Česko čeká nejteplejší den. Padne absolutní rