Pátek 29. července 2016: Začne olympiáda v Praze?

Kateřina Eliášová
12. 9. 2007 11:01
Praha zveřejnila, jak bude vypadat olympijský dotazník
Primátor Pavel Bém a předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek odhalují logo Prahy, kandidáta na olympiádu v roce 2016. V pozadí autor loga Eduard Kauba.
Primátor Pavel Bém a předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek odhalují logo Prahy, kandidáta na olympiádu v roce 2016. V pozadí autor loga Eduard Kauba. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Pokud se stane Praha pořadatelem Olympijských her v roce 2016, navrhuje zahajovací ceremoniál na pátek 29. července. Konec her by pak připadal na 14. srpna.

Tento návrh dnes zveřejnila společnost Praha olympijská, která zároveň představila, jak vypadá olympijský dotazník.

I podle něj se bude Mezinárodní olympijský výbor rozhodovat, jestli je hlavní město České republiky vhodným kandidátem pro pořadatelství her.

Osm kapitol

Dotazník je rozdělen do osmi kapitol týkajících se například bezpečnosti, dopravy nebo životního prostředí.

"Dotazník už zpracováváme, podklady pro jednotlivé kapitoly máme, někde bude třeba doplnit data. Například u finanční studie PricewaterhouseCoopers, která vyčísluje náklady her," řekl novinářům předseda obecně prospěšné společnosti Praha olympijská Tomáš Petera.

Praha oficiálně řekla, že chce Olympijské hry

150 000 dolarů

Nejbližší krok pro kandidaturu Prahy přijde už 1. října. Primátor Pavel Bém, předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek a předseda společnosti Praha olympijská Tomáš Petera podepíší listinu, ve které se Praha zaváže k tomu dodržovat Kodex mezinárodního olympijského výboru.

Ten určuje pravidla, jak se může Praha jako uchazečské město prezentovat. Nesmí například zatím vůči světu propagovat svoji kandidaturu, nebo používat na logu olympijské kruhy.

Kapitoly dotazníku
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Kapitoly dotazníku

  • motivace, koncepce a odkaz olympijských her
  • politická podpora
  • finance
  • sportoviště
  • ubytování
  • doprava
  • bezpečnost
  • obecné podmínky, veřejná podpora a zkušenosti

Poté Praha zaplatí první část olympijského poplatku ve výši 150 tisíc dolarů. Dalších 500 tisíc dolarů odešle na účet Mezinárodního olympijského výboru teprve v případě, že se stane kandidátským městem. O tom se ve švýcarském Lausanne rozhodne v srpnu příštího roku.

Vyplněný dotazník musí Praha Mezinárodnímu olympijskému výboru odeslat do 14. ledna 2008.

Za olympiádou pěšky

Petera řekl, že se drží hesla "komorní hry". Mezinárodní olympijský výbor chce nalákat třeba na to, že návštěvníci her se budou moci mezi jednotlivými sportovišti pohybovat pěšky nebo vlakem.

"Nikde jinde na světě se nestane, že si návštěvník her ráno prohlédne Karlův most, pak sedne na vlak do Račic na závody v kanoistice, vrátí se zpět do Prahy, zajede si do Letňan a večer se půjde projít na Petřín," pochválil pražské vize Karel Tejkal ze společnosti Praha olympijská.

Součástí dotazníku bude i dopis, který podepíše primátor Pavel Bém a premiér Mirek Topolánek. Jeho podpis bude deklarovat podporu vlády.

Průzkum, ne referendum

Praha pravděpodobně se společností STEM nechá zpracovat průzkum veřejného mínění. Ten bude součástí dotazníku.

"Je v našem zájmu, aby ten průzkum byl co nejširší a co nejobjektivnější, ptát se budeme po celé republice," zdůraznil Petera.

Zároveň řekl, že podobné průzkumy si v uchazečských zemích nechává zpracovat i sám Mezinárodní olympijský výbor. S možností referenda primátor Bém nepočítá.

Bém: Chci lidi na svou stranu. Ptát se ale nebudu

Kromě vyplňování dotazníku musí Praha do tří měsíců vybrat nezávislého auditora, který bude kontrolovat veškeré finanční toky, které se olymypiády týkají. Auditor bude například dohlížet i na výběrová řízení a stavební zakázky.

 

Právě se děje

Další zprávy