Radar zdraví nepoškodí. Ale může vyvolat syndrom

čtk, bar
17. 8. 2007 16:23
Armáda zveřejnila první studii o vlivu radaru
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha/Míšov - Americký protiraketový radar, který by mohl stát nedaleko obce Míšov na Plzeňsku, nebude při dodržení ochranné zóny škodit zdraví. K tomuto předběžnému závěru dospěl hlavní hygienik armády Petr Navrátil. Stanice by podle něj splnila limity týkající se záření elektromagnetických vln.

"Ohrožení zdravotního stavu populace je vyloučeno," prohlásil Navrátil. Pokud padne konečné rozhodnutí radar na českém území vystavět, následovat bude ovšem ještě podrobnější posouzení.

Lidé mohou být nervózní a trpět nespavostí

Úplné zdravotní riziko ovšem experti vyloučit nemohou. U některých lidí v jeho okolí se totiž může objevit takzvaný psychosomatický syndrom, uvedl Luděk Pekárek z Národní referenční laboratoře pro neionizující záření. V obdobných případech se tak stává.

Lidé začnou být podle Pekárka nervózní nebo trpět nespavostí. I proto je podle odborníků třeba informovat co nejpodrobněji místní obyvatele o daném zařízení. Své závěry shrnuli do zevrubné zprávy v tištěné podobě, k dispozici je také na několika internetových serverech.

Starostové nesouhlasí

Starostové obcí v blízkosti Brd ale vyjádřením o tom, jak nebude radar škodit, nedůvěřují. Nikdo jim prý zatím nepředložil přesvědčivé argumenty. A informace, které získávají například prostřednictvím internetu, většinou hovoří o negativním vlivu radaru na lidské zdraví.

"Nevěřím tomu a nevěří tomu ani občané, se kterými tady v obci žiju," reagoval na prohlášení armádního hygienika starosta obce
Sedlice Gabriel Synek. "Nevěříme tomu, nechceme tady žádné Američany," pohlásil také starosta Rožmitálu pod Třemšínem Josef Vondrášek.

"Nemáme informace, které by ohrožení zdraví vyvracely ani potvrdily. Dokud nám nepředloží hodnocení rizik černé na bílém s razítkem hygienika a doktorů, neuvěříme," řekl starosta Míšova Pavel Hrubý. Uznal, že technika je dnes výrazně pokročilejší než dříve, přesto nedokáže odhadnout, jak by na zdravotní studii reagovala většina občanů.

Starostu Štítova Václava Hudce nepřesvědčí nic. "Tomuto vyjádření na tiskové konferenci nebudeme věřit. Víme, že zdraví vadí i malá zařízení tohoto typu," dodal. Podle Hudce oficiální místa stále hovoří o hlavním paprsku vyzařovaném radarem, ale všichni opomíjejí takzvané boční záření.

Starostové si nyní nechávají sami překládat čtyřsetstránkovou studii radaru od amerických expertů vydanou agenturou MDA. Jejíž výsledky jsou údajně často v přímém rozporu s prohlášením českých oficialit.

Foto: Ludvík Hradilek

Paroubek studii zpochybnil

Výsledky studie nepřímo zpochybnil předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek. Uvedl, že by dal přednost analýze, pod kterou by se podepsali renomovaní lékaři z více univerzit, nikoli pouze vojenští experti. Vojenská lékařská fakulta není podle Paroubka totéž co nezávislí experti. Zprávu každopádně ČSSD prostuduje.

Sociální demokraté žádají uspořádání referenda. Zavedení obecného lidového hlasování i vypsání speciálního referenda o radaru vládní ODS dlouhodobě odmítá. Většina lidí přitom podle průzkumů veřejného mínění není myšlence postavit v Česku americkou radarovou základnu nakloněna.

Američané by rádi postavili v Česku radar a v Polsku silo s desítkou protiraketových střel. Američtí experti tento týden navrženou lokalitu pro radar podrobně zkoumali, žádné konkrétní informace ze svých měření ovšem zatím neposkytli.

Čeští odborníci by měli naopak vyjet asi v září na Marshallovy ostrovy. Vojáci, experti ministerstva obrany, odborníci z oboru hygieny a životního prostředí mají u tamního radaru, který by se měl přesunout do Čech, provést vlastní zkoumání.

 

Právě se děje

Další zprávy