Televizní revoluce začíná. Expert odpovídal online

mih
31. 8. 2007 11:04
Jan Potůček ze serveru Digizone.cz o startu nové TV éry
Jan Potůček, šéfredaktor serveru Digizone.cz
Jan Potůček, šéfredaktor serveru Digizone.cz | Foto: Zdeněk Mihalco

Praha - Dnes o půlnoci v Česku začne televizní revoluce. Na Domažlicku skončí klasické televizní vysílání. Signál bude možné přijímat pouze pomocí speciálního přijímače - tedy například set-top boxu, satelitu nebo speciálního televizoru.

Pozemní digitální vysílání televize mohli čeští diváci poprvé naladit v květnu 2000 v Praze, kde tehdy začala experimentální fáze projektu. Poté se přidaly Ostravsko, Brněnsko, Domažlicko a Ústecko. Nyní začne vypínání analogového signálu.

Digitalizace přinese kvalitnější obraz a postupně až tři desítky programů.

Jaké další výhody přinesou nové časy televize? Proč je digitalizace nezbytná? Je lepší set-top box nebo satelit? Na tyto a další otázky odpovídal Jan Potůček ze specializovaného serveru Digizone.cz.

Odpovězeno: 31. 08. | 10:05Autor: EAN

Otázka: Není digitalizace jen mnoho povyku pro nic ? Na to, co televize nabízejí, bohatě stačí analogový signál. Podle mě je to zase tahání lidem z kapes. A když nebudu mít peníze na set-top-box tak opravdu zůstanu bez televizního signálu ?

Jan Potůček: Dobré dopoledne všem. Digitalizace je proces, na kterém se dohodly státy Evropské unie, výrobci televizní techniky a provozovatelé. Jde o to využít co nejlépe kmitočtové spektrum, které je v analogu omezené. Takže to je o větší a pestřejší programové nabídce, větší pluralitě vysílání, a snad i o lepší kvalitě vysílání. Samozřejmě v době přechodu z analogu na digitál to všechno úplně neplatí, chvilku to bude trvat.

Odpovězeno: 31. 08. | 10:06Autor: JS

Otázka: Jestliže přestane vysílat můj lokální analogový vysílač ČT a já nebudu mít žádný zdroj digitálního příjmu ČT, mohu přestat platit licenci za příjem ČT?
JS

Jan Potůček: Ne. Koncesionářský poplatek musí ze zákona platit všichni odběratelé elektrické energie. Pouze pokud nemáte televizní přijímač, můžete napsat čestné prohlášení a poslat ho na Kavčí hory, a tím pádem nemusíte poplatek platit. Ale pokud máte televizi, platit musíte, i když signál programů ČT nechytíte. Bohužel.

Odpovězeno: 31. 08. | 10:07Autor: Jirka

Otázka: Dobrý den.Mám televizní signál přes telefoní linku O2 budou se mě týkat po vypnutí analogu změny? Děkuji.

Jan Potůček: Ne, televize přes pevnou telefonní linku, kabel nebo satelit se vypínání analogových pozemních vysílačů netýká. Nic se pro vás nezmění.

Odpovězeno: 31. 08. | 10:08Autor: Ctibor

Otázka: bude také někdo dohlížet na to, aby i digitální televize splňovala určité kvalitativní požadavky z hlediska celkové komprese signálu a přiměřeného datového toku, někdy se mi zdá vizuelní kvalita signálu opravdu téměř pod kvalitou analogového signálu. A nechci sledovat jen rozplyzlé obrázky a pixely.

Jan Potůček: Nebude. Záleží čistě na té televizi a operátorovi digitální sítě, na jakých podmínkách se dohodnou. Větší datový tok samozřejmě znamená vyšší poplatky za šíření signálu. Zatím jediným technickým omezením ze strany státu je to, že v jednom multiplexu budou moci vysílat maximálně 4 televize a souhrnný datový tok, včetně rádií a doplňkových služeb, dosáhne necelých 20Mbit/s.

