Objev: Ozon neškodí jen lidem, ale také klimatu

Pavel Baroch
13. 8. 2007 11:59
Letní smog neškodí jen lidem, ale také rostlinám

Praha - Přízemní ozon, který vzniká za horkých letních dní a jehož škodlivé účinky na lidské zdraví už vědci prokázali, přispívá podle nejnovějších poznatků rovněž ke globálnímu oteplování. A to mnohem víc, než se dosud soudilo.

Přízemní ozon totiž poškozuje rostliny a snižuje tak jejich schopnost pohlcovat oxid uhličitý. Znamená to, že v atmosféře kvůli tomu zůstane mnohem více tohoto skleníkového plynu. O studii zveřejněné v časopisu Natural journal informoval v Česku jako první internetový deník Ekolist po drátě.

"Ozon je zřejmě mnohem důležitější zdroj urychlování změn klimatu, než jsme si mysleli," řekl BBC spoluautor studie Peter Cox z univerzity v Exeteru.

Fotochemický smog

JAK VZNIKÁ OZON

Přízemní ozon vzniká složitou chemickou reakcí, kterou musí doprovázet intenzivní sluneční záření. Jelikož k jeho vzniku jsou potřeba kromě uhlovodíků rovněž oxidy dusíku, které vypouštějí i automobily, přičítá se zvýšený výskyt ozonu zejména rozvoji automobilové dopravy. Fotochemický smog ale vzniká například i v blízkosti rafinérií.

Ozon zvyšuje úmrtnost

Při výzkumu přízemního ozonu se dosud vědci zaměřovali především na jeho škodlivý dopad na lidské zdraví. Kvůli ozonu mohou mít lidé dýchací potíže nebo je mohou pálit oči. Ohroženi jsou především starší lidé, děti nebo astmatici a alergici.

Tři vědecké americké týmy nedávno došly nezávisle na sobě dokonce k závěru, že zvýšené znečištění ozonem vede k vyšší úmrtnosti.

Nejvíce úmrtí nastává podle amerických vědců v letních měsících, a to u starších lidí. Méně mrtvých je ve městech, která jsou dobře vybavena klimatizovanými prostorami.

Poškozené rostliny

Ekolist připomíná, že badatelé už dlouho vědí o negativním působení ozonu ve vyšších vrstvách atmosféry, kde se chová jako klasický skleníkový plyn, který zachycuje tepelné záření směřující do kosmu. Teď vědci přišli se studií o negativním vlivu letního fotochemického smogu na rostliny.

Přízemní ozon přispívá k tomu, že se uzavírají póry na listech, kterými rostliny absorbují oxid uhličitý.

"Nepřímé působení ozonu má stejně velký, ne-li větší dopad na atmosféru, než působení přímé," řekl vědec Peter Cox.

Čím víc aut, tím víc i ozonu
Čím víc aut, tím víc i ozonu | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Smog přichází i z Bavorska

Česko má pro vznik letního ozonu vhodné meteorologické podmínky. A pokud vane jihozápadní vítr, dostává se na naše území ještě fotochemický smog z Bavorska, kde je hustá automobilová doprava.

Koncentrace fotochemického smogu přitom každoročně překračují stanovené normy. "Na 99 procentech území, na kterém nemá být podle nařízení vlády překračován limit pro ochranu vegetace, byl v průměru za roky 2001 až 2005 limit překročen," uvádí se v poslední zprávě o stavu ovzduší, kterou každoročně vypracovává Český hydrometeorologický ústav.

Před zvýšeným množstvím přízemního ozonu varovali meteorologové už také během letošního léta. Nejvyšší koncentrace měří stanice především na horách.

 

Právě se děje

Další zprávy