Váleční veteráni neví, že jim armáda platí lázně

Pavel Baroch
24. 7. 2007 17:15
S domovy pro vysloužilce vojsko už nepočítá
Váleční veterání obdrželi vyznamenání za účast a projevené hrdinství v době 2. světové války.
Váleční veterání obdrželi vyznamenání za účast a projevené hrdinství v době 2. světové války. | Foto: Tomáš Adamec

Praha - Bojoval na frontách druhé světové války, je mu už přes osmdesát a má zdravotní potíže. Ačkoli žije v Karlových Varech, kde stojí Domov péče o válečné veterány, až dosud o možnosti nastěhovat se do tohoto ústavu nevěděl.

Ministerstvo obrany tvrdí, že podobných případů je více, a proto se rozhodlo péči o vojenské vysloužilce především z poslední světové války zlepšit. Od srpna zřizuje speciální bezplatnou telefonní linku a zároveň vysílá za veterány na sedmdesát terénních pracovníků, kteří by s nimi měli být v pravidelném kontaktu.

Na telefonní lince 800 111 603 se váleční vysloužilci dozvědí například to, na jaké příspěvky mají nárok a jak si o ně požádat. Ministerstvo obrany přitom veteránům přispívá například na lázně, dovolenou, může jim mimořádně vyplatit i peníze pro překonání tíživé sociální situace nebo zajistit bezplatnou pečovatelskou službu.

"Pravdou je, že mnozí váleční veteráni o tom nevědí," potvrzuje generál ve výslužbě Miloslav Masopust, který nyní působí v Československé obci legionářské.

Pečovatelské domovy pro vysloužilce nebudou

Ministerstvo obrany sice před dvěma lety plánovalo, že pro ně postaví po celé republice šest nových pečovatelských domů, nakonec ovšem od tohoto záměru odstoupilo. Jedním z důvodů byly škrty v armádním rozpočtu.

Během slavnostního ceremoniálu nechybělo ani tradiční kladení věnců.
Během slavnostního ceremoniálu nechybělo ani tradiční kladení věnců. | Foto: Tomáš Adamec

Armáda tvrdí, že se tím péče o veterány nijak nesníží, že by stavba penzionů stejně trvala několik let, takže by se jich mnozí vysloužilci ani nemuseli dočkat, protože jim je už přes osmdesát let.

"Kroky na podporu veteránů musí přijít okamžitě, jinak nemají smysl," řekla ministryně obrany Vlasta Parkanová.

Proto armáda o stavbě dalších penzionů neuvažuje. I tak by k pečovatelským domům v Praze a Karlových Varech mohl na podzim přibýt další - na hranici Prahy a středních Čech. Ministerstvo nyní jedná se středočeským krajem o odkoupení jedné budovy.

O telefonní linku je zájem už teď

Ačkoli telefonní linka pro válečné veterány je zatím ve zkušebním provozu, už teď na ni telefonuje poměrně dost lidí. Ředitel Vojenských lázeňských a rekreačních zařízení Václav Janoušek odhaduje, že většinu dotazů vyřídí operátorky. Bude-li potřeba, vyrazí k veteránovi kompetentní terénní pracovník.

"Nejlepší je jim jít naproti," tvrdí náměstek ministryně obrany Radek Šmerda.

Na výběru terénních pracovníků, kteří jsou sami důchodci a vysloužilci, se podílely i veteránské organizace, například Sdružení válečných veteránů. Jedním z jejich prvních úkolů bude zjistit i přesný počet lidí, kteří bojovali ve druhé světové válce.

V zemi ještě žije podle odhadů 1,5 až 3,5 tisíce veteránů, ovšem přesný počet armáda nezná. 

 

Právě se děje

Další zprávy