Lídr starostů proti radaru: Topolánku, koupit se nedáme

ves
4. 9. 2007 12:20
Josef Řihák odpovídal na vaše otázky.

Praha - Příbramský starosta Josef Řihák, sociální demokrat, se postavil do čela skupiny tvrdého jádra pobrdských starostů, kteří rozhodně odmítají, aby Američané v Brdech umístili radar své protiraketové obrany. 

Aby zvýšily svou váhu, založily města a vesnice z Pobrdí Ligu starostů nesouhlasících s umístěním radaru USA v České republice a Josef Řihák se stal koordinátorem této skupiny.

Na nekompromisním postoji starostů nic nezměnil ani návrh vlády, že pošle do brdského regionu peníze. Řihák premiérovi vzkazuje: Region je zanedbaný. Peníze potřebuje radar neradar.

"Překvapuje mne, že pan premiér má najednou takovou starost o rozvoj části chudé podbrdské oblasti. Je vážně dojemné slyšet, že tato starost nesouvisí s americkým radarem. Zřejmě se tady někdo drží hesla, že za peníze se dá u nás koupit vše. Ale my se koupit nedáme," řekl Řihák v online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz.

Starostové by rádi, aby s nimi komunikovali nejvyšší představitelé země. Premiér Topolánek to ale odmítá. Na středeční zasedání vlády, které se kvůli radaru bude konat v Brdech, ligu nepozval. Přítomní budou jen ti starostové, jejichž obcí se radar bezprostředně dotýká.

Řihák Topolánkův postup velmi rozčílil, i o tom hovořil v reakcích na otázky čtenářů Aktuálně.cz.

Odpovědi Josefa Řiháka čtěte ZDE:

Odpovězeno: 04. 09. | 10:40Autor: Občan z Kolína

Otázka: Zajímalo by mne proč jste nebojovali stejně, jako dnes bojujete proti bezvýznamnému americkému radaru, proti rusům když v Brdech a v naší republice stavěli své základny s útočnými jadernými raketami.

Josef Řihák: V době, kdy v Brdech byli Rusové, mi bylo devět let.

Odpovězeno: 04. 09. | 10:42Autor: Kmet

Otázka: A pokud si myslite, ze zadny utok nehrozi (a behem nejblizsich 50 let hrozit nebude), pak mne zajima Vas nazorna politicky vyvoj v Iranu, Pakistanu a moznosti paramilitantnich organizaci ziskat v teto oblasti strely schopne ohrozit Evropu.

Josef Řihák: Zpravodajské služby USA nepředložily dostatek důkazů, že Irán v roce 2011 bude mít balistické rakety. Před útokem na Irák se také tvrdilo, že Saddám má zbraně hromadného ničení, které v brzké době použije v Evropě. Ptám se, kde jsou ty zbraně, kterými nás Irák ohrožoval?

Odpovězeno: 04. 09. | 10:42Autor: karel

Otázka: 1)Proslycha se, ze americane i rusove takove radary stavi v odlehlych ovlastech-kvuli velkemu vyzarenemu vykonu a zdravotnim rizikum. Co o tom muzete rici v souvislosti s radarem chtenym v Cesku?

Josef Řihák: Domnívám se, že žádné takovéto zařízení nepatří do tak hustě obydlené aglomerace, jako jsou Brdy, střední Čechy a vůbec celá Česká republika.

Odpovězeno: 04. 09. | 10:44Autor: jm

Otázka: Zdravím, jak Vám je, když premiér mluví o tom, že hnutí proti radaru je "řízeno".. Je to směšné, pokud by to nebylo k pláči. Připomíná mi to totalitu a západní ideové centrály. Řekněte, kdo vás řídí? :) Teroristé? Írán? Jiný stát osy zla? Jaké to je být novodobým disidentem stojícím proti státu?

Josef Řihák: Řídí nás pouze vlastní rozum, svědomí a zodpovědnost vůči občanům. Příznivci radaru proti nám používají daleko tvrdší slova. Publikovat lze jen bolševici, anarchisti, pacifisti, trockisti atd. Je mi z toho smutno

Odpovězeno: 04. 09. | 10:46Autor: Kmet

Otázka: Neprijde vam podivne misto zapojeni se do obrany v ramci NATO (podminka Ceske vlady pri vyjednavani s US) tesit se tim, ze pripadne rakety preleti, nebudou zniceny a rozprsknou se az o Londyn ci Madrid (dve centra teroristickych utoku v Evrope)?

Josef Řihák: Nejsem odborník na problematiku balistických raket.

Odpovězeno: 04. 09. | 10:50Autor: Xaver

Otázka: Fandím Vám ve Vašem boji proti US radaru a děkuji Vám. A jen doufám, že se nedáte koupit za pár šupů, které Vám již ti koupení nabízejí z naší kapsy.

Josef Řihák: Překvapuje mne, že pan premiér má najednou takovou starost o rozvoj části chudé podbrdské oblasti. Je vážně dojemné slyšet, že tato starost nesouvisí s americkým radarem. Zřejmě se tady někdo drží hesla, že za peníze se dá u nás koupit vše. Ale my se koupit nedáme.

Odpovězeno: 04. 09. | 10:56Autor: Jiří

Otázka: V lednu vznikla petice proti americké vojenské přítomnosti, v červnu dopis prezidentovi a předsedům Senátu a PS, pak vystoupili starostové obcí z Brd a teď zase Liga starostů. Nebylo by lepší se při prosazování stejných zájmů sjednotit?

Josef Řihák: Máte pravdu, bylo by lepší postupovat jednotně. Smutné je, když občané neustále podepisují jednu petici za druhou a vláda na to nereaguje. Pokusili jsme se z pozice starostů oslovit vládu. Reakce je taková, že pan premiér dnes odmítl vést jednání s představiteli Ligy starostů proti radaru. Fax z Úřadu vlády o tom, že se jako koordinátor Ligy nesmím zúčastnit zítřejšího výjezdního zasedání vlády ve Spáleném Poříčí jsem obdržel před půl hodinou.

Odpovězeno: 04. 09. | 11:00Autor: Pavel

Otázka: Kolik by Americane museli pobrdskym obcim dat? Milion, bilion nebo trilion USD? A hlavne nerikejte, ze o to nejde. Jak rikal Winston Churchill: "Kazdy ma svoji cenu!"

Josef Řihák: Ne ve všem měl Churchill pravdu. Nejlepší by bylo, kdyby nám Američané nedali nic a nestavěli tu svůj radar. Vím, že je pro lidi typu pana premiéra, nebo Dalíka těžko pochopitelné, že všechno nemusí být na prodej. Kolik stojí Vaše svědomí?

Odpovězeno: 04. 09. | 11:00Autor: pavel

Otázka: Vlada tvrdi, ze radar je zdravotne nezavadny a ze jeho umisteni prinese mistnim vetsi zamestnanost a rozkvet obci.
Proc tedy nyni premier nabizi obcim penize, kdyz je radar sam o sobe tak vyhodny?

Josef Řihák: Souhlasím s Vámi. Když je radar tak skvělý, jak tvrdí pan premiér a pan Vondra, snad bychom měli dát šanci občanům, aby si o radaru rozhodli v celostátním referendu.

Možná, kdyby o radaru musela proběhnout celonárodní diskuze, tak se třeba dozvíme i mnoho nepříjemných věcí.

Odpovězeno: 04. 09. | 11:02Autor: finn

Otázka: Dobry den, rad bych se Vas zeptal na nekolik otazek:
- co si myslite o politickem zneuzivani referend? kdy referendum je v podstate vyzadovano pouze tehdy, kdy jeho predpokladany vysledek hraje do karet tem co ho pozaduji. vsadim se, ze kdyby u nas byl pomer 50:50, tak o zadnem referendu rec nebude

Josef Řihák: Referendum je správná věc a mělo by se i správně používat. Referendum patří k demokracii a když se využívá například jako ve Švýcarsku, má ohromný význam.

