Živě z místa: Modlitby vyslyšeny, déšť ustal

Petr Protivánek
8. 9. 2007 10:32
Drama v Krnově: hrozilo protržení hráze rybníka
Foto: Ivo Dokoupil

Krnovsko - Obce v okolí říčky Opavice se vzpamatovávají z velké vody, která se tudy prohnala. Rozvodněný živel zatopil desítky domů a zahrad. V Linhartovech u Města Albrechtice v noci proběhla evakuace obyvatel.

Původní odhady totiž místní vyděsily. Hydrologové varovali, že může nastat stejná situace, jako před deseti lety, kdy Moravu zasáhly ničivé povodně.

Předpovědi se nevyplnily, i tak voda způsobila v obcích na Krnovsku velké problémy. V Krnově dělal pracovníkům Povodí Odry starosti Petrův rybník. Na mnoha místech hráze začala voda prosakovat, lidé ji museli zpevnit štěrkem a pískem.

Situaci na Krnovsku sledoval reportér Aktuálně.cz Petr Protivánek. Podívejte se na záběry, které natočil.

  • Obcí Hynčice se v noci prohnala říčka Opavice. Vylila se z břehů a na několika místech zatopila sklepy. Jeden z můstků přes řeku museli hasiči strhnout, hromadily se pod ním naplavené kmeny stromů.  
  • Obcí Linhartovy protéká říčka Opavice. Jindy klidný tok se přes noc změnil v rozbouřený živel. Voda vytopila desítky domů, lidé museli být evakuováni.
  • V Linhartovech se lidé modlili, aby přestalo pršet co nejdříve. Všichni si tady ještě pamatují povodně před deseti lety. Strach už nás neopustí, říkají místní.
  • Kritická situace byla přes den v Krnově. Hráz tamního Petrova rybníka začala prosakovat a hrozilo, že rozbouřená Opavice vtrhne do obcí pod Krnovem a zatopí trať z Krnova do Opavy. Hráz se zatím daří zpevnit.

 Čtvrteční videoreportáže z vodou ohrožovaných míst najdete ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy