Otázky a odpovědi: Za co budeme platit u lékaře

mih
6. 9. 2007 22:20
Hostem Aktuálně.cz byl mluvčí ministra zdravotnictví
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pokud Senát schválí reformní balík vlády, začnou v Česku pacienti od ledna příštího roku platit za návštěvu lékaře, za položku na receptu, za návštěvu pohotovosti a za den strávený v nemocnici.

Kolik se bude platit v lázních? Budou pacienti platit za návštěvu psychiatra nebo logopeda? Co se započítává do ročního limitu poplatků a pro koho bude limit výhodný? Na tyto a další otázky týkající se zavedení poplatků u lékaře čtenářům odpovídäl mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Odpovědi na otázky jsme přinesli kvůli technickým problémům s hodinovým posunem. Za zpoždění se omlouváme.

Odpovězeno: 06. 09. | 11:02Autor: Zika Luděk

Otázka: Dobrý den, nepovažujete za ,, přímo neúctu k životu ,, že když se narodí dítě v nemocnici, tak ihned se platí i za novorozence pobyt v nemocnici ?

Tomáš Cikrt: Dobrý den, příchod nového potomka na svět je vždy spojen se zvýšenými náklady, předpokládám, že s tím každý budoucí rodič předem počítá. Částka 60,- Kč za den pobytu v nemocnici pouze vyjadřuje alespoň malý podíl občana na nezdravotnických nákladech zdravotnických zařízení. Také doma každý den spotřebováváme nějakou energii, potraviny, apod. Peníze ze zdravotního pojištění jsou omezené a určené především k léčbě. Tím, že si připlatíme na "oběd" v nemocnici, bude více volných peněz pro více lidí na léčbu rakoviny, infarktu, ale i závažných nemocí malých dětí. Tak vnímáme úctu k životu ve zdravotnictví.

Odpovězeno: 06. 09. | 11:03Autor: matka moudrosti

Otázka: Neměli bychom se ptát spíš:"Čím budem platit u lékaře?"

Tomáš Cikrt: Nic lepšího než peníze vymyšleno nebylo a s platbou v naturáliích návrh, který schválila Poslanecká sněmovna, nepočítá.

Odpovězeno: 06. 09. | 11:06Autor: matka moudrosti

Otázka: Budou nějak zvýhodněni lidé, kteří dělají řemeslo? Tam je určitě daleko vyšší možnost zranění, než v kanceláři.

Tomáš Cikrt: Péčí o lidi, kteří jsou vystaveni určitým zdravotním rizikům v souvislosti se svým zaměstnáním se zabývá celá jedna velká lékařská disciplína - pracovní lékařství. Málo se ví, že za předcházení těmto rizikům jsou odpovědní především zaměstnavatelé. Oni by měli vytvářet takové pracovní podmínky a případně ve spolupráci se zdravotními pojišťovnami nabízet takové preventivní programy, které budou rizika vzikající na pracovišti maximálně omezovat.

Odpovězeno: 06. 09. | 11:11Autor: Jana

Otázka: Dcera ma diabetes mell. I typu,ma inzulinovou pumpu,dosud mela inzulin bez doplatku,jak tomu bude nadale,je to pro ni zivotne dulezity lek.

Tomáš Cikrt: Životně důležité léky budou samozřejmě nadále bez doplatku, resp. nadále platí zákon, který říká, že v každé lékové skupině (těch je momentálně 300) musí být alespoň jeden lék hrazen plně.

Odpovězeno: 06. 09. | 11:12Autor: dana moravcova

Otázka: je pravdou, ze poplatky za recepty nejsou stanoveny zakonem pro vsechny lekarny?
je mozne, ze retezcove lekarny nebudou muset popletky vybirat?
pokud ano, neni to planovana likvidace lekaren v malych mestech?
dekuji

Tomáš Cikrt: Není to pravda. Poplatky jsou povinna vybírat všechna zdravotnická zařízení, kterým to ukládá zákon.

Odpovězeno: 06. 09. | 11:13Autor: O. Vlach

Otázka: Můj bratr chodí každý týden na psychiatrii na injekci, již několik roků. To bude pokaždé platit?

Tomáš Cikrt: Platí se pouze za klinické vyšetření. Pokud Váš bratr opravdu dostane jenom injekci, nebude platit nic.

Odpovězeno: 06. 09. | 11:32Autor: JaMie

Otázka: Každý rok chodím na povinné periodické prohlídky. V rámci prohlídky musím k očnímu. Takže 30 + 30?

Tomáš Cikrt: Pokud jde o prevenci, tak neplatíte nic. Pokud jde o nepreventivní prohlídku, tak se bude platit za návštěvu každého lékaře. Čili u Vás opravdu 60 korun.

Odpovězeno: 06. 09. | 12:51Autor: Prudič

Otázka: Mám stanovené kontroly u lékaře. Toto není mnou zneužívaná zdravotní péče, ani si četnost kontrol neurčuji. je to jen pokračování původní - třeba před rokem zahájené léčby! Platit za kontroly nehodlám - správně?

Tomáš Cikrt: Špatně. Pokud změny schválí Senát i prezident, musíte příští rok platit za návštěvu každého lékaře, který provede klinické vyšetření.

Odpovězeno: 06. 09. | 12:52Autor: Mary

Otázka: Nechávám si předepisovat léky na rok dopředu. Bude to možné i nadále, nebo budu každé čtvrtletí stát na recept frontu u lékaře?
Jak budou u lékaře probíhat platby? Bude pacient dostávat doklad o úhradě? Neměl by lékař spíš léčit, než dělat pokladníka?

Tomáš Cikrt: Léky pro chronické pacienty bude možné předepsat na tzv. opakovaný recept, který Vám lékař vystaví na určité delší období (to bude stanoveno vyhláškou). S tímto receptem si pak budete moci léky vyzvednout v lékárně opakovaně. Současně bude omezen počet balení jednoho léku, které lze předepsat na jednu položku na jednom receptu (jeden lék může být vydán maximálně ve třech baleních). Ve Vašem případě to bude zřejmě tak, že zaplatíte 30 korun pokud Vám lékař provede klinické vyšetření na základě kteréhoVám vypíše recept s nímž pak několikrát půjdete do lékárny pro své léky. Při každém vyzvednutí léku v lékárně zaplatíte poplatek 30 korun. Účtenku od lékaře dostanete pouze pokud o to požádáte. Od regulačních poplatků očekáváme, že poklesne počet návštěv u lékaře a že tedy bude mít více času na pacienty, kteří to skutečně potřebují. Administrace poplatků je čistě technickou záležitostí a očekáváme, že se se způsobem jejich vybírání lékaři snadno vyrovnají. Když zvládnou inkasovat třicetikoruny obchodníci, dopravci, apod., proč by to mělo činit problém vysokoškolsky vzdělaným lidem.

Odpovězeno: 06. 09. | 12:53Autor: Karel

Otázka: Do nemocnice se dostanu ne vlastní vinou, třeba po dopravní nehodě, kterou jsem nezpůsobil. Kdo bude platit pobyt v nemocnici, návštěvy u lékaře a léky ?

Tomáš Cikrt: Situace bude zcela analogická jako v jiných oblastech. Ten, kdo Vám způsobil dopravní nehodu Vám musí uhradit škodu, která tím vznikla, včetně Vašich výdajů na léčení. Kam samozřejmě poplatky patří. Nemocnici, lékaři a lékárnám budete platit samozřejmě Vy a záleží na Vašich právnících, co na pachateli nakonec vymůžou.

Odpovězeno: 06. 09. | 12:54Autor: M. Procházka

Otázka: Mám pro Vás řešení. Nedříve vraťe co jste rozkradli po listopadu 89 nebo zrušte velmi potřebný SENÁT a bude peněz na vše !!!!! Co vy na to ????

Tomáš Cikrt: Já jsem nic neukradl a Senát považuji za velmi potřebný, protože už několikrát dokázal zastavit nebezpečné a hloupé návrhy, které vznikly ve Sněmovně za spolupráce komunistů a bohužel i Sociálních demokratů.