Odpovězeno: 04. 09. | 11:08Autor: Xavon

Otázka: Jaké je Vaše nejoblíbenější jídlo k pivu?

Josef Řihák: Pivo piju málokdy a jím téměř vše. Chutná mi řízek, knedlo, vepřo, zelo. Bramboráčky

Odpovězeno: 04. 09. | 11:14Autor: Jana

Otázka: myslíte, že nějaké kompenzace by vám mohly nahradit újmu na řivotním prostředí? Jistě by to muselo být mnoho milionů, ne almužna. Já bych ale takovou kompenzaci nežádla a nepřijímala-

Josef Řihák: Brdy jsou pro naše město zásobárnou pitné vody. Tato kvalitní pitná voda se nedá nahradit žádnými penězi. Právě ochrana životního prostředí je také jedním z důvodů, proč jsem proti výstavbě radaru v Brdech. Mimochodem - v Brdech hnízdí orel mořský, v potocích tu žije rak kamenáč. Jsou tu jedny z největších evropských lokalit vzácných rostlin kosatce sibiřského a rosnatky okrouhlolisté.

Odpovězeno: 04. 09. | 11:15Autor: petrof

Otázka: pane starosto, chápal bych, kdybyste se s takovouto vervou brali o povodňové úpravy, čističky a další akce. Ale umístění radaru a bezpečnost je výsostné rozhodnutí vlády této země a ne starostů obcí !! Může se vám to nelíbit, můžete proti tomu protestovat, ale to je tak vše, co s tím můžete dělat.

Josef Řihák: Jako starosta mám zodpovědnost za své spoluobčany a nemůže mi být jedno, co se děje v bezprostředním okolí našeho města. Nelíbí se mi, jakým způsobem vláda ČR přehlíží občany i představitele samosprávy. Výsledky referend a anket v podbrdských obcích, které jednoznačně hovoří proti radaru, vláda absolutně nerespektuje.

Odpovězeno: 04. 09. | 11:15Autor: Petr

Otázka: Vážený pane starosto, jste si jist tím, že odpor proto obranným zařízením je ten správný, který povede k vyšší bezpečnosti ČR a Evropy? Dokážete předpovídat budoucnost a zaručíte obyvatelů ČR, že útok ze středního východu nepřipadá v horizontu 30 let v úvahu?

Josef Řihák: Předvídat budoucnost neumím. Nejsem věštec a na rozdíl od pana ministra vnitra nevěřím na kartářky. Jaká budoucnost nás čeká nemohu předvídat ale v současné době si myslím, že u nás radar nepotřebujeme.

Odpovězeno: 04. 09. | 11:24Autor: Jáson

Otázka: Zpívate si občas písničky naší ministryně obrany? Já ano, jsou to chytlavé melodie.

Josef Řihák: Písnička je to hezká. Ale od ministryně obrany České republiky bych očekával, že se bude věnovat především svému rezortu a ne zpěvu oslavných častušek.

Odpovězeno: 04. 09. | 11:24Autor: David

Otázka: Dobrý den, jste Vy a ty které zastupujete prověřeni? Myslím, jestli dostáváte i tajné informace od BIS případně dalších států NATO a pod.Z čeho přichází Vaše přesvědčení, že jsme nenapadnutelní?V horizontu několika let?Systém by fungoval tuším až od roku 2012...

Josef Řihák: Informace od BIS a NATO nemám. Pokud někdo má takové informace, že budeme napadeni v roce 2012, měl by tyto informace neprodleně zveřejnit.