Odpovězeno: 31. 08. | 10:10Autor: Petr Zámecký

Otázka: Kdy budou k sehnání hodnověrné informace o postupou digitalizace? Podle některých serverů je Kolín digitálním signálem pokrytý z Cukráku spolkus Prahou, podle některých není. Jak poznám, že už má smysl kupovat set top box, když to nevěděí ani prodejci tv techniky?

Jan Potůček: Hodnověrné informace, tedy nový Technický plán přechodu na digitální vysílání, může vzniknout až poté, co Parlament přijme vládní novelu zákona o rozhlasovém a televizním vysílání. Ten proces te'd běží a záleží na poslancích, zda ho svými pozměňovacími návrhy pohřbí nebo ne. Druhé čtení novely je naplánované na 25. září, třetí na 27. září. Nemyslím si ale, že to proběhne tak hladce.

Odpovězeno: 31. 08. | 10:12Autor: Mard

Otázka: Proč se zavádí zastaralý způsob vysílání v MPEG2, když i některé státy EU již zavádějí MPEG4?

Jan Potůček: MPEG-4 se používá většinou pro placené televize a nebo pro vysílání ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). To je náročnější na datový tok a dražší. Zkuste si představit, že byste si koupil set-top-box schopný přijímat vysílání v MPEG-2 a najednou by vám stát nařídil, že si musíte pořídit řádově dražší přijímač. MPEG-4 je dsalší, vývojově vzdálenější krok digitalizace. Jednou na něj přejdete, ale určitě ne dříve než za pět, deset let.

Odpovězeno: 31. 08. | 10:14Autor: milan

Otázka: Kdy bude realizováno digitální vysílání na
Karlovarsku a jak to bude u společných televizních antén. Děkuji

Jan Potůček: Karlovarsko spolu s Plzeňskem tvoří společnou ucelonou oblast, která by měla přijít na řadu hned po Ústecku. Česká televize by tu chtěla začít provozvat svůj veřejnoprávní multiplex ještě letos. To však opět závisí na termínu schválení vládní novely vysílacího zákona. Vysílat se bude z Krašova u Plzně a síť bude obsahovat jen programy ČT a Českého rozhlasu. Problematika STA je složitější, k té bych Vás radši odkázal na specializované weby, třeba na nás www.digizone.cz.

Odpovězeno: 31. 08. | 10:16Autor: mutin

Otázka: Bude zlepšení v Praze u datového toku????? Mám vyzkoušeno několik digitálních tunerů a u každého se obraz seká (mrzne) a dochází k rozpadu (kostičkování). Pokud by to mělo zůstat v této kvalitě, tak ať se provozovatelé vysílačů jdou bodnout a je vůbec nehorázné, za takové služby platit!!!!

Jan Potůček: Musíte si uvědomit, že vysílání v Praze je částečně ještě experimentální. Multiplex B s Primou mívá technické potíže. Naopak multiplex A s Českou televizí a Novou bývá v pořádku. Musel byste napsat, co konkrétního a kde Vás trápí.

Odpovězeno: 31. 08. | 10:16Autor: Zdenek Dostal

Otázka: Muzu odhlasit televizi, kdyz si nekoupim settop box, ale necham si ji jen na sledovani DVD(TV nema vestaveny DVB/T prijimac), protoze neminim podporovat konsorcia, ktera jedina natom videla? Pokud nekdo chce digi vysilani, tak uz si koupil satelit, ale ja vas podporovat nebudu..

Jan Potůček: Nemůžete. Jak už jsem psal, poplatek se platí za možnost sledovat programy ČT, tedy za držení televizního přijímače bez ohledu na to, zda máte signál nebo ne.

Odpovězeno: 31. 08. | 10:16Autor: Ondra

Otázka: Nevíte, kdy bude zprovozněn vysílač pro digitální vysílání v Mikulově?Díky.

Jan Potůček: Nevím.

Odpovězeno: 31. 08. | 10:17Autor: ja

Otázka: mám tel. signál přes DVD rekordér Pholips. Týká se mne vypnutí signálu?

Jan Potůček: Pokud máte kombinovaný digitální přijímač s DVD přehrávačem, pak už přijímáte televizi digitálně. Pokud to je analogový přijímač, pak se budete muset přezbrojit :-)

Odpovězeno: 31. 08. | 10:18Autor: Aleš Novák

Otázka: Pokud přestane analogové vysílání, mohu odhlásit televizní přijímač, když nic nechytnu a nehodlám si pořizovat settop box. Tv budu mít jen k videu.

Jan Potůček: Už jsem odpovídal. Nikoli.

Odpovězeno: 31. 08. | 10:18Autor: carli

Otázka: DOBRÝ DEN,EXISTUJE UŽ PLÁN VYPÍNÁNÍ ANALOGOVÉHO SYSTÉMU I V OSTATNÍCH REGIONECH REPUBLIKY.

Jan Potůček: Existuje, ale nebude se podle něj postupovat. Nový plán vznikne po schválení digitální novely vysílacího zákona. Tipoval bych to tak na konec roku, maximálně leden, únor 2008.

Odpovězeno: 31. 08. | 10:19Autor: leny

Otázka: dobrý den,často využívám video k nahrávání z jiného kanálu, než který právě sleduji.slyšela jsem, s jedním set-top boxem toto již nebude možné . Je tomu tak ? To by nebylo právě zlepšení :)

Jan Potůček: Opravdu to nebude možné, alespoň ne u těch jednoduchých set-top-boxů s jedním digitálním tunerem. Budete si muset koupit dražší přijímač s dvěma tunery, jejichž cena začíná tak na 5 000 Kč.

Odpovězeno: 31. 08. | 10:20Autor: Tomáš

Otázka: Dobrý den.Mám plazmový monitor(neobsahuje TVtuner ani analogový,ani digitální) tudíž podle mě to není zařízení schopné přijímat TV signál,podle definice v zákoně.Připojen je k PC a slouží jako monitor.Nyní si chci do PC přidat tv kartu pro přijem dvb-t.Mám povinnost platit konc.popl?Díky.

Jan Potůček: V tomto případě to je sporné. Ale pokud budete přijímat signál pozemně přes DVB-T, asi naplňujete zákonnou představu o přijímači, za který by se poplatek měl platit. Prostě se tím moc nechlubte.

Odpovězeno: 31. 08. | 10:22Autor: Maly Radek

Otázka: Pane Potucek, vim, ze to neni otazka presne pro vas, ale presto, proc mi cesi opet obevujeme ameriku, kdyz prave ona , ale i nemecko a rakousku sve chudsi obcany, mohla obdarovat DVB-T prijimacem, kdezto v CR se tyto penize prelily do jakesi kampane, tedy do kapsy reklamnich agentur.

Jan Potůček: Nevím. Záleží na každém státu, jakou zvolí strategii. U nás zjevně nebyla politická vůle podpořit digitalizaci tímto způsobem. Set-top-boxy jsou ale tak levné, že bych se kvůli tomu na vládu nezlobil. To bych ji spíš peskoval za katastrofální podobu informační kampaně.

Odpovězeno: 31. 08. | 10:22Autor: Petr Zámecký

Otázka: jste na tuhle problematiku zcela evidentně odborník - který z dostupných zdrojů na netu považujëte za nejdůvěryhodnější v problematice digiTV?

Jan Potůček: Samozřejmě www.digizone.cz :-)

Odpovězeno: 31. 08. | 10:23Autor: Filip

Otázka: Pokud vím, bude vysílání opět v PALu, MPEG2. Nevím, jaký má být bitrate (lokální vysílání které jsem viděl v Německu bylo podle mě nic moc ve srovnání s dobrým analogem), a počítá se do budoucna s jiným formátem / kódováním? Případně bude si moct každá stanice vybrat, v čem bude vysílat? Díky

Jan Potůček: Zákon neurčuje, v jakém kompresním standardu by měly televize vysílat, takže časem určitě některé přijdou s MPEG-4 a HDTV. Nečekám ale, že by to byla masová záležitost. Alespoň ne v nejbližších letech.

Odpovězeno: 31. 08. | 10:24Autor: katilino

Otázka: Bydlím v Praze-Košířích, digitální signál je slabý, často mizí úplně. Co s tím? Budou v Praze nové (další) vysílače?

Jan Potůček: Budou, hlavně se navýší výkon. Ale to záleží na novém Technickém plánu přechodu na digitální vysílání. Zatím to vypadá, že změny v Praze proběhnou na úplný závěr digitalizace.

Odpovězeno: 31. 08. | 10:25Autor: hantusch

Otázka: mám TV stále s velmi dobrým obrazem (barvy OK) ale bez SCARTu. Je řešení?

Jan Potůček: Je. Existují set-top-boxy, které se dají propojit i jinak. Zeptejte se přímo prodejce.

Odpovězeno: 31. 08. | 10:26Autor: Ondřej

Otázka: dobrý den, chtěl jsem se zeptat kdy začne digitální vysílání na jihu čech? konkrétně na táborsku.

Jan Potůček: To bych taky rád věděl :-) Ale vážně: opět musím zopakovat, že na harmonogram se čeká, přijde až po schválení "diginovely". Jižní Čechy by ale měly přijít hned po Plzeňsku, na kterém by se mohlo začít digitalizovat už letos (a tím nemyslím Domažlice).

Odpovězeno: 31. 08. | 10:26Autor: Igor Hnízdo

Otázka: Nemyslíte si, že by byl lepší přechod rovnou na HDTV? Takhle to žádná změna k lepšímu s kvalitou není a stále více přijímačů je HDready a nebo FullHD.

Skoro se už ani jiné neprodávají...

Jan Potůček: A vy víte, kolik diváků v ČR má HD ready televizory? Obávám se, že to ještě dlouhou dobu bude nepatrná menšina.

Odpovězeno: 31. 08. | 10:28Autor: Michal

Otázka: Zdravím, Kdy konečně bude vysílat TV Prima a třeba TV Očko aj.. v lokalitě Ostrava ?

Jan Potůček: Až poslanci přijmou diginovelu a kromě Primy dostanou televize jako Óčko řádnou licenci pro zemské digitální vysílání. Pak se ještě budou muset domluvit s operátorem digitální sítě na ceně za šíření signálu. Reálně bych to odhadoval na podzim příštího roku. Vy na Ostravsku ale kromě ČT a Novy můžete chytat digitálně programy Polské televize včetně nového digitálního kanálu TVP Sport.

Odpovězeno: 31. 08. | 10:28Autor: Petr

Otázka: kdy dojde ke sloučení multiplexů na ostravsku?

Jan Potůček: Multplexy se nebudou slučovat, ale budou přibývat nové. Zřejmě na podzim 2008.

Odpovězeno: 31. 08. | 10:29Autor: Josef

Otázka: kdy se rozběhne digitalni vysilani z vysilače Krašov

Jan Potůček: Česká televize by chtěla už letos před Vánocemi. Záleží na poslancích a senátorech, jak rychle schválí diginovelu a kdy ji podepíše prezident.

Odpovězeno: 31. 08. | 10:30Autor: Jaivan

Otázka: Dobrý den, pane Potůčku, chtěl jsem se Vás jako šéfredaktora zeptat, zda si myslíte, že je důležité a pokládáte za správné, aby se na odborných fórech již od počátku dbalo na korektní popisné názvosloví a nemotaly dojmy s pojmy.. Dochází pak k matení čtenářů, kteří si chtějí koupit "satelit".

Jan Potůček: Ano, matení pojmů je problém. Asi narážíte na situaci, kdy na jeden web chodí odborníci i naprostí laikové. Jedněm se nezavděčíte malou odborností, druhým zase příliš odbornými názvy. Je to o hledání kompromisu. Mást by se ale nemělo.

Odpovězeno: 31. 08. | 10:31Autor: Qak

Otázka: Kdy přijde na řadu Brno? Jaké programy budou vysílané?
Když si nekoupím set-top box, tak nechytnu vysílání ČT, tak nemusím platit televizní poplatky, ne? Musím to nějak zdůvodnit neplacení poplatků??

