Požár zabil člověka a zničil dlouhou práci archeologů

ven
25. 9. 2007 13:17
Shořela část areálu v Mikulčicích na Hodonínsku
Památník Velké Moravy v Mikulčicích
Památník Velké Moravy v Mikulčicích | Foto: mikulcice.cz

Mikulčice - V Mikulčících na Hodonínsku shořelo v noci na dnešek pracovistě archeologů a s ním i padesátiletý archeologický výzkum významných center Velkomoravské říše.

Podle mluvčího jihomoravských hasičů Jaroslava Haida začalo hořet o půlnoci. Oheň nahlásil pracovník ostrahy objektu, který se nestihl vrátit ze silně zakouřených prostor budovy a zemřel.

"Bylo tady šest jednotek hasičů, včetně dobrovolných. Oheň se podařilo dostat pod kontrolu ve čtyři hodiny ráno. Během zásahu se část budovy zřítila, zbytek hasiči postupně strhli, aby mohli požár uhasit," uvedl mluvčí hasičů.

Muzeum v Mikulčicích
Muzeum v Mikulčicích | Foto: mikulcice.cz
Mikulčice: Česko může mít další památku UNESCO, když ji nezničí

Pracovistě brněnského archeologického ústavu se nacházelo v areálu Národního památníku v Mikulčicích, který oheň nezasáhl. Oheň však zcela zničil budovu, ve které se nacházely kanceláře archeologů, archiv a počítačové databáze a především depozitář. Podle archeologů požár způsobil nedozírné škody, nejen věcné, ale hlavně historické.

"Shořela tam práce archeologů za posledních padesát dva let. Jako kdyby ten průzkum vůbec neprobíhal," uvedl vedoucí výzkumu Lumír Polášek. Mnoha archeologům při neštěstí shořela dokumentace k připravovaným monografiím.

Kromě dokumentace oheň zničil i cenné nálezy jako například šperky z období Velkomoravské říše. Celý areál se nachází na místě bývalého hradiště Valy, stojícího na duně uprostřed moravské nivy. Významné centrum Velké Moravy, ve kterém v devítém století pravděpodobně sídlil rod Mojmírovců, je známé i unikátní sbírkou středověkých kostelů.

 

Právě se děje

Další zprávy