Z Česka se stává středoevropská solární velmoc

Pavel Baroch
8. 9. 2007 20:00
Největší sluneční elektrárny vyrůstají na Moravě

Uherské Hradiště - Je to jen pár dní, co v Ostrožské Lhotě u Uherského Hradiště začala na plný výkon pracovat největší středoevropská solární elektrárna, a už bude mít konkurenta. Sluneční elektrárna v nedaleké obci Hluk bude ještě větší. A to se chystají ještě další projekty.

Česko se - co se velikosti slunečních elektráren týče - stává středoevropskou velmocí. A to i přesto, že ministr průmyslu Martin Říman pokládá v tuto chvíli výrobu elektřiny ze sluneční energie ze všech obnovitelných zdrojů energie za nejméně výhodnou. Proto na jejich stavbu nechce dávat evropské peníze z programu Eko-energie.

"Sluneční elektrárny jsou zatím ze všech zdrojů nejméně efektivní a zároveň nejdražší. Dokud nebudou vyvinuty články s vyšší účinností, masivní výstavba fotovoltaických elektráren by vedla pouze ke zvýšení nároků na elektrizační soustavu a záložní zdroje. Proto podporujeme výzkum a vývoj fotovoltaických elektráren, nikoli jejich výstavbu," prohlásil Říman.

Jistota, že se investice vrátí

Říman tvrdí, že solární energetika má dostatečnou podporu. Například zákon o obnovitelných zdrojích zvýhodňuje výkupní ceny zeleného proudu a zaručuje podnikatelům návratnost jejich investice.

S tím souhlasí i ekologické Hnutí Duha, podle něhož by peníze z evropských fondů měly směřovat spíše do energetických úspor či výroby "zeleného" tepla třeba v teplárnách na biomasu.

"Větrné nebo sluneční elektrárny už podporuje zákon o obnovitelných zdrojích, takže by se financování dublovalo," řekl Martin Mikeska z Hnutí Duha.

Obři se stěhují z Čech na Moravu

První největší elektrárna ve východní Evropě, která vyrábí energii ze slunce, začala produkovat elektřinu na konci ledna v Bušanovicích u Prachatic.

Solární panely na střeše ministerstva životního prostředí
Solární panely na střeše ministerstva životního prostředí | Foto: Tomáš Adamec

Její fotovoltaické panely ročně vyrobí přibližně 600 megawatthodin elektřiny, což vystačí pro spotřebu 120 až 180 domácností. Ročně se ušetří stovky tun uhlí a díky tomu i stovky tun oxidu uhličitého, které by se spálením uhlí uvolnilo do ovzduší.

Jenže bušanovické elektrárně s maximálním výkonem 600 kilowattů prvenství vydrželo jen do léta, kdy společnost HiTechMedia Systems dokončila solární elektrárnu v Ostrožské Lhotě na Uherskohradišťsku.

Tamní panely mají výkon 702 kilowatt, což pokryje roční spotřebu elektřiny asi 200 domácností. Sluneční elektrárna navíc ušetří asi 750 kilogramů oxidu uhličitého.

Elektřina pro 500 domácností

Společnost FitCraft Production nyní oznámila, že by příští rok chtěla v obci Hluk rovněž u Uherského Hradiště postavit fotovoltaické panely o ještě vyšším výkonu - 1,1 megawatt. Firma původně chtěla stavět elektrárnu jinde, ale nedohodla se s majitelem pozemků, kterým je ČEZ.

Kolik dnes vyrobí proudu?
Kolik dnes vyrobí proudu? | Foto: Tomáš Adamec

"Projekt máme zpracován už půl roku," řekl Aktuálně.cz Bořek Riess ze společnosti FitCraft Production. Proto musela hledat jiné místo.

Jenže elektrárna v Hluku nejspíš nepřevezme prvenství v "soutěži" o největší solární zdroj. Firma HiTechMedia Systems už totiž začala pracovat na rozšíření své elektrárny v Ostrožské Lhotě, která by měla mít nakonec výkon 1,6 megawatt.

"To spolehlivě pokryje celoroční spotřebu pěti set domácností," řekl Aktuálně.cz Vítězslav Jančík ze společnosti HiTechMedia Systems. Další tři sluneční elektrárny chce do konce roku postavit na jižní Moravě společnost Energy 21, každá by měla mít výkon okolo jednoho megawattu. Firmy přitom v souhrnu investují stovky milionů korun.

Podíl na výrobě veškeré elektřiny: 0,00%

Nové sluneční elektrárny by mohly zlepšit nepříliš příznivé postavení tohoto obnovitelného druhu energie.

Podle aktuální zprávy ministerstva průmyslu fotovoltaické systémy vloni dodaly do sítě odhadem 200 megawatthodin elektřiny. To je 0,02 procenta ze zelené elektřiny. V kolonce podíl na veškeré výrobě elektrické energie je u solárních elektráren napsáno 0,00 procent.

Tradičně největším výrobcem ekologického proudu jsou vodní elektrárny, jejichž podíl na zelené elektřině překročil sedmdesát procent.

 

Právě se děje

Další zprávy