Pronajmout si dálnici? V Česku není problém

Martina Macková
29. 8. 2007 9:25
Po nových úsecích se prohánějí celebrity
Foto: Ondřej Besperát

Ostrava/Praha - Chci si zkusit, jak rychle mi jede můj vůz. Co udělám? Nic složitého, pronajmu si státní dálnici. V Česku to zřejmě lze, i zdarma.

Říká se tomu exhibice a pokud si to vyjednáte, můžete se po čerstvě dostavěné dálnici prohánět nejen se svým Porsche, ale zkusit to může celá rodina.

Alespoň tak to vypadá podle toho, co je dnes možné. Ministerstvo dopravy nezapírá, že o praxi, kterou na čerstvě dokončených úsecích provozují soukromé firmy, které dálnice za veřejné peníze staví, ví.

Zároveň ale tvrdí: Proti tomu nic nemůžeme dělat.

Bylo to fajn odpoledne

Naposled minulý týden se rozhodl pokusit o rychlostní rekord ve svém Ferrari na dálnici D 47 v úseku Rudná Bohumín známý hokejista Pavel Kubina. Nový asfaltový povrch mu pronajala a také bezpečnost ohlídala firma Ostravské dopravní stavby, která ji bude zanedlouho předávat státu.

Běžní řidiči vjedou na silnici do konce roku.

Hokejový obránce Toronta chtěl pokořit hranici 300 kilometrů za hodinu ve svém novém Ferrari. "Jsem rád, že jsem se tady mohl s tátou a známými projet. Bylo to fajn strávené dopoledne," usmál se a děkoval za možnost přerušit práce na rozestavěné silnici, napsaly Deníky.

"Bylo to úžasné svezení," řekl otec vítěze Stanleyova poháru z roku 2004 a s úsměvem dodal: "Třeba se o to budeme moci pokusit zase za rok, i když asi už na jiném úseku. Třístovka ale prostě padnou musí," uvedlo Právo.

Foto: Aktuálně.cz

Téměř tři sta už na stejném úseku, podle jiných novin, jel před časem i desetibojař Roman Šebrle v Audi R8.

Je to reklama, pro dálnici

Generální ředitel firmy Pavel Vítek říká, že podobné akce dělají, protože je to vlastně reklama pro dálnici. Nic komerčního.

"Pronajali jsme dva kilometry silnice bezplatně. Lidé se alespoň dozví, že se u nich dokončila dálnice," řekl Aktuálně.cz.

I když na akci byli pozváni pouze novináři a ne publikum. "To by byl problém, hrozil by úraz. Museli jsme ohlídat úsek, aby se nikomu nic nestalo, ani panu Kubinovi. I tak se to všichni dozví," míní Vítek.

V září pořádá firma na nové silnici další akci, tentokrát pro děti. "Kdybyste se chtěla po dálnici projet, taky byste mohla, stejně to všichni dělají. Není to oplocené, lidé tady jezdí na kolech nebo bruslích a my je honíme pryč, protože zodpovídáme za bezpečnost," dodal.

PROJEĎTE SE TAKÉ PO DÁLNICÍCH 

Ministerstvo: Měnit zákon se nevyplatí

Mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka míní, že pokud dálnice není předaná investorovi, tedy státnímu Ředitelství silnic a dálnic, jsou silnice vlastnictvím firmy, která je staví.

"A nejsou to ani komunikace, na kterých platí rychlostní limit a zákon o provozu na pozemních komunikacích. I kdyby se nám tato praxe nelíbila, nemáme právo ani nástroje, jak jí zabránit," řekl Hanzelka.

Pokud by případné příjmy za pronájmy dálnic postavených za peníze daňových poplatníků měly plynout do státního rozpočtu, musel by se podle ministerstva zřejmě novelizovat zákon. Tím by se pronájmy oficiálně legalizovaly.

"Je pak otázka, jak vysoké by byly příjmy z těchto pronájmů. Když si vezmete, že do dopravních staveb plynou ročně desítky miliard, asi by příjmy z exhibičních akcí byly jen kapkou v moři," dodal Hanzelka.

 

Právě se děje

Další zprávy