Online: Problém Romů budeme řešit 40 let

Martina Macková
23. 7. 2007 15:22
Online rozhovor se sociologem Ivanem Gabalem
Ivan Gabal
Ivan Gabal | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Sociolog Ivan Gabal zpracoval analýzu prvních českých romských ghet, která se stala podkladem pro nejnovější Zprávu o stavu romských komunit v Česku.

Podle něj je česká společnost relativně otevřená těm, kteří chtějí převzít standardní životní způsob. Gabal odpovídal hodinu na otázky čtenářů Aktuálně.cz.

"Řešení bude trvat tři až čtyři dekády. Zatím se situace jednu dekádu výrazně zhoršovala. Nyní nás čeká změna a bude to těžké. Přesto si myslím, že jednou začít musíme, než nám problémy v dotčených městech začnou přerůstat přes hlavu," upozornil Gabal.  

Podle něj je jedním z hlavních problémů to, že velké množství romských dětí ani nedokončí základní školní docházku, což má zničující dopad na možnost jejich životního uplatnění.

"Není žádným tajemstvím, že i na bídě, devastaci lidí například drogami, se dá solidně zbohatnout. Romské lokality v tomto ohledu nejsou vyjímkou. I sociální vyloučení je u nás pro některé lidi dobrý byznys. Je otázka, zda ho zvládneme pouze represí nebo odebíráním dávek," poukázal Gabal na jeden z dalších problémů spojených s romskou komunitou.

Odpovězeno: 23. 07. | 11:12Autor: Jiří Sládeček

Otázka: Pane Gabale? Opravdu si myslíte, že s Cikány, kteří nás 600 let olupují, okrádají, vraždí, terorizují a šikanují a vše zasviní a zdevastují, lze společně žít? Proč já musím pracovat, platit daně, pojištění a dodržovat zákony a Cikán ne? :-)

Ivan Gabal: Dobrý den, zdravím čtenáře aktuálně.cz k jehož příznivcům také patřím.

Nyní k prvé otázce. Právě proto,že společně žijeme tolik staletí, musíme hledat řešení vážných problémů, které dnes soužití s devastovanou částí romské populace provází. Nebudeme-li jednat, bude se to jen zhoršovat.

Odpovězeno: 23. 07. | 11:17Autor: Tomas

Otázka: Dobry den, zajimalo by me, co znamena horsi pristup Romu ke vzdelani. Studuji CVUT, ale jeste jsem tady zadneho Roma nevidel. Neni to tim, ze spousta z nich maji jenom na zvlastni skolu, anebo jsou ve zvlastni skole nepravem?

Ivan Gabal: Do určité míry jste si odpověděl sám. Šance romského kluka nebo holky studovat ČVUT jako vy je řádově nižší a zaniká prakticky již na základní škole. Důvodem je, že naše základní školství obecně nedokáže překonat nedostatek kulturního kapitálu a v důsledku sociálního původu tedy rodin s nízkým vzděláním. V rámci zemí OECD česká základní škola je jednou z nejvíce sociálně diskriminujících. Kdyby jste se rozhlédl a zjistil kolik máte mezi svými spolužáky studentů z rodin se základním vzděláním nebo nezaměstnaných rodin, byl byste nejspíše také překvapen. Věřím, že probíhající reforma základních škol zlepší vyhlídky všech dětí z rodin z nejnižších sociálních vrstev.

Odpovězeno: 23. 07. | 11:18Autor: borovick

Otázka: Cigánům by měl někdo z vlády říct-kdo nepracuje,ať nejí... a bylo by.

Ivan Gabal: A co by bylo pak?

Odpovězeno: 23. 07. | 11:23Autor: Kyklop

Otázka: Problémem je jejich nezájem o vzdělání, resp. o cokoliv, co vyžaduje pravidelný režim (chození do školy, do práce). Jak chcete překonat tyto a jiné geneticky dané povahové rysy? Podle mne to nejde bez intenzivní snahy z jejich strany, která ale v 99% případů chybí.

