Langer dostal pokutu. Za Kubiceho zprávu

gaz
2. 10. 2007 16:30
Podle NBÚ pomohl tajné zprávě na veřejnost
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Ministr vnitra Ivan Langer dostal od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) pokutu 9000 korun za úniky informací spojené s Kubiceho zprávou. Informuje o tom internetový server iDnes.cz.

Langerovi přitom hrozila pokuta až půl milionu korun. Kromě pokuty musí Langer zaplatit ještě tisíc korun za přestupkové řízení.

NBÚ zdůvodňuje nízkou pokutu tím, že únik informací způsobil pouze z nedbalosti. Podle informací deníku totiž nechal dokument ležet na stole po jednání poslaneckého výboru a novináři tak k němu měli přístup.

Že je viníkem, Langer vždy popíral: "Zprávu jsem novinářům nepředal a ani jsem neumožnil její kopírování," řekl například ministr vnitra v lednu, píše deník.

V souvislosti s únikem informací z Kubiceho zprávy již policie vyšetřuje lidoveckého poslance Pavla Severu. Znalecký posudek tvrdí, že se do médií dostala právě jeho kopie.

Podle žalobce je vyšetřovací spis už kompletní, zatím však váhá, zdali požádá Sněmovnu o Severovo vydání.

Čtěte:
Žalobce má k Severovi vše. S verdiktem však otálí

Šéf ÚOOZ Jiří Kubice vystoupil ve Sněmovně se zprávou, která upozorňovala na prorůstání policie a organizovaného zločinu. Politici jeho obvinění odmítli.

 

Právě se děje

Další zprávy