Návrh: Dítě soudu řekne, u kterého z rodičů chce žít

brp
23. 8. 2007 17:21
Toto právo má mít dítě od 14 let
Ministryně Džamila Stehlíková.
Ministryně Džamila Stehlíková. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministryně Džamila Stehlíková chce změnit způsob, jakým soudy rozhodují, kterému z rozvádějících se rodičů svěří dítě do péče.

Navrhuje, aby dítě od 14 let samo rozhodlo, u kterého z rodičů chce zůstat. Názor, který sdělí v opatrovnickém řízení, by měl být podle ministryně Stehlíkové pro soud závazný.  

"Dítě by mělo mít možnost se vyjádřit, v péči kterého z rodičů si přeje být a zda se chce s druhým rodičem stýkat," uvedl dnes úřad ministryně Stehlíkové.

O úpravách v opatrovnickém řízení bude Džamila Stehlíková jednat s ministrem spravedlnosti. Začátkem září by jej měl projednat také Výbor pro práva dítěte.

Sama Stehlíková na konferenci Ligy lidských práv uvedla, že dítěti musí být poskytnuta možnost, aby bylo vyslyšeno v každém soudním nebo správním řízení, které se jej dotýká. "Platí to zejména v případech, kdy se dítě stalo svědkem či dokonce objektem domácího násilí," řekla. 

Připomněla také názor odborníků, podle nichž není v nejlepším zájmu dítěte, aby bylo svěřeno do výhradní nebo střídavé výchovy pachateli domácího násilí. Jako místo, kde by se dítě mohlo s násilným rodičem setkávat, budou podle návrhů Stehlíkové sloužit  reintegrační centra ve vybraných dětských ozdravovnách.

Tým odborníků ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví ČR již vybírá dětské ozdravovny, kde by mohla reintegrační centra vzniknout.  

 

Právě se děje

Další zprávy