Vzor pro Brdy: Do Maďarska si Američané vozili i vodu

Pavel Baroch
23. 9. 2007 15:24
Mnozí Maďaři očekávali od americké posádky víc
Foto: repro Aktuálně.cz

Praha/Taszár - Zatímco se Češi přou, zda přijmout či odmítnout  v Brdech americký radar, Maďaři už mají zkušenost se základnou americké armády několik let za sebou.

Na jihozápadě země, v obci Taszár, fungovala bezmála devět let první základna USarmy v zemích bývalé Varšavské smlouvy. Sloužila pro operace na Balkáně.

České a americké úřady úzkostlivě tají skoro vše z toho, jak by Američané měli na základně v Česku žít. Z toho mála, co proniklo, je třeba zřejmé, že by na základně v Brdech měly bydlet i rodiny vojáků, kteří budou u radaru sloužit.

ČTĚTE VÍCE:
Radar v Brdech. Američané tam chtějí ubytovat i rodiny  

Maďarskou základnu navštívilo koncem devadesátých let minulého století několik českých novinářů.  Přinášíme jejich postřehy.

Všechno s sebou. Včetně vody

Historie základny Taszár

  • 1918: Maďarská vláda zde vytváří 1. vzdušnou skupinu, která má pozorovat srbské jednotky poblíž demarkační linie.
  • 1952: Vzniká zde letecká základna Varšavské smlouvy, sídlí zde sovětské letectvo.
  • 1989: Po "dočasném" pobytu začínají základnu sovětské jednotky opouštět.
  • 1995: Taszár se stává logistickou základnou americké armády.
  • 2003: Na základně začíná výcvik iráckých dobrovolníků z řad protisaddámovské opozice.
  • 2004: Američané základnu opustili.

Přesun amerických jednotek do klidného, idylického městečka a pobyt v něm značně zchladil počáteční euforii a zlatou horečku místních obyvatel, popsalo situaci v Tazsáru v roce 1996 Právo.

Američané si převezli prakticky všechno s sebou, včetně minerální vody v plastikových lahvích. Mluvčí americké posádky to tehdy vysvětlil tím, že maďarské podniky neodpovídají kapacitou. Anebo jejich výrobky nebyly Američanům dost dobré.

"Představte si, oni nepijí ani naši vodu a nechají si přivážet minerálku v plastikových lahvích," citoval list Liberátion jednoho z obyvatel Taszáru.

Na základně bylo  všechno i malý obchodní dům, popsaly pak Lidové noviny před pěti lety. Tam vojáci nakupovali americké zboží, od oblečení přes sportovní potřeby až po televize a počítače. Platily se zvýhodněné armádní ceny.  

Probuzení ze zlatého snu

Z představ, že na dodávkách Američanům zbohatne celý region, nezbylo po pár měsících nic, uvedli zase novináři z MF Dnes, kteří základnu navštívili v roce 1998.

Vydělali tu hlavně lidé, bylo jich několik stovek, kteří dostali od Američanů práci. Šlo například o řidiče autobusů. Platy byly zprvu trojnásobné, než bývalo obvyklé.

Jenže Američané se brzy zorientovali. A začali dávat jen o trochu více než místní zaměstnavatelé.

Vesničané pak vzpomínají, jak jim americká armáda zaplatila opravy domů, které popraskaly, když se po silnicích kolem přesouvaly armádní kamiony do Bosny.  

A když starosta Taszáru József Kovács v tisku prohlásil, že v prvních měsících byl přes obec přepraven náklad vážící jeden milion tun, Američané rychle vystavěli objížďku.

Odpor k Iráku a konec

Někteří aktivisté demonstrovali s balónky.
Někteří aktivisté demonstrovali s balónky. | Foto: Ludvík Hradilek

Základna v Taszáru skončila v červnu roku 2004.

Bylo to poté, jak připomíná Respekt, když u maďarských politiků narazila na odpor americká snaha cvičit v Taszáru irácké policisty.

"I pro Taszár tak platí slova, která v souvislosti s uvažovanou základnou v Česku pronesl jeden vysoký český diplomat. Američané pochopí ledacos. Ale na politiku jsou velmi citliví. Když cítí odpor vůči svým záměrům, tak jdou od toho," napsal časopis Respekt.

 

Právě se děje

Další zprávy