Odpovězeno: 06. 09. | 12:55Autor: stanislav

Otázka: Pracoval jsem 49 let. Jsem po operaci srdce a užívám cca 8 druhů léků, kterí mě každý 2 měsíce předipisuje lékař. Na Receptu jsou vždy 2 léky kolik budu platit za recepty každé dva měsíce.

Tomáš Cikrt: Z Vašeho dotazu není zřejmé, na jak dlouho Vám léky vydrží, ale jak jsem již uvedl, bude zaveden tzv. opakovaný recept, čili nebudete muset navštěvovat každé dva měsíce lékaře jen kvůli receptu a kolik Vás nakonec ročně vyjdou poplatky za položku na receptu skutečně záleží od toho, jaké léky, v jaké síle, v jakém balení užíváte.

Odpovězeno: 06. 09. | 12:55Autor: jan

Otázka: Fandím Vám, považovat zdravotnictví za bezplatné je nesmysl, chystáte reformu odvodů zdravotního pojištění ? A když, jakou ?

Tomáš Cikrt: Děkuji, každé podpory si velice vážíme, protože víme, že změny, s nimiž jsme začali, nejsou populární. Pokud vím, tak se o změně výše odvodů ze zdravotního pojištění zatím neuvažuje, ale v delším časovém horizontu bych ji nevylučoval. Určitě však chceme v příštím roce do Parlamentu dát takové zákony, které umožní pojišťovnám od roku 2009 nabízet různé zdravotní programy, které budou zahrnovat různé úrovně finančního podílu občanů na zdravotní péči.

Odpovězeno: 06. 09. | 12:56Autor: Isetta

Otázka: Budu muset se zdravotním problémem nejprve ke svému všeobecnému lékaři, nebo přímo ke specialistovi? Pokud ano - budu platit jednou u všeobecného a pak znovu např. rentgen, u ortopeda atd.? to už je 90,-Kč a ještě nemám recept!!!

Tomáš Cikrt: Nezavádíme žádnou novou povinnost, která by rušila svobodnou volbu lékaře. Nicméně doufáme, že od roku 2009 budou pojišťovny svým klientům nabízet i možnost přihlásit se k některé z forem tzv. řízené péče, kdy se klient dobrovolně zaváže, například že nejprve půjde k praktickému lékaři. Za to by mu měla pojišťovna nabídnout nějaké výhody, které ti ostatní mít nebudou. Čili právo svobodné volby lékaře zůstane vždy, ale můžete se jej dobrovolně částečně vzdát a za to získat nějak bonus. Ještě upozorňuji, že všechna laboratorní a diagnostická vyšetření, tedy i Vámi zmiňovaný rentgen, jsou od poplatků osvobozena.

Odpovězeno: 06. 09. | 12:57Autor: majkl chris

Otázka: Zapomněli jste také dát do reformy příspěvek za každou návštěvu obchodu.Neuvažujete náhodou o tom,že bychom všichni hned při vstupu do jakéhokoliv obchodu hned zaplatili poplatek?Mohli byste si zvýšit platy ještě více,než výběrem poplatků u lékařů?!?!?!

Tomáš Cikrt: Oceňuji snahu o vtip. Váš příměr by ovšem seděl jenom v tom případě, že byste u lékaře, tak jako jste zvyklý v obchodě, platil plnou cenu. Někdy je to 600 korun za návštěvu, jindy půl milionu za den na ARO. Proto nejsou zdravotnická zařízení obchody a proto existuje všeobecné zdravotní pojištění.

Odpovězeno: 06. 09. | 12:58Autor: Janina

Otázka: Dobry den,pane mluvci,zajima mne,zda vyjadrujete v mediich nazory sve ci zavazny nazor MZ. Casto opravdu vystupujete velmi sebevedome na rozdil od tisk. mluvcich jinych rezortu. Dekuji za odpoved.