Odpovězeno: 04. 09. | 11:24Autor: Pepa

Otázka: K nebezpečí vyzařování z RL - jako záklaďáci jsme grilovali polovinu Rožmitálu pod Tr. pomocí pátého stupně přehledového LongTracku 1RL128D na vzdálenost cca. 500 metrů. Tento RL má na výstupu pulsní výkon nejméně desetinásobný oproti RL PRO na Marsch.ostrovech. Tehdy to nevadilo?

Josef Řihák: Rožmitálský radar neznám. Říkají nám, že zařízení, které u nás chtějí instalovat, bude odpovídat našim hygienickým normám.

Odpovězeno: 04. 09. | 11:34Autor: Roman

Otázka: Ještě si vzpomeneme, jak jsme s velkou slávou vyprovodili jedny vojáky. Teď zveme jiné. K nevíře. Držím palve ve vašem úsilí.

Josef Řihák: Souhlasím s Vámi a děkuji Vám za podporu. Já žádné vojáky k nám nezvu. Tuším, že Ti, kdo k nám minule pozvali cizí vojska jsou dnes považováni za vlastizrádce. Kdežto dnes jsou za vlastizrádce označováni ti, kdo nesouhlasí s umístěním amerického radaru v ČR. Viz výroky pana senátora Štetiny

Odpovězeno: 04. 09. | 11:34Autor: karel

Otázka: nemůže být vybavení radaru zneužito k útočným účelům ? (a proto se rusové tak zlobí?)

Josef Řihák: Všechno se dá zneužít. I dobrá věc.

Odpovězeno: 04. 09. | 11:42Autor: Alteregos

Otázka: Máte důkazy, že by radar byl dejme tomu zdravý škodlivý, nebo jinak nevyhovující? Zaplatíte nějaké odborné studie?

Josef Řihák: Na odbornou studii nemáme jako starostové peníze. Ale očekávám, že vláda ke své studii zdravotních rizik nechá vypracovat nezávislou oponenturu a tu uhradí z peněz, které má na propagaci radaru. Tyto peníze daňových poplatníků pan Klvaňa používá zatím jen na lobing ve prospěch radaru.

Odpovězeno: 04. 09. | 11:43Autor: Zvukovod

Otázka: Co by se muselo stát, aby Ligu starostů nesouhlasících s umístěním radaru změnila názor? Funkce, peníze ... ? Ptám se, protože mám někdy pocit, že v této zemi je skoro každý politik nějakým způsobem úplatný.

Josef Řihák: Nevím, co by se muselo stát. Třeba výsledek celostátního referenda. Pokud se lidé vysloví pro radar, změním názor.

Odpovězeno: 04. 09. | 11:43Autor: Vláďa

Otázka: MYslíte že skutečně zvítězí rozum nad hazardem? Nevím jak vy, ale já spíš než zdravotní nebezpečí bych nepodceňoval možnost raketového útoku na radar, nebo vůbec na nějaké důležité objekty u nás. Zařízení nebude sloužit nám, ale USA.

Josef Řihák: Věřím, že rozum zvítězí nad hazardem. Kdybych tomu nevěřil, neangažoval bych se v této záležitosti. Samozřejmě i z raketového útoku na radar máme strach. Vždyť v Příbrami žije 36 tisíc obyvatel.

Odpovězeno: 04. 09. | 11:44Autor: Moláček

Otázka: Prosím pane starosto, aby jste se zeptal zodpovědných na otázku, co se stane, pokud do úzce směrového paprsku radaru vlétne nějaký pták? Třeba ve vzdálenosti cca 2km od základny. Upeče se či neupeče? Nebo Vám již někdo odpověděl a odpověď znáte?

Josef Řihák: Nevím. Ale já bych v cestě paprsku stát nechtěl.

Odpovězeno: 04. 09. | 11:44Autor: divokocka

Otázka: Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,co můžeme my ,kteří nesouhlasíme s radarem,ještě dělat.Píšeme petice,děláme referenda a přesto naše vláda přání voličů ignoruje.


