyjádřil. Severočeské doly věří, že rozhodne v jejich prospěch. "Nebojíme se toho," řekl Aktuálně.cz mluvčí dolů Budinský.

Greenpeace vyzvali těžaře, aby výsypku nerozšiřovali. "Doufáme, že Severočeské doly se zachovají jako odpovědná firma a výsypku s ohledem na zájmy obyvatel Lomu i ochrany přírody dále rozšiřovat nebudou," řekl Jan Rovenský z pražské kanceláře této mezinárodní ekologické organizace.

Těžaři ovšem tvrdí, že toto území potřebují, protože by jinak neměli kam zeminu sypat.

"Jsme připraveni jim v tom zabránit," dodal bez bližšího upřesnění Jan Rovenský z Greenpeace.

 

Právě se děje

Další zprávy