Jan Potůček: Brno digitálně vysílá od Vánoc 2005. Zatím jen programy ČT, ČRo a Nova. Ostatní přijdou na řadu zřejmě na podzim 2008. K tomu je možné dálkově chytat jeden multiplex z Rakouska. Poplatky jsem odpovídal.

Odpovězeno: 31. 08. | 10:33Autor: JIRKA

Otázka: Pokud z Bukové hory bude možno příjmat digitálně pouze 4 programy bez PRIMY a NOVY (jako v současné době), tak to není žádné zlepšení pro diváka TV.

Jan Potůček: Souhlasím. Jenže Nově se nelíbí částka, kterou po ní chtějí Radiokomunikace za šíření digitálního signálu a Prima nemá nikoho dalšího do party, s kým by se rozdělila o náklady na provozování dalšího multiplexu. Dokud nebude schválená diginovela, ani jedno se nevyřeší.

Odpovězeno: 31. 08. | 10:34Autor: Martin

Otázka: Dobrý den, rád bych věděl, v jaké době se plánuje aspoň zkušenbí digisignál ve Frýdlanském výběžku - příjem analogu je nekoukatelný. Děkuji za informaci. Procházka

Jan Potůček: Frýdlantský výběžek spadá pod Bukovou horu, která digitálně vysílá od 1. července. Pro tuto oblast se ale bude muset zprovoznit opakovač, protože je "za kopcem". Kdy se tak stane, by nejlépe věděly Radiokomunikace a Česká televize.

Odpovězeno: 31. 08. | 10:35Autor: jarda

Otázka: pojede digitál do Olympiady z Pradědu ???

Jan Potůček: Obávám se, že ne.

Odpovězeno: 31. 08. | 10:35Autor: Jaromír

Otázka: Poskytne digitální vysílání skutečně kvalitnější obraz při daných datových tocích DVB-T, které jsou ještě zmenšené snahou natlačit do jednoho multiplexu co nejvíce programů, nebo jde jen o reklamní trik? Srovnání s kvalitním analogovým příjmem (silný signál, dobrá anténa) údajně svědčilo o opaku.

Jan Potůček: V řádném vysílání bude multiplex vysílat datový tok 19 Mbit/s a budou v něm moci vysílat maximálně 4 televize při kompresním standardu MPEG-2. To by mělo stačit na dobrou kvalitu.

Odpovězeno: 31. 08. | 10:36Autor: David O.

Otázka: Kdy bude spuštěno digitální vysílání pro Kutnohorsko a vysílač Kaňk. Děkuji

Jan Potůček: Těžko říct. Vy nechytáte Cukrák?

Odpovězeno: 31. 08. | 10:36Autor: Karel

Otázka: Je to ostuda že to trvá tak dlouho

Jan Potůček: Přesně tak.

Odpovězeno: 31. 08. | 10:38Autor: mike

Otázka: Dobry den - kdy bude mozno prijimat ceste televizni vysilace via satelit i v zahranici, napr. v Nemecku, pres Astra 1 ? Je toto vudec v planu ? Dekuji.

Jan Potůček: České televize musí na satelitu vysílat kódovaně. Je to kvůli autorským právům, kdy se třeba práva pro sportovní přenosy nebo zahraniční filmy nakupují jen pro území České republiky a tak musí satelitní operátoři zajistit, aby je přijímali diváci jenom tady. Volně vysílaných satelitních stanic v češtině je málo. Pokud chcete bližší vysvětlení, mrkněte na www.satelitnitelevize.cz.

Odpovězeno: 31. 08. | 10:38Autor: Vrána František

Otázka: Anteny pro příjem ?Jsou stejné ?

Jan Potůček: Pokud máte individuální anténu bez zesilovače, v podstatě ano. Ve většině případů ale bude nutná úprava. Odkážu Vás na specialzované weby jako je DigiZone, protože se to nedá zobecnit.

Odpovězeno: 31. 08. | 10:39Autor: Třebešak

Otázka: Proč utrácet miliony za pozemní digitální vysílání, když satelitní už je v provozu a OK. Není to zbytečné utrácení peněz daňových poplatníků ???

Jan Potůček: Zkuste všechny diváky přesvědčit, ať přejdou na satelitní příjem a budeme to mít vyřešené. Držím Vám palce.