Ivan Gabal: Pokud si myslíte, že je to geneticky pak to asi nedokážeme vyřešit, protože by to bylo vrozené. Já si to nemyslím, takže soudím, že nízká motivace ke vzdělání, v některých rodinách přímo demotivace dětí ke vzdělání musí být doplněna ze školy a z dalších asistenčních a vyrovnávacích programů zaměřených na děti. Děti, které vyrůstají v prostředí, kde nikdo nepracuje těžko tuší k čemu může být vzdělání dobré. Musíme jít postupně směrem k vyučení a střední škole. Dnes zatím nedokážeme ani to, aby všechny děti měly základní školu. Zdá se mi, že v zemi která se hlásí k tradici Komeského to není úplně v pořádku. A navíc, my ani nevíme kolik těch dětí základní školu dokončí. Chybí statistiky a tudíž znalost situace. I my jsme v tomto ohledu nevzdělaní. To musím říct, že mi vadí.

Odpovězeno: 23. 07. | 11:28Autor: Daniela

Otázka: Pane Gabale, proč když Romové dostanou slušné bydlení za nějaký čas vše zdevastují.Chápu, že nemohou sehnat práci, mají málo peněz.Ale proč proboha nemohou alespoň bydlení a okolí udržovat v pořádku.

Ivan Gabal: Myslím, že když si na věci nevyděláváte a neplatíte za to plnou cenu, což je situace většiny obyvatel vyloučených romských lokalit, kteří žijí z podpory, pak ta věce pro vás ani cenu nemá. Myslím si, že k věcem které si obyvatele vyloučených lokalit kupují jako třeba mobilní telefon nebo televize, se chovají s větším respektem. Teprve až si na nájem budou tito lidé vydělávat za mzdu, změní se i jejich způsob života a náhled na věci. Otázkou také je, proč Romové kteří pracují a žijí ze mzdy usilovně hledají bydlení migo geta a uvnitř majoritní populace. Dopad života v sociálně vyloučených lokalitách je devastující.

Odpovězeno: 23. 07. | 11:32Autor: David G.

Otázka: Dobrý den,v současné době je řada programů na podporu integrace sociokulturně znevýhodněných Romů v rámci vzdělávacího systému financována také za podpory dotací z ESF(včetně vašeho dobře zpacovaného výzkumu)Neobáváte se ohrožení těchto programů po skončení těchto dotací(jako v Řecku, Portugalsku)

Ivan Gabal: Skvělá otázka, ale odpovídat by asi měla ministrině Stehlíková. Na ní totiž spočívá dlouhodobé institucionální a finanční zajištění integračních programů. My jsme zpracovali pouze obraz situace a navrhli řešení. Jsem si naprosto jistý, že vyřešit integraci lidí ze shruba 300 lokalit bude trvat déle, než fiskální období strukturální pomoci z EU. Proto si myslím, že bychom měli tyto programy investovat z našich veřejných rozpočtů a strukturální pomoc využít jen pro odstartování procesu změny.

Odpovězeno: 23. 07. | 11:37Autor: David G.

Otázka: V návaznosti na předchozí otázku o financování z ESF se také mnozí obávají o oslabení třetího sektoru (NGOs), který je již od počátku 90. let 20. století hnacím motorem různých aktivit na podporu integrace. Sdílíte tyto obavy? Co s tím?

Ivan Gabal: Na neziskovém sektoru a osvícených komunálních politicích dnes spočívá veškerá tíha činností, které tlumí destrukci v romských vyloučených lokalitách. Dělá se toho opravdu hodně za minimální prostředky. Jsem si vědom, že řada těchto organizací a programů je reálně ohrožená vážným zdržením v jednáních vlády ČR s Evropskou komisí o strukturálních programech na období 2007-2013. Již dnes je patrné, že nebudeme čerpat dříve než v roce 2008. Upozorňoval jsem ministrini Stehlíkovou, že je nezbytné aby zařadila samostatnou kapitolu na tyto účely do rozpočtu pro příští rok. Nevím, zda se tak stalo.

Odpovězeno: 23. 07. | 11:38Autor: Rudolf

Otázka: Pane gabale, myslím, že jste dosud nepochopil jednu věc: Dnes nikdo Romy nikam nesestěhovává, neodtlačuje, nekoncentruje. Opak je pravdou - objeví se někde romská rodina, pak dosavadní obyvatelsvo - může-li - prchá jinam.

Ivan Gabal: Přečtěte si prosím nález ombudsmana za Vsetína.

Odpovězeno: 23. 07. | 11:39Autor: Josef

Otázka: Dobrý den, opravdu si myslíte že to půjde jden rom po druhém? Zkuste mi prosím nastínit, jak to u 600 tisíc lidí bude dlouho trvat. Dále by mne zajímalo, proč vláda nepřikročila k tomu opatření, že by vyplácela dávky na děti, jen pokud by chodily do školy ?

Ivan Gabal: Podle našich poznatků se sociální vyloučení týká pouze 60-80 tisíc Romů.

Odpovězeno: 23. 07. | 11:41Autor: Politoložka

Otázka: různí politici se podle mě dopouštějí trestného činu hanobení rasy. proč je nikdo nepopotahuje za rasistické výjevy? kdyby měli holé lebky,asi by to byla jiná... Nepřijde vám to jako vážný signál?

Ivan Gabal: Souzení politiků je především na voličích. Pokud vím, někteří čelí trestnímu oznámení. Názlez ombudsmana ze Vsetína naznačuje vážné porušení Listiny práv. Uvidíme, jak si s tím poradí soudy.

Odpovězeno: 23. 07. | 11:44Autor: KROKODÝL

Otázka: Kapsy poplatníků nejsou bezedné.Po válce tady žilo pár cikánských rodin,dnes přes 300000 cikánů důsledně díky "sociální politice"rabuje náš sociální a zdravotní systém.kdyby se zrušilo porodné a zavedly velké slevy na dani-donutilo by to cikány pracovat?

Ivan Gabal: Myslíte kolik Romů u nás přežilo holocaust? Tolik Romů u nás nežije. V sociálním systému podpor žijí proto, že je nic netáhne ani netlačí na pracovní trh. A to bude ta nejtěžší změna. Pouhé zastavení podpor situaci jen zhorší. Zdrojem obživy se stane výhradně polo nebo zcela nelegální ekonomika.

Odpovězeno: 23. 07. | 11:53Autor: Honza

Otázka: Vietnamci sem přišli nedávno a romové už tu jsou pár století.Je zajímavé, že většina vietnamců má práci a většina romů ne ! Kolik vietnamců a kolik romů ročně vystuduje vysokou školu ?Vietnamců hodně - z romů téměř nikdo !Oba národy mají stejné podmínky - není chyba v mentalitě romů ? podle mě ano

Ivan Gabal: Tohle je zajímavé srovnání, připomíná mi situaci ve Spojených státech, kde také imigranti zvláště z Asie rychle začali pronikat přes pracovní trh k druhé generaci na university a rychle překonávali afromaeričany. My na tom začínáme být podobně. Otázka je, kdy začneme s romskými žáky pracovat obdobně jako Amerika začala v 60. letech v tehdejších černošských getech. Současná situace je výrazem nečinnosti, nicméně možná uvidíme i to, že vietnamští kluci a holky svou pracovitostí trumfnou i leckteré české kluky a holky.

Odpovězeno: 23. 07. | 11:56Autor: Vojtěch

Otázka: Dobrý den pane Gabale,
chápu, že můžete opravdu vnitřně cítit, že se rozdíly mezi "rasami" dělat nesmí,že je správné být trpělivými učiteli a tu "druhou" stranu jaksi přesvědčovat, učit a pomalu "přizpůsobovat" Osobně si myslím, že je zde jen malý kousek pravdy a s Vašimi názory hluboce nesouhlasím

Ivan Gabal: Nejsem ani etnograf, ani romista, jsem původem sociolog a proto vidím praktický problém, který jsme na zakázku jako firma mapovali a navrhovali strategii řešení. A že ten problém řešit musíme, a že jej musíme řešit kvalifikovaně, je zřejmé. Nyní je akce na politicích. Uvidíme, jak daleko se dostanou. Nebudeme-li jednat, problém se jenom prohloubí. Pokud máte jiné návrhy řešení, rád se poučím.