Tomáš Cikrt: Dobrý den, obsah mých vyjádření vždy důsledně odpovídá postojům pana ministra, případně ministerstva jako úřadu státní správy. Forma odráží můj osobní naturel. České zdravotnictví je přecitlivělé a přepolitizované, a proto musím vystupovat o něco výrazněji než je u tiskových mluvčí zvykem. Jinak by hlas ministerstva zanikl v lomozu zájmových skupin a politických exhibicionistů.

Odpovězeno: 06. 09. | 12:58Autor: Liška

Otázka: Dobrý den, bude se platit jen první návštěva doktora nebo i ty další, na které doktor objedná ? Např. skoro všichni kojenci chodí pravidelně (i několikrát týdně) na rehabilitace. To budou platit za každou návštěvu ?

Tomáš Cikrt: Ano, platí se za každou návštěvu lékaře při níž je provedeno klinické vyšetření. Za fyzioterapii se neplatí.

Odpovězeno: 06. 09. | 12:59Autor: worx

Otázka: Dobrý den, reknete mi alespon jeden rozumny duvod proc bych mel za neco platit 2x? Platim si zdravotni pojisteni a nevim proc bych mel jeste platit neco navic jenom kvuli tomu ze vlada neumi hospodarit. Hlavne platit dalsi penize za neco co je v tak hroznem stavu jako ceske zdravotnictvi je...

Tomáš Cikrt: Dobrý den, odvody na zdravotní pojištění nepředstavují platbu za poskytnuté služby, ani předplácení těchto služeb. Ony opravdu jenom vyjadřují solidaritu nás všech s nemocnými. Protože nikdo nemůže vědět, zda tím nemocným nebo dokonce vážně nemocným člověkem nebude už za hodinu nebo zítra ráno a protože je léčba některých onemocnění nesmírně drahá, existuje povinné zdravotní pojištění. Pokud budete s průměrným platem přispívat deset let do zdravotního pojištění a pak Vás nedejbože postihne např. cévní mozková příhoda, "utratíte" tyto peníze možná během dvou dní. Regulační poplatky jsou zavedeny především ze dvou hlavních důvodů:
1. v českém zdravotnictví se neuvěřitelně plýtvá. Jsme mistry světa v počtu návštěv u lékaře, konzumujeme velké množství léků zbytečně a to všechno platíme z veřejných peněz. Tuto nadbytečnou spotřebu je třeba omezit a regulační poplatky jsou ve světě osvědčeným nástrojem.
2. vzácné peníze veřejného zdravotního pojištění je třeba vynakládat na léčbu nemocí a ne je utrácet za nezdravotnické služby, které jenom kopírují náklady, které má každý z nás. Tím mám na mysli poplatek za den pobytu v nemocnici.
České zdravotnictví není v hrozném stavu. To jste asi neokusil žádné jiné zdravotnictví. Ale jeho služby lze zlepšovat a hlavně, každá odpovědná vláda musí zajistit dlouhodobou udržitelnost jeho financování.

Odpovězeno: 06. 09. | 13:03Autor: Milan

Otázka: Dnes se musí občan na většinu zákroků u lékaře předem objednat (např. zubař, kožní,...atd). Bude se platit za návštěvu lékaře i v těchto případech - při sjednávání termínu ? Jak to bude, když si půjdu k lékaři pro vystavení receptu ? Bude poplatek i při vyžádání zdr. karty (nástup do zaměstnání) ?

Tomáš Cikrt: Platí se jenom v tom případě, že lékař provede klinické vyšetření. Sjednávání termínu či podání papíru mezi dveřmi opravdu klinickým vyšetřením nejsou.

Odpovězeno: 06. 09. | 13:04Autor: neo

Otázka: Mám jedinou otázku: je to fakt důležitý:) Poplatky jsou v pořádku a nevadí mi, ale myslíte, že by bylo možné aby se dalo platit kartou? ušetřilo by to spoustu práce a opravdu u sebe mnoho lidí nenosí hotovost.

Tomáš Cikrt: V budoucnosti to tak určitě bude. Možná, že to nabídnou některá větší zdravotnická zařízení. Je to otázka spíše technického vybavení.

