Jednání o radaru: Kdo není proti, ať jde ven

Ivo Pospíšil, red dom
24. 8. 2007 15:44
Starostové založili svazek odpůrců radaru
Radar u obce Nepolisy už ve východních Čechách stojí. Bez protestů.
Radar u obce Nepolisy už ve východních Čechách stojí. Bez protestů. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Rožmitál pod Třemšínem - Na schůzi, kde se starostové z Pobrdí měli domlouvat, jak dále hájit společné zájmy při vyjednáváních o umístění radaru americké protiraketové obrany, vznikl volný svazek obcí, které radar jednoznačně odmítají.

Organizátoři schůzky totiž záhy oznámili, že hodlají probírat otázky umístění americké základny jenom s těmi, kdo jsou stejně jako oni proti.

Na začátku jednání zhruba šedesáti brdských starostů vystoupili s požadavkem, aby schůzku opustili ti, kdo by za jistých podmínek umístění radaru připustili.  

Starosty nechali nejprve podepsat prezenční listinu, poté však i další, v níž účastníci museli podepsat, že umístění radaru  nechtějí připustit.    

Kdo nepodepsal

Druhou listinu odmítli podepsat zástupci tří obcí  - Strašic, Hrádku a Spáleného Poříčí.

"Neměl jsem mandát zastupitelstva něco takového podepisovat," řekl Aktuálně.cz zástupce starosty Strašic František Nerad, který obec na jednání zastupoval.  "Také se tam mluvilo o vojenském nebezpečí kvůli radaru, ale vzhledem k tomu, že vojenský újezd už v Brdech je od Masarykových dob, nebezpečí už tu stejně je, ať tu radar máme, či ne," dodal.

Ve Strašicích udělala podle něho radnice o postoji k radaru anketu, které se však zúčastnila jenom pětina obyvatel. Referendum, které se už konalo v jiných pobrdských obcích, se ve Strašicích teprve připravuje, v polovině září se sejde výbor, který schválí kroky s tím spojené. 

 Obce proti radaru. Ne řekly stovky lidí ZDE

Kdo nejde s námi, nemá slovo

Zástupci Strašic a Hrádku z jednání na přání organizátorů nové platformy odjeli. Vyslanec Spáleného Poříčí jednání odmítl původně opustit, odjel až ve chvíli, kdy mu kolegové, kteří "podepsali", odmítli udělit slovo.

Do čela nové platformy starostů se postavil sociálnědemokratický starosta Příbrami Josef Řihák.  

Jednání starostů skončilo - až na vznik zmíněného svazku odpůrců - bez výsledku. Platforma těch, kdo jsou proti, se sejde příští týden. 

 

Právě se děje

Další zprávy