Digitalizace: Neviděli nic, tak šli tedy pro box

Pavel Baroch
2. 9. 2007 13:00
Mnozí nechali koupi set-top boxu na poslední chvíli

Domažlice - V prodejně digitální techniky Davida Rácze v Domažlicích byla od rána hlava na hlavě. O půlnoci se lidé skutečně přesvědčili o tom, že bez set-top boxu uvidí v televizi jenom zrnění - a vyrazili do obchodu.

Právě Domažlicko je prvním regionem v zemi, kde končí klasické televizní vysílání a přechází se na digitální přenos.

"Celou prodejní dobu jsem měl dost narváno," řekl Aktuálně.cz Rácz. Podobná situace ale byla i v jiných prodejnách s elektronikou. Mnozí lidé totiž nechali pořízení set-top boxu či satelitu, bez něhož není možné digitální signál naladit, na poslední chvíli.

"To víte, jsme Češi, spousta lidí to nechalo na poslední chvíli. A v krámech jsou fronty," konstatoval se smíchem domažlický starosta Miroslav Mach.

Foto: Zdeněk Mihalco

Narváno bylo už včera

První velký nápor zažil prodejce Rácz už včera. "Prodal jsem 69 set-top boxů a ještě asi patnáct satelitů," konstatoval Rácz. Dnes dopoledne prodal dalších více než dvacet přijímačů. A to se na některé zájemce ani nedostalo.

"Kdyby bylo víc času, prodal bych jich víc, ale to není jako prodávat rohlíky," tvrdí Rácz. Přístroj se musí naladit, předvést zákazníkovi. "Trvá to tak patnáct minut," dodal Rácz.

Přitom lidé měli na pořízení přístroje dost času. Také k Ráczovi chodili obyvatelé Domažlic už o prázdninách. Ale set-top boxy spíše jen tak obhlíželi a pak zase odešli. Teď musí počítat s tím, že si za přístroj budou muset připlatit. Nejlevnější (a zároveň ještě kvalitní) set-top boxy jsou už vyprodané.

Očekává se druhá vlna. A pak další

Rácz předpokládá, že další vlna zákazníků se přivalí po neděli. A až prvotní zájem opadne, přijdou ti, co mají v bytech a domech více televizí.

Foto: Zdeněk Mihalco

"Myslím, že nikdo nemohl nevědět, že se normální vysílání vypíná," tvrdí domažlický starosta Mach.

Obchodník Rácz ovšem soudí, že někteří důchodci neměli o přechodu na digitál ani přes masivní kampaň tušení. "Zachraňovali" je obvykle jejich potomci. Spousta mladých lidí v minulých dnech nakoupila třeba čtyři set-top boxy - pro sebe i pro své rodiče či prarodiče.

Některé lidi navíc kromě digitalizace překvapilo i to, že Česká televize a Novazačala od září používat jiné znělky a grafiku. "Pro některé lidi to byla velká změna. Jsou z toho docela paf," řekl Aktuálně.cz Rácz.

Domažlický starosta Miroslav Mach zatím neví, kolik lidí po televizní revoluci přijímá všechny kanály a kolik vidí jenom zrnění. "Až v pondělí budu vědět víc," řekl starosta.

Foto: Zdeněk Mihalco

Informační linka: Zavolejte v pondělí

Lidé si sice mohou zavolat na informační linku společnosti Liberal Consulting, kterou za propagaci digitálního vysílání platí stát, ale přes víkend jim to nebude nic platné.

Linka totiž funguje pouze ve všedních dnech od devíti ráno do šesti večer, což se také zájemce o informace první den digitálního vysílání na informační lince dozví.

"Děkujeme za zavolání, na shledanou!" rozloučí se ženský hlas s těmi, kdo by se chtěli na něco zeptat.

 

Právě se děje

Další zprávy