Odpovězeno: 06. 09. | 13:04Autor: j. b.

Otázka: Dobrý den! Zajímalo by mne, jak je vlastně naplánováno vybírání toho poplatku? To bude u dveří nějaká kasička nebo sestřička bude mít peněženku jako vrchní v restauraci? Nebylo by lepší, kdyby se ten poplatek platil jednorázově např. jednou za půl roku složenkou a hlídala by to zdravotní pojišťovna?

Tomáš Cikrt: Dobrý den, u regulačních poplatků je nesmírně důležité, aby je pacient platil v okamžiku, kdy zdravotní péči "konzumuje", čili v okamžiku návštěvy lékaře, v okamžiku vyzvednutí léku, apod. Jde o to, aby si v okamžiku spotřeby zdravotní péče uvědomil, že něco stojí. To by mělo vést ke změně jeho chování.

Odpovězeno: 06. 09. | 13:05Autor: Milda

Otázka: Jsem invalidní důchodce.Četnost návštěv u lékařů stejně jako množství léku (14druhů) nemohu ovlivnit.Vše určují odborníci.Kde mám na tu reformu vzít peníze, když valorizace počítá pouze s běžným zdražením a né s platbami, které nám ODS slibovala nezavést.

Tomáš Cikrt: Vážený pane, jestli berete 14 léků, někde se stala chyba. Pokud není Vaše onemocnění nijak zvlášť výjimečné, s vysokou pravděpodobností část léků užíváte zbytečně a část léků Vám vyloženě škodí. Samotné číslo 14 by Vás mělo varovat. Už u tří léků podaných najednou dochází k tzv. interakcím, které mají za následek změny "chování" každého jednoho léku v organismu a tím i jeho účinnosti. Šest a více léků by měli lékaři podávat jenom zcela výjimečně v odůvodněných případech. Číslo 14 může také znamenat, že jednu polovinu léků užíváte jenom proto, aby Vám řešily obtíže způsobené tou druhou polovinou. Prosím, navštivte alespoň svého lékárníka a zeptejte se ho na to.
Nejsem člen ODS, ale bezpečně vím, že Tomáš Julínek o zavedení regulačních poplatků otevřeně hovořil i před volbami.

Odpovězeno: 06. 09. | 13:06Autor: matka moudrosti

Otázka: Když jsem byl onehdá na VZP, bylo v každé kanceláři 5 počítačů a u každého počítače 5 lidí. Jaké jsou platy v tomto administrativně přebujelém spolku?

Tomáš Cikrt: Zeptejte se ve VZP, ale mohu Vás uklidnit, provozní náklady českých zdravotních pojišťoven jsou významně nižší než v jiných zemích.

Odpovězeno: 06. 09. | 13:06Autor: Eva

Otázka: Dobrý den, obě děti chodí k logopedovi, budou platit za každou návštěvu? Děkuji. Eva M.

Tomáš Cikrt: Dobrý den, ano, návštěva klinického logopeda bude zpoplatněna částkou třiceti korun.

Odpovězeno: 06. 09. | 13:07Autor: Majda

Otázka: Dobrý den budeme platit i za prohlídky které jsou pravidelné jako třeba zubař 2x ročně, prohlídka na gynekologii 2x nebo dětské prohlídky jako třeba 3 letá, 7 letá 9 letá.

Tomáš Cikrt: Dobrý den, pokud tomu rozumím dobře, jsou to všechno preventivní prohlídky a ty jsou od poplatků osvobozeny.

Odpovězeno: 06. 09. | 13:07Autor: Dajana

Otázka: Když nebudu mít drobné u lékaře - bude lékařka povinna shánět peníze na rozměnění třeba tisícikorunové bankovky? Nebo mám mít doma kasičku na drobné, určenou "pro lékaře"???

Tomáš Cikrt: Rozměnit drobné umí každý prodavač. Proč by to nezvládl lékař (resp. proč by si to neuměl zorganizovat, to nemusí vybírat on osobně)?

