Bém: Chci lidi na svou stranu. Ptát se ale nebudu

Kateřina Eliášová
9. 9. 2007 0:00
Rozhovor s primátorem Prahy o pořádání olympiády
Primátor Pavel Bém a předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek odhalují logo Prahy, kandidáta na olympiádu v roce 2016. V pozadí autor loga Eduard Kauba.
Primátor Pavel Bém a předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek odhalují logo Prahy, kandidáta na olympiádu v roce 2016. V pozadí autor loga Eduard Kauba. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Praha tento týden oficiálně oznámila, že se chce ucházet o pořádání letních olympisjkých her v roce 2016. Veřejnosti při té příležitosti odtajnila i olympijské logo města.

"Mám sto a jeden důvod věřit, že jsme národem schopných a hrdých lidí. Národem lidí, kteří umí počítat, stavět rozumné stavby. My na to organizačně máme," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz primátor Prahy Pavel Bém.

Praha podala přihlášku poté, co s tímto krokem souhlasili letos v březnu pražští zastupitelé.

Maketa hlavního olympijského stadionu, který by měl vyrůst v Praze - tedy pokud zde bude olympiáda, o níž se chce hlavní město ucházet.
Maketa hlavního olympijského stadionu, který by měl vyrůst v Praze - tedy pokud zde bude olympiáda, o níž se chce hlavní město ucházet. | Foto: Aktuálně.cz
Praha rozhodla: Chce olympiádu

Bém při té příležitosti zopakoval, že je proti tomu, aby o olympiádě rozhodovali lidé v referendu.

"Myslím si, že je to pseudodemokratický mýtus, že se na všechno máme ptát veřejnosti," tvrdí v rozhovoru pro Aktuálně.cz Bém.

A: Chtějí vůbec Češi olympiádu? Víte to?

Potřebujeme podporu veřejnosti. Já věřím, že tuto podporu získáme, protože budeme schopni vysvětlit, jaké benefity nebo přidané hodnoty může olympiáda nabídnout. A to nejenom Praze, ale celé České republice.

A: A jak chcete zjistit, co si veřejnost o pořádání OH myslí?

Budeme s veřejností po celé republice komunikovat. Budeme komunikovat se zástupci lipenských obcí, jak obrovským ekonomickým impulsem bude pořádání olympijské regaty na Lipně. Nový fotbalový stadion v Brně nebo v Ostravě bude obrovskou přidanou hodnotou nejen pro ten sportovní oddíl, ale pro celé město. A když půjdeme disciplínu po disciplíně podle návrhu rozmístění sportovišť po ČR, tak my neumíme nabídnout ty výhody a přidané hodnoty pro všechny regiony v Česku. Ale v okamžiku, kdy starostové a hejtmani uvidí a zjistí, že olympiáda v ČR není nějaký izolovaný projekt uzavřené Prahy, pochopí, že z toho něco mohou mít, tak pak je získáme na svoji stranu. A tak se začne kultivovat nezbytná podpora veřejnosti.

A: Neměl jste se veřejnosti zeptat dřív, než Praha podala oficiální kandidaturu?

My žijeme v nějakém mýtu. A já myslím, že je to pseudodemokratický mýtus, že se na všechno máme ptát veřejnosti. Zpětně se v případě OH v kandidátských městech konalo referendum myslím ve dvou zemích. Jinde se nekonalo a olympiády tam byly většinou úspěšné.

A: Takže veřejnost nemá právo vyslovit svůj názor?

Nedehonestuji roli veřejnosti. Veřejnost se musí dozvědět všechno a má mít právo se k tomu vyjádřit. Akorát jedna věc je právo k něčemu se vyjádřit a druhá věc je o něčem rozhodnout. A přece abych o něčem mohl rozhodnout, tak se musím rozhodnout se zodpovědností. A ta zodpovědnost musí vycházet z nějakých reálných fakt. A nikoliv z pocitů, ty pocity jsou druhotné. Nejprve musím rozum zásobit argumenty a čísly.

Foto: Aktuálně.cz
Ekonom Petr Mach: Bém neříká pravdu. Olympiáda bude ztrátová

A: Veřejnost zná čísla. Pražské zastupitelstvo je podrobilo zkoumání, než souhlasilo s kandidaturou. Objevila se v médiích.

Ti, kteří rozhodují, se teď prokousávají tisíci stránkami nejrůznějších analýz. V těch číslech ležíme, plaveme a občas se v nich topíme, to přiznávám. Tu odpovědnost ale bereme na sebe. Ne proto, že bychom nectili roli veřejnosti, ale prostě proto, že nám ta odpovědnost byla dána ve volbách. Navíc, málokdo je v té odborné veřejnosti, natož pak laické, tím, kdo se byl schopen těmi tisícovkami stran prokousat.

A: Takže Praha kandiduje, aniž by znala názor Čechů.

Jsem dost chytrý na to, abych neprosazoval něco, proti čemu je nadpoloviční většina veřejnoti. To bych byl přece strašný hlupák, kdybych prosazoval pořádání olympiády a celá Praha a Česká republika by byla proti. Kdyby se náhodou opravdu stalo, že česká veřejnost bude proti, no tak přece nepůjdu hlavou proti zdi.

A: Tady se ale dostáváme k tomu, že vy zatím nevíte, jestli je veřejnost přesvědčená o tom, že chce olympiádu. Neptal jste se. A kandidaturu Praha podala.

Kandidatura je podaná, ano. Stali jsme se jedním z měst, které se uchází o pořádání olympiády v roce 2016. Z těchto uchazečských měst vybere MOV pár kandidátských měst. A pokud se Praha dostane do toho druhého kola, tak teprve pak se spustí ten olympijský cirkus. Teď jsme udělali krůček, ten další krok bude případně úspěšný a ten další bude rozhodování o pořadatelském městě. My víme, že daleko větší šanci budeme mít v roce 2020. A mám-li se přiznat, tímto směrem uvažuji.

Foto: Aktuálně.cz
Pavel Bém bloguje na stránkách Aktuálně.cz

A: S veřejností jste tedy zatím nemluvil. A co vláda?

Vláda do toho procesu teď nevstupuje a neposkytuje ani žádné garance. Na druhou stranu já nepovažuji za možné, abych vládu neoslovil. Jednám už s premiérem MirkemTopolánkem, ministryní školství Danou Kuchtovou, s ministrem financí Miroslavem Kalouskem a s dalšími ministry. Některá ta jednání jsou pozitivní, někdy narážím na chladnější odezvu. Ale to je normální. Role vlády je významná. Za svůj úkol považuji vládě vysvětlit, že je to otázka nejen sportovního fandovství, ale taky otázka pragmatických a ekonomických úvah.

A: Vláda přece musí souhlasit s pořádáním OH. Její souhlas by se měl objevit už v lednu u vyplněného olympijského dotazníku.

Do vlády teď na podzim připravíme materiál, který bude vládu informovat o krocích, které Praha dělá, o ekonomice her a jejich významu. Od vlády očekávám, že ten materiál vezme na vědomí. A o případných závazných finančních garancích se budeme bavit nejdřív v roce 2009, pokud by Praha postoupila do druhého kola a stala se jedním z kandidátských měst.

 

Právě se děje

Další zprávy