Odpovězeno: 23. 07. | 12:01Autor: katka

Otázka: Nemáte dojem, že ta "pozitivní diskriminace" Romů způsobuje až moc velkou "negativní diskriminaci" Neromů?

Ivan Gabal: Tohle je u nás velmi běžný mýtus. Především u nás žádná pozitivní diskriminace neprobíhá - nemáme například kvóty ve školách. To co nám chybí jsou vyrovnávací programy. Například větší objem učení a vzdělávací podpory romských dětí, které potřebují nahradit deficit vzdělání v jejich rodinách. Zvýšením objemu přípravy romských dětí do školy se neromské děti v žádnem případě nediskriminují. My zatím nedokážeme ani to, aby všichni měly alespoň ukončenou základní školu. Proto by bylo nasazení pozitivní diskriminace možná předčasné. Zaznamenávám spontání zájem elitních gymnázií o přijetí romských studentů. Ty je ale velmi obtížné najít.

Odpovězeno: 23. 07. | 12:05Autor: Ivo Mašek

Otázka: V Jirkově ve čtvrti Ervěnice (Bronx) jsou romové, kteří soutěží, kdo déle nebude pracovat! Pro podporu si jezdí v BMW, Fordech a Mercedesech., na krku mají pověšené zlato a noci tráví obtěžováním na místních diskotékách. Policie nic nemůže, protože by to byl rasismus.

Ivan Gabal: Ten problém evidentně existuje. Tak jak se rozvíjí "anitiekonomika" v getech, od drog až po prostituci, vynořují se i vítězové této ekonomiky, kteří na ní bohatnou. Není žádným tajemstvím, že i na bídě, devastaci lidí například drogami, se dá solidně zbohatnout. Romské lokality v tomto ohledu nejsou vyjímkou. I sociální vyloučení je u nás pro některé lidi dobrý byznys. Je otázka, zda ho zvládneme pouze represí nebo odebíráním dávek.

Odpovězeno: 23. 07. | 12:16Autor: komr

Otázka: Dobrý den, v jakém časovém horizontu odhadujete úspěšnou "integraci", vzhledem k dosavadním desetiletím neúspěšných pokusů ? Není diskuse o tzv. romské otázce pouze vhodným a velice bezpečným tématem, které se nikdo neodváží napadnout aniž by neriskoval obvinění z rasismu a xenofobie ? děkuji

Ivan Gabal: V naší analýze odhadujeme, že by se ročně mohly startovat integrační programy cca v 5-7 lokalitách. Podle našich odhadů je lokalit asi 330. Bude-li se nám dařit, budou počty lokalit v integračních programech růst a dobré příklady táhnou. Přesto si myslím, že řešení bude trvat 3-4 dekády. Zatím se situace jednu dekádu výrazně zhoršovala. Nyní nás čeká změna a bude to těžké. Přesto si myslím, že jednou začít musíme, než nám problémy v dotčených městech začnou přerůstat přes hlavu. Proč bychom nemohli začít třeba v roce 2008?


Bohužel, zdaleka jsem nestihl za hodinu odpovědět na všechny otázky, protože jich je spousta. Jsem si vědom, že pro mnohé z nás jsou to vážné otázky každodenního života a sousedství. Jako profesionálního analytika mne tíží převažující pocit, že se s problémem nedá nic dělat. Právě toto klima by měla začít řešit česká vláda a od zavírání očí přejít do akce. Předchozí vláda vynaložila značné prostředky na to, abychom věděli v jaké situaci jsme. Dnes to víme, víme co máme dělat a budeme mít peníze z Bruselu. Tak je třeba začít. Nezačít teď by znamenalo debakl. Debakl politické odpovědnosti.
Děkuji za zájem a zdravím všechny čtenáře aktuálně.cz. Omlouvám se těm, na jejichž dotazy jsem nestihl odpovědět.

 

Právě se děje

Další zprávy