Odpovězeno: 06. 09. | 13:08Autor: Karel Vrána

Otázka: Pracuji v sociální oblasti a můj příjem je asi 10500. Co když budu nemocny a nebudu mít na lékaře. Znamená to, že se musím zadlužit, abych se mohl léčit?Mate to dobře vymyšlené.Proč by jste spláceli dluh vy,když je můžou splácet druzí že?A opět zase dluhem.To bude super.Pujčíte mi?

Tomáš Cikrt: Nepůjčím Vám ani korunu, rád Vám ale zadarmo poradím, když uvedete všechny parametry, které se Vás týkají. Ujišťuji Vás současně, že vymyšleno je to opravdu dobře.

Odpovězeno: 06. 09. | 13:08Autor: M.Š.

Otázka: Finanční spoluúčast ve zdravotnictví se nebude povinně zvyšovat. Zachováme ústavní právo na bezplatnou zdravotní péči na základě veřejného zdravotního pojištění.
Výrazně snížíme celkové doplatky za léky proti současnému stavu, poškozujícímu hlavně chronicky nemocné a starší spoluobčany.Je to lež?

Tomáš Cikrt: Ne, je to pravda. Tyto závazky plníme.

Odpovězeno: 06. 09. | 13:09Autor: GOGO

Otázka: Jak se vůbec poplatky u lékaře slučují s: LISTINA ZÁKLADNÍCH PRÁV A SVOBOD Článek 31 - Každý má právo na ochranu zdraví. Občané mají na základě veřejného pojištění právo na bezplatnou zdravotní péči a na zdravotní pomůcky za podmínek, které stanoví zákon.

Tomáš Cikrt: Poplatky jsou plně v souladu s touto listinou, protože, jak sám správně citujete, ústava, i při své velkorysosti, počítá s tím, že veřejné zdroje jsou omezené, a proto ukládá zákonodárcům právo na bezplatnou zdravotní péči upravit zákonem. A to je to, co činíme.

Odpovězeno: 06. 09. | 13:09Autor: Linda

Otázka: Proč se antikoncepce nestane volně prodejnou v lékárnách, odpadla by návštěva lékaře (30 korun) a vypsání receptu dalších (30 korun)?

Tomáš Cikrt: Za předpis antikoncepce se nebudou platit žádné poplatky, protože není hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Zůstává tedy jenom poplatek za návštěvu lékaře, pokud je smluvně vázán na veřejné zdravotní pojištění.

Odpovězeno: 06. 09. | 13:10Autor: ,jen tak...

Otázka: Kam příjdou poplatky u lékaře?Bude to jeho /lékaře/navýšení zisku,anebo mu zdravotní pojišťovna odečte součet poplatků ze svých plateb?Proč zavazujete lékaře sankcí pukud nebude poplatky vybírat.

Tomáš Cikrt: Poplatky zůstanou tomu, kdo je vybírá. Čili lékaři, nemocnici či lékárně. U lékařů a nemocnic tuto skutečnost zohlední pojišťovny při vyjednávání o úhradách zdravotní péče na příští rok a v případě lékáren bude příjem z poplatků kompenzován snížením obchodních přirážek na léky.

Odpovězeno: 06. 09. | 13:12Autor: tom

Otázka: S poplatkama u lekare naprosto souhlasim. Lidi si musi uvedomit, ze nic neni zadarmo.A tech 30,- Kc neni za svoje zdravi zadny velky peniz.Za sveho psa u veterinare zaplati i 500,- Kc za vakcinu.

Tomáš Cikrt: Moc děkuji za Vaši poznámku. Češi utratí u veterináře a za léky pro zvířata 5 miliard korun. V lékárně za různé doplňky, které nejsou léky a jejichž účinnost je sporná, také 5 miliard korun a v sázkových kancelářích dokonce 100 miliard korun.
Vážení návštěvníci Aktuálně.cz, věřím, že je pro vás vaše zdraví prioritou a že chápete, že něco stojí. Chtěl bych vás potěšit tím, že všechny další kroky, které připravujeme, už budou populární. To "nejhorší" máme za sebou. Přeji vše dobré. TC

 

Právě se děje

Další zprávy