Olympiáda v Praze: konec teorie. Musí se začít v terénu

Kateřina Eliášová
5. 9. 2007 11:07
Teoretickou část přípravy má Praha za sebou
Primátor Bém a šéf českých olympioniků Jirásek pózují s podepsaným dopisem: Praha chce olympiádu.
Primátor Bém a šéf českých olympioniků Jirásek pózují s podepsaným dopisem: Praha chce olympiádu. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Praha dnes oficiálně oznámila Mezinárodnímu olympijskému výboru, že se chce ucházet o pořádání olympijských her v roce 2016. Primátor Prahy Pavel Bém spolu s předsedou Českého olympijského výboru Milanem Jiráskem podepsali dopis, v němž o kandidaturu žádají.

Uchazečským městem se Praha stane v momentu, kdy Mezinárodní olympijský výbor na dopis odpoví.

"Na pořádání her jsme teoreticky připraveni výborně, už je ale nejvyšší čas začít dělat některé věci prakticky," říká Světlana Kubíková, poradkyně pražského primátora Pavla Béma, která má na starosti územní rozvoj a olympiádu. 

Náklady se musejí znovu spočítat

Praha má zpracováno hned několik analýz, které jí dávají alespoň částečnou odpověď na to, jestli má na to olympiádu pořádat. Řada z nich je ale už "zastaralá" a bude třeba je přinejmenším doplnit.

Jde třeba o tři roky starou ekonomickou studii PricewaterhouseCoopers, která vypočítává předběžné přímé i nepřímé náklady olympiády. V ní se uvádí částky 135 miliard, což jsou náklady samotné olympiády, a 487 miliard, představující výdaje na vybudování infrastruktury - na nové dálnice, městský okruh v Praze a podobně.

Radnice zatím nepočítá s tím, že by zadala novou studii. Ta stávající stála 15 milionů korun. Podle Kubíkové půjde spíše o jakousi revizi čísel pro upřesnění scénáře her.

"Ceny se mění, náklady olympiády mohou jít směrem dolů, ale i nahoru, proto nová čísla,"  vysvětlila Kubíková. Další studie se víceméně doplňují průběžně: třeba návštěvnost Prahy nebo počet hotelových lůžek v místech, kde se má olympiáda konat.

Vzikají i úplně nové: třeba Český hydrometeorologický ústav píše pro olympijský dotazník kapitolu o letním počasí v Česku. Mezinárodní olympijský výbor chce znát průměrné teploty i rychlost větru. Nové studie se dočká i chátrající strahovský stadion. Odborníci se budou muset zamyslet nad tím, jestli vůbec a případně jak vtáhnout Strahov do hry o olympijské sporty.

Kritický bod? Letňany

"Teoretickou část zvládáme na jedničku," pochválila primátora jeho poradkyně Světlana Kubíková. Praze se daří i část svých olympijských závazků plnit v terénu: pustila se třeba do obnovy chátrajícího plaveckého stadionu Šutka, metro do Letňan se postupně dokončuje,  postoupilo se i na pražském okruhu. Praha se snaží také o rozvoj MHD.

"Kritickým bodem přípravy olympiády je pořízení nové komplexní urbanistické studie pro území severní terasy - tedy vybraných částí Prahy 9, Letňan a Kbel. Souvisí to nejen s už konkrétním řešením zamýšlených areálů a infrastruktury, ale i s majetkovými poměry a stanovením etap postupu v území a dohodě zainteresovaných," popsala slabinu olympiády Kubíková.

Letňany, a částečně Kbely, mají být totiž tím nejdůležitějším místem pro ceremoniální stadion, další sportoviště a olympijskou a mediální vesnici. V současné době jsou letňanské pozemky horkou půdou: povede se o ně pře u soudu.

"Pozemky, na nichž by se měla olympiáda konat, by měla mít Praha pod kontrolou. Ve vztahu k olympijským hrám tedy bude muset Praha formulovat svoji politiku v oblasti výkupů pozemků a jejich dalšího eventuálního využití ," řekla Aktuálně.cz Kubíková.

Praha pozemky přestala vykupovat poté, co se nepohodla s firmou ABF, se kterou založila společný podnik a s níž hodlala v Letňanech postavit výstaviště. Radní se po letech rozhodli pro variantu jeho haly později proměnit v olympijské zázemí.

Praha zdarma vkládala do projektu pozemky a ABF mělo postavit kamenné výstaviště. To se nestalo a Praha se rozhodla pozemky dál nevykupovat a tudíž o ně de facto přicházet ve prospěch společného podniku, který se nedařil. Právě to je jádrem sporu Prahy a ABF.

To nahrálo spekulantům. Snaží se od restituentů koupit půdu dřív než Praha a později ji městu prodat za vyšší cenu. Už se to projevilo: Praha před třemi měsící začala po letech pozemky znovu vykupovat a cena se zvýšila zatím o stovky korun za metr čtvereční. 

Olympiáda na jihu místo severu?

Praha zatím chodí kolem problému s pozemky po špičkách. Aktuálně.cz oslovilo žalující stranu: případný investor výstaviště a de facto i olympiády Pavel Sehnal Aktuálně.cz v exkluzivním rozhovoru řekl, že se chce přímo s primátorem ohledně pozemků v Letňanech dohodnout.

Praha případ příliš nekomentuje. "Je to v rukou právníků," odpověděl na žádost o rozhovor přímo primátor Prahy Pavel Bém.

Světlana Kubíková ale nevylučuje, že v případě komplikací s letňanskou verzí olympiády dokáže Praha najít i jiná místa, kde by se eventuáně mohly sportovní hry konat.

"V té první fázi jsme ze hry vynechali jih Prahy, tedy Jižní Město a Šeberov. My jsme tu myšlenku opustili, ale investoři už dříve přišli s myšlenkou prodloužení trasy C tímto směrem," řekla Kubíková. Tato  verze ale zatím není na papíře a současné studie tento prostor zatím neprozkoumaly.

Pozor na korupci

Praha teď stojí před úkolem přenést po sérii analýz a studií nápady z papíru do ulic. To znamená stanovit si nejen způsob financování olympijských staveb, ale také architektonickou soutěž a mimo jiné i postupně začít se zadáváním stavebních zakázek.

Tady už odborníci varovali: Praha se potýká s problémem, kdy veřejné zakázky v České republice provází velká míra korupce.

Například Transparency Internacional upozorňuje, že úplatky tak mohou spolknout 15 35 procent z konečné částky, kterou si olympiáda nakonec vyžádá. 

 

Právě se děje

Další zprávy