Odpovězeno: 31. 08. | 10:40Autor: Jindra

Otázka: Dobrý den. Jaké je nejoptimálnější řešení nejen z hlediska ekonomického, ale i technického (přídavná zařízení např. video DVD)?

Jan Potůček: Podle mne dvoutunerový set-top-box pro zemský digitální příjem do doby, než vám odejde váš analogový televizor a pak bych šel do integrovaného digitálního televizoru s širokoúhlou obrazovkou a HD ready.

Odpovězeno: 31. 08. | 10:41Autor: Dáša

Otázka: Chtěla jsem se zeptat, zda těch 30 programů, jak slibujete, bude za stejnou cenu jako doted ty čtyři vysílané programy?

Jan Potůček: Koncesionářské poplatky budete platit stejné, komerční televize budou vysílat "zadarmo" (za reklamu ve svém vysílání). Jestli jich bude třicet, si ale netroufám tvrdit.

Odpovězeno: 31. 08. | 10:42Autor: semtam

Otázka: Bude u dig. vysílání stále docházet ke chvilkovému "trhání" obrazu ? Stává se nám to jak u STboxu tak i u STA instalovanéné firmou pro digivysílání v různých částech JM v Praze.

Jan Potůček: Záleží na intenzitě a kvalitě signálu v místě příjmu. Ano, digitální vysílání je náchylnější na počasí a dají se proto očekávat určité problémy. Záleží na operátorech sítí a televizích, jak se s nimi vypořádají.

Odpovězeno: 31. 08. | 10:43Autor: Igor Hnizdo

Otázka: Muzete nam odpovedet, kdy se planuje digitalni vysilani na Liberecku?

Jan Potůček: Na Liberecku už čáístečně můžete přijímat digitál z Bukové hory, Cukráku a Prahy. Jinak Liberec nebude samostatnou digitální oblastí, část "obhospodaří" Buková hora a část Černá hora. Ta odstartuje nejdřív v roce 2009.

Odpovězeno: 31. 08. | 10:43Autor: Jirka H.

Otázka: Máme v bytě 3 televize a rekordér. Jak co nejoptimálněji sledovat digi (s možností na každém přístroji jiný kanál)? To budu muset mít ke každému jednotlivě settopbox?

Jan Potůček: Ano, každá televize musí mít vlastní set-top-box.

Odpovězeno: 31. 08. | 10:44Autor: Josef

Otázka: Dobrý den, nešlo by celý proces urychlit? Všichni přece budou mít více programů a pro každého to znamená přínos, zlepšení nabídky a náklady jsou relativně malé. Osobně neznám nikoho, kdo by to nechtěl. Děkuji.

Jan Potůček: Můžete ho urychlit tím, že si pořídíte satelit, kabel nebo IPTV. Přes ně už digitálně vysílají desítky televizí. Bohužel se za ně musí platit.

Odpovězeno: 31. 08. | 10:45Autor: GOLEm.T

Otázka: Dobrý den.Jak to bude s digitálním vysíláním na Hodonínsku?Kdy máme počítat s tím,že si máme koupit satelit nebo set-top-box???Děkuji.

Jan Potůček: Pokud si pořídíte satelit, můžete sledovat desítky a stovky programů už dnes. Pozemní signál byste možná mohli naladit z Brna, ale jinak se k Vám dostane nejdřív koncem příštího roku. Možná.

Odpovězeno: 31. 08. | 10:46Autor: Hans

Otázka: Jsme skutečně analagovým ostrovem uprostřed Evropy? Nebo i v jiných zemích se ještě vysílá analogově ..

Jan Potůček: Nejsme na tom tak hrozně jako třeba v Polsku, kde ještě nevědí, jak přesně budou postupovat. Také v Maďarsku nebo na Slovensku se zatím jen experimentuje. Ze zemí bývalého východního bloku máme viditelný náskok. Ten se ale poslední dobou dost zkracuje.

Odpovězeno: 31. 08. | 10:47Autor: Hans

Otázka: Dobrý den! Kde se můžu dozvědět, kde už se vysílá digitálně a jaký typ setop-boxu mám koupit, nebo jsou ty setop-boxy univerzální?

Jan Potůček: Kde se vysílá digitálně a co, můžete zjistit na stránce http://regiony.digizone.cz. S výběrem set-top-boxu Vám neporadím, protože neznám Vaše technické a cenové limity.

Odpovězeno: 31. 08. | 10:48Autor: Honza

Otázka: Je vidět,že potřebuje zase někdo na něčem vydělat! Ceny set-top boxů se pohybují od 900 - 5000,-kč!Když televizní stanice přechází na digitál, měly by spotřebitelům uhradit náklady!

Jan Potůček: Ale ony ty televize často přecházejí na digitál taky nedobrovolně! Vždyť Nova a Prima můžou analogově vysílat do let 2017 a 2018 a měly by to úplně bez problémů. Nemyslete si, že to je pro ně levná záležitost!

Odpovězeno: 31. 08. | 10:48Autor: Josef

Otázka: Zajímá mne zda bude v Ostravě dig.televize vysílat pouze z "vodárny" nebo bude vysílání ze stabilního vysílače v Hošťálkovicích.
Kdy začne v Ostravě digitálně vysílat Prima ?

Jan Potůček: Stabilně budou Hošťálkovice. U Primy záleží, kdy sežene někoho do party, kdo se s ní podělí o náklady na provoz multiplexu.

Odpovězeno: 31. 08. | 10:50Autor: Pavel

Otázka: Dobrý den.
Myslíte, že se dnes ještě vyplatí investovat do TV techniky, když nejsledovanější pořady (zprávy) jsou na internetu veřejně přístupné a zdarma? Ceny a rozměry TV techniky neustále narůstají a technologie se neustále ženou dopředu, nelze tedy zaručit dlouhou životnost investice jako dříve.

Jan Potůček: Obávám se, že některé formáty se na internetu volně neobjeví nikdy. Třeba sportovní přenosy nebo seriály. Ale ano, v placené formě jako video na vyžádání tam přejdou a televize a internet se budou stále více propojovat.

Odpovězeno: 31. 08. | 10:51Autor: Igor Murin

Otázka: Dobrý den, žijeme na Jablonecku a spolu s Libercem se jedná o velkou oblast. Velmi nás tady mrzí, že nemůžeme přijímat signál ČT4, kde je řada sportovních přenosů.

Kdy na nás přide řada a bude to ještěd?

Jan Potůček: Ještěd není plánovaný jako hlavní digitální vysílač, možná jen jako dokrývač signálu z Bukové hory nebo Černé hory. Nebude to dřív než v roce 2009. Pokud Vám ČT 4 Sport chybí, zkuste satelit, kabel nebo IPTV.

Odpovězeno: 31. 08. | 10:51Autor: Kust

Otázka: Dobrý den,jak to bude s vysíláním Primy
na Domažlicku?
Děkuji

Jan Potůček: Pořád stejné. Analogově přímo v Domažlicích a digitálně až ve chvíli, kdy sežene další televize do party na další multiplex.

Odpovězeno: 31. 08. | 10:51Autor: kratzert

Otázka: Digitalizace v Liberci a okolí přijde na řadu kdy ?

Jan Potůček: Odpovídal jsem.

Odpovězeno: 31. 08. | 10:52Autor: Mária

Otázka: Dobrý den.Bydlíme v Olomouckém kraji, máme kabelovku, co si máme pořídit a kdy, Na kroměřížsku máme chalupu s vlastní anténou, co budeme potřebovat a od kdy? Děkuji

Jan Potůček: U kabelovky nic neřešte, té se vypínání analogu netýká. Na chalupě si budete muset pořídit set-top-box. Do té doby vás ale čekají přinejmenším ještě dvoje letní prázdniny s analogem.

Odpovězeno: 31. 08. | 10:54Autor: Paní Lucie

Otázka: Dobrý den, ráda bych věděla, proč přechod na digitální vysílání začal právě na domažlicku.Na zlínsku taky chceme více jak 4 programy a lepší kvalitu obrazu!!!

Jan Potůček: Protože na Domažlicku se musel vypínat 12. televizní kanál, na kterém vysílá analogová ČT 2 a televize se při té příležitosti dohodly, že si tu v malém vyzkouší, jak budou postupovat v celé republice. Včetně informační kampaně, atd. Je to lepší, než to zkoušet na celém Zlínsku a nadávat, že se něco nepovedlo.

Odpovězeno: 31. 08. | 10:54Autor: Karel.

Otázka: Dobrý den,mám dotaz co vše k tomu bude třeba-set-top box a prý také pokojovou anténu? Děkuji Karel

Jan Potůček: Set-top-box, propojovací kabel k televizoru a anténu.

Odpovězeno: 31. 08. | 10:55Autor: Honza B.

Otázka: Dobry den,kdy zacne digitalni vysilani pro Hradec Kralove? Dik za odpoved.

Jan Potůček: Viděl bych to tak v roce 2009, ale nesmíte na mě dát, jsem optimista :-)

Odpovězeno: 31. 08. | 10:57Autor: Scofield

Otázka: Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, zda-li opravdu pozemní digitální vysílání bude celoplošné.Slyšel jsem, že nebude a v tomto případě bude pro zákazníky lepší využívat satelit.Díky D.R

Jan Potůček: Zajímavá otázka. Zákon definuje celoplošnost u České televize na 95 procent obyvatel ČR, u komerčních televizí na 70 procent obyvatel. Dokrývání území s nižší hustotou obyvatel není ekonomicky výhodné, takže hlavně komerční televize, a to především ty nové, nebudou vysílat pozemně úplně všude. Zvlášť v pohraničí se tedy vyplatí spíš satelit - ale to už diváci třeba na Děčínsku dávno vědí a satelity používají.

Odpovězeno: 31. 08. | 10:57Autor: Michal

Otázka: Dobry den, chtel jsem se zeptat zda se vi, kolik lidi skutecne prijde o analogove vysilani na Domazlicku - kolik lidi ma nasmerovane anteny na vysilac Vrani Vrch. Koho se to netyka - kolik lidi ma nasmerovane anteny na jine vysilace (Krasov) Dekuji.

Jan Potůček: Obávám se, že se to neví. Kam byste zařadil domácnost, která přijímá Novu z Vraního vrchu, ale ČT 1, ČT 2 a Primu z Krašova?

Odpovězeno: 31. 08. | 10:58Autor: Vladimír Liberec

Otázka: Kdy bude zahájeno digi vysílání na Liberecku ? O termínu vypnutí analogového se lze dočíst skoro všude !

Jan Potůček: Už jsem odpovídal a lepší odpověď nevymyslím.

Odpovězeno: 31. 08. | 11:00Autor: Durdych

Otázka: Tam kde byl špatný analogový signál bude ten digitální lepší, nebo horší? Primu sotva chytíme, ČT2 ještě horší... Až si koupíme settopbox, co se stane?

Jan Potůček: To není tak jednoznačné. Obecně se dá říct, že digitální signál při menším výkonu než u analogového vysílání pokryje větší území. Jenže digitálně se nebude vysílat ze všech vysílačů, které dnes vysílají analogově. Záleží opravdu na konkrétní lokalitě. Až si koupíte set-top-box, stane se to, že buď signál chytíte a digitální televizi naladíte, nebo ne. Pak to může znamenat, že u vás buď signál není, nebo máte špatnou anténu.

Odpovězeno: 31. 08. | 11:01Autor: Krása

Otázka: Dobrý den, prosím Vás, ví už v téhle zemi někdo, kdy se už konečně digitální vysílání bude týkat všech, nejen Domažlic? Díky M. K.

Jan Potůček: Vědí to poslanci. Držte jim palce, ať si moc nevymýšlí v pozměňovacích návrzích k vládní "diginovele", aby se to rozjelo už příští rok. Děkuji všem za dotazy a pokud byste měli nějaké další otázky, klidně se obraťte na adresu potucek (zavináč( iinfo.cz. Pěkný víkend!

 

Právě se děje

Další zprávy