Josef Řihák: Nesmíme polevit v aktivitách proti radaru. Protože na to vláda čeká a to je také jejím cílem. Chtějí rozdělit brdské starosty vidinou investic do zanedbané infrastruktury, i když tyto investice už měly přijít dávno. Prosím vydržte.

Odpovězeno: 04. 09. | 11:45Autor: Fischer

Otázka: Nepostupujete stejně jako vláda? To znamená, že máte jasný názor a diskuzi odmítáte. Prostě oni jsou PRO a vy PROTI !?

Josef Řihák: Není to pravda. Žádali jsme o dialog s vládou. Pan premiér nás na jednání nechce. Dnes mi poslal dopis, že nás na jednání nechce.

Odpovězeno: 04. 09. | 11:53Autor: čech

Otázka: Zdravím,
rád bych se v boji proti terorismu připojil na stranu ameriky. Pokud bych mohl, nabídnu jim půdu pro výstavbu radaru. Vy zjevně ne, jakou nabízíte alternativu? Kdo nevidí nebezpečí islámských radikálů, musí být slepý. Nedostatek důkázů?? Co new york, londyn, madrid, glasgow...???

Josef Řihák: Odpor proti radaru přece není projevem toho, že bychom nesouhlasili s bojem proti terorismu. Co si myslíte Vy? Pomohl vpád do Iráku ke snížení nebezpečí terorismu? A pomůže radar v Brdech ke snížení tohoto nebezpečí, nebo povede ke vzniku nové studené války?

Odpovězeno: 04. 09. | 11:54Autor: šňupy

Otázka: Jak koukám tak bojujete hodně o to aby se ten radar tam nepostavil že? Doufám že vám to výjde a držím palce ;)

Josef Řihák: Díky za podporu.

Odpovězeno: 04. 09. | 11:55Autor: Jan F.

Otázka: Není podle Vás hloupé myslet si, že nás někdo ochrání a mi budeme stát někde vzadu v koutu a nebudeme muset nic obětovat?

Josef Řihák: Jste vážně přesvědčen o tom, že radar v Brdech bude sloužit pro naší ochranu?

Odpovězeno: 04. 09. | 11:55Autor: františek ježek

Otázka: Za třetí,o čem chcete s vládou diskutovat,nebo o čem chcete,aby vás informovali,když už jste to apriori odmítli?Nebojte,i v případě vašeho odmítnutí si USA nějaký kopec někde jinde najdou.Jde jen o to,jací my jsme spojenci.Pak někdy už lze jen zase brečet,že jsme zůstali sami..1938,1968.Jen tak dál.

Josef Řihák: Třeba se nám podaří vládu přesvědčit, že nemá pravdu a proto chceme vyjednávat. Spojenectví v rámci NATO nikdo z nás nezpochybňuje. Ale americký radar není o NATO.

Odpovězeno: 04. 09. | 11:56Autor: Sedlák

Otázka: Můj názor je takový, že k takové věci jako je radar a pobyt cizích vojsk by se mněli vyjádřit lidé z toho státu v kterém to má být a to v referendu. A ne jenom lidé z té nebo okolní vesnice. I když těch který tam bydlí se to nejvíce bude dotýkat. A podle všeho více jak 70 % občanů je proti.

Josef Řihák: Souhlasím, referendum by se konat mělo.

Odpovězeno: 04. 09. | 11:56Autor: J. Chaloupka

Otázka: Pánové vzpomeňte si,že nás i Evropu zachránili v I.aII.svět.válce američané. Pokud chceme mít spolehlivého spojence nelze jen chytračit,nelze jen brát ale i dokázat že i my jsme spojenci. Zdravotně radar neškodí,politicky z toho děláte problém,vezměte od vlády peníze a nestrašte lidi.Co vy na to ?

Josef Řihák: Historické zásluhy USA o naši svobodu nikdo ani v nejmenším nezpochybňuje. Lidi nestrašíme. Peníze od vlády výměnou za souhlas s radarem si vezměte sám.

 

Právě se děje

Další zprávy