Záchranky jezdí kontrolovat mrtvé. Zákon to má změnit

Zdeněk Mihalco
17. 9. 2007 12:00
Vznikne seznam lékařů, kteří ohledávají zesnulé
Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Ministerstvo zdravotnictví chce vyřešit komplikace spojené s ohledáváním mrtvých. Dosud neexistuje zákon, který by tento problém upravoval. K zesnulým tak musejí vyrážet posádky záchranek, které jsou přitom v tu chvíli potřeba jinde. A pozůstalí zase často čekají hodiny i dny, než se najde praktický lékař, ochotný dorazit a potvrdit, že je dotyčný mrtev.

Změna by měla být součástí zákona o zdravotních službách, který se má stát jednou z klíčových norem v českém zdravotnictví. Pokud jej schválí v příštím roce parlament, začne platit od ledna 2009.

Vše končí u záchranky

Jak je to nyní? Pokud není jisté, zda je člověk mrtev, přijíždí na místo záchranka.

Když jde o jednoznačné úmrtí, tak úřady hledají v místě úmrtí lékaře, který by mrtvého rychle ohledal. Pokud - a to často - policisté lékaře neseženou, obvykle opět zavolají záchranku.

V současné době totiž lékaři nemají ze zákona jasně danou povinnost ohledání provádět.

Příbuzní zemřelých tak často nedůstojně čekají hodiny, či dokonce dny, než někdo smrt "úředně potvrdí".

Co se změní

V každém kraji proto vznikne registr lékařů, kteří ohledání v daném místě provádějí. Registr budou mít k dispozici záchranáři, lékaři i policisté. "Lékařů, kteří jsou ochotni se zapojit, je poměrně dost. Vše jim uhradí pojišťovna," říká náměstkyně ministra zdravotnictví Markéta Hellerová.

Systém navrhovaný státem je ve světě standardní. Lékaři nebudou mít ze zákona povinnost ohledání provádět, ministerstvo ale nemá obavy, že by o tuto službu v budoucnu nebyl mezi lékaři zájem. Lékaři totiž budou podle úřadu "solidně honorováni".

Ohledání mrtvého jim platí zdravotní pojišťovna i nyní, avšak neproplácí další náklady, například dopravu na místo. Tyto náklady by v budoucnu podle ministerstva zdravotnictví mohli být lékařům hrazeny přímo ze státního rozpočtu.

I několik dní mrtví

Deník Aktuálně.cz oslovil několik ředitelů krajských záchranných služeb. Shodují se, že připravovaná norma bude pro záchranáře obrovským ulehčením.

Například záchranáře v Olomouckém kraji čeká měsíčně 80 až 100 ohledání. K většině z těchto případů přijíždějí zbytečně. "Často jde o mrtvé, kteří zemřeli i před několika dny," říká ředitel záchranné služby v Olomouckém kraji Ivo Mareš. "Jak už název ukazuje, záchranka má zachraňovat," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy