Biomed z Plusu obsahuje včelí mor, byl stažen z prodeje

Iva Nachtmannová
23. 8. 2007 16:40
Zárodky moru odhalil Výzkumný ústav včelařský
Foto: Reuters

Praha - Med "z květů divoce rostoucích rostlin" z Kuby, který začátkem dubna uvedl na český trh diskontní řetězec Plus v řadě výrobků s logem BioBio, obsahuje zárodky moru včelích plodů.

Tato choroba není sice nebezpečná pro člověka, představuje ale potenciální ohrožení pro včelstva v České republice. Zárodky moru potvrdil laboratorní rozbor Výzkumného ústavu včelařského. Protokol o rozboru má redakce k dispozici.

Plus: Napřed ano, nyní ne

Řetězec Plus kubánský biomed v současnosti neprodává, i když původně uvažoval, že ho na regály vrátí.

"Dle Dr.Wernera von der Ohe z Bieneninstitutu Celle je Paenibacillus Larvae, mikroorganismus obsažený v medu a uvedený v analýze, pro zákazníka neškodný. Kvalitativně med splňuje kritéria pro udělení bio známky i pro český trh. K opětovnému prodeji BioBio medu tudíž dojde v nejbližších dnech," bylo první stanovisko Plusu, které tlumočil Roman Pařík z agentury GCI Praha.

Na úterní dotaz, zda se biomed vrátí do sítě, však přišla od vedoucího marketingu Davida Koláře jiná odpověď: "BioBio med se aktuálně neprodává. V nabídce bude tehdy, až budeme schopni stoprocentně zajistit, že neobsahuje látku Paenibacillus Larvae."

Stačí jedno ochutnání

Odborníci z Výzkumného ústavu včelařského uvedli, že med se zárodky moru včelích plodů může zlikvidovat celé včelstvo.

"Jestliže jedna jediná včela v kontejneru najde nevymytou sklenici od takového medu a ochutná ho, nakazí se. Nemusí se od ní sice nakazit celý úl, záleží na odolnosti včelstva, ovšem riziko, že se tak stane, je velké," říká Dalibor Titěra, vedoucí oddělení výzkumu Výzkumného ústavu včelařského, který laboratorní rozbor medu provedl.

Nakažené včelstvo je poté podle včelařů nutné zlikvidovat. Navíc se pak podobně jako u ptačí chřipky veterinárně sledují všechna včelstva v určitém pásmu, a pokud se u nich nákaza objeví, musí být zlikvidována.

Včelí mor se před třemi týdny znovu po delší době objevil na Královéhradecku.

Pokud spotřebitelé už biomed z Plusu mají, měli by po spotřebování sklenici pořádně vymýt a zamezit, aby se k medu dostaly včely.

Kdo to kontroloval

Na sklenici biomedu z Plusu je certifikát od kontrolní organizace Biokont CZ. "My jsme zatím žádný biomed necertifikovali, nebyli jsme o to ani požádáni," říká však Jan Slavík, vedoucí certifikačního orgánu Biokontu CZ. "Pokud je biomed z Plusu, předpokládám, že byl zkontrolován v Německu, protože je to německá firma," dodává však.

Podle platné legislativy kontroluje biovýrobek vždy první země Unie, na jejíž území produkt vstupuje. Případně pouze uzná razítko jiné kontrolní organizace, která je v registru Evropské komise jako důvěryhodná.

"My jsme Plusu jako maloobchodu pouze potvrdili, že může obchodovat s biovýrobky, žádné jiné kontrole od nás nepodléhá. Ale samozřejmě nemáme zájem na tom, aby se u nás prodávaly jakkoli problematické biovýrobky," říká Jan Slavík.

Český biomed? Vzácnost

Biomed z české produkce není snadné koupit. Producenti by se dali spočítat na prstech jedné ruky.

Je to dáno přísnými, podle některých včelařů až svazujícími, pravidly.

V okruhu doletu včely, do tří kilometrů od úlu, nesmí být především ani jediné pole s konvenčně pěstovanými plodinami. Najít v českých zemích tak široké pásmo, kde by byly pouze lesy nebo ekologicky pěstované plodiny, je složité.

Další překážkou je povinné ošetření proti varroáze. Provádí se léčivy, která ekologické zemědělství nepřipouští. Od loňského roku lze získat od veterinární správy výjimku a ošetřit včelstvo šetrnější kyselinou mravenčí.

Řetězec Plus o prodeji českého biomedu neuvažuje: "V České republice je v současné chvíli bohužel nedostatek kvalitních českých dodavatelů biomedu v odpovídajícím množství," tvrdí Roman Pařík.

Autorka je nezávislá žurnalistka (spolupracuje mj. se servery Biopotraviny.info a Ekolist.cz)

 

Právě se děje

Další zprávy