Také český Harry Potter bude ekologický

Pavel Baroch
25. 7. 2007 11:00
Albatros slíbil, že knihu vydá na ekologickém papíře
Už i český překlad vyjde na ekologickém papíře
Už i český překlad vyjde na ekologickém papíře | Foto: Ibra Ibrahimovič, Greenpeace

Praha - Vydavatelství Albratros vyslyšelo přání spisovatelky J. K. Rowlingové a aspoň poslední knihu o Harry Potterovi vydá na ekologickém papíru. Předpokládá, že by se český překlad knihy o čarodějnickém učni mohl v knihkupectvích objevit na přelomu roku.

"Vedlo nás k tomu přání autorky," potvrdil Aktuálně.cz programový ředitel Albatrasu Ondřej Müller, že Potter vyjde na papíře s označením FSC. To zaručuje, že se v lese hospodaří podle důsledných ekologických standardů.

"Vítáme zodpovědné rozhodnutí nakladatelství Albatros," konstatoval Michal Rezek, ředitel české pobočky mezinárodní nevládní neziskové organizace Forest Stewardship Council (FSC). "Je to skvělá zpráva pro české čtenáře, kteří chtějí mít jistotu, že koupí knihy nepřispívající k devastaci lesů. FSC jim dává tuto záruku."

V zahraničí, například ve Velké Británii či Německu, už vyšlo víc dílů o Harry Potterovi na ekologickém papíru, v Česku jde o úplnou novinku. V tak vysokém nákladu - očekává se okolo 200 tisíc výtisků - tady zatím žádná "zelená" kniha nevyšla.

Kniha už zachránila 200 tisíc stromů

Česká pobočka Greenpeace uvedla, že v roce 2003 vydalo Harryho Pottera pouze jediné vydavatelství na výhradně recyklovaném papíře. Letos vyjdou národní verze posledního dílu na ekologickém papíře už v šestnácti zemích. Ve většině případů jde o papír s certifikátem FSC - stejně jako v Česku.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Jen kniha, která minulý týden vyšla pro anglosaský svět, zachrání před pokácením 200 tisíc stromů. Jde o prales s rozlohou 2,5násobku newyorského Central Parku. Zároveň se zabrání uvolnění více než 7,9 tisíce tun skleníkových plynů, což je zhruba tolik, kolik by vyprodukovalo 1,6 tisíce aut," připomněl Karel Stejskal z pražské kanceláře Greenpeace, která s Albatrosem o "ozelenění" Harryho Pottera dlouho vyjednávala.

Ještě větší úspory by přineslo, kdyby se kniha vydala výhradně na recyklovaném papíře a nikoli pouze na FSC.

Pokud by český překlad předposledního, šestého dílu Harryho Pottera vyšel na recyklovaném papíru, ušetřilo by se podle týdeníku Respekt čtyři tisíce stromů, osm olympijských stadionů naplněných vodou a uspořila by se elektřina, s níž běžná domácnost vystačí padesát let.

Albatros chce být zelené vydavatelství

Ondřej Müller z Albatrosu uvedl, že vydavatelství vydáním Harryho Pottera nehodlá s knihami na ekologickém papíře skončit. "Chceme s tím pokračovat," potvrdil pro Aktuálně.cz Müller.

A je to tady, 669 Kč plaťte u pokladny.
A je to tady, 669 Kč plaťte u pokladny. | Foto: Ludvík Hradilek

Albatros si už vyzkoušel recyklovaný papír na několika méně reprezentativních titulech s menšími náklady. Do budoucna s tím chce pokračovat a přidat i vyšší náklady reprezentativnějších knih na papíru FSC.

"Je to strategie naší firmy," konstatoval Müller. Albratros chce být zelenější, i když ekologický papír nebývá levnější, což se potvrzuje při přípravě na tisk "ekologického" Harryho Pottera.

"I tak chceme, aby cena papíru FSC neovlivnila výslednou cenu knihy o Harry Potterovi," slíbil Müller.

Příležitost pro další ekologické zájemce

Michal Rezek, ředitel české pobočky mezinárodní organizace FSC uvedl, že iniciativa Albatrosu je příležitostí i pro další úřady a firmy, aby začaly tisknout na FSC.

"Jelikož kniha o Harry Potterovi vyjde ve velkém nákladu, bude ji pro Albatros tisknout několik tiskáren. Ty budou muset získat certifikát zpracovatelského řetězce FSC. Po vytištění knihy budou tedy tiskárny připraveny na další tiskoviny z FSC papíru," řekl Rezek.

Dnes končí literární veletrh Svět knihy
Dnes končí literární veletrh Svět knihy | Foto: Svět knihy

V zahraničí je přitom běžné, že firmy - aby ukázaly, jak to s ekologií myslí vážně - tisknou své katalogy či výroční zprávy na recyklovaném papíru nebo na papíru FSC. Rozšířené je i vydávání "zelených" knih.

Například v Kanadě, kde se zrodila iniciativa podporující recyklovaný papír, se na recyklovaném papíru podařilo vydat už pět milionů knih. V Holandsku se pro něj rozhodlo sedmnáct velkých nakladatelů, kteří pokrývají více než sedmdesát procent tamního trhu. Na recyklovaný papír tisknou známá britská nakladatelství Bloomsbury.

Jednou z mála knih v Česku, která už vyšla na recyklátu, je Filosofie tváří v tvář zániku od Milana Machovce.

"Je to naše první kniha na recyklovaném papíru, ale určitě se chceme tímto směrem vydat dál," řekl před časem Filip Tomáš, majitel vydavatelství Akropolis, které publikaci vytisklo.

 

Právě se děje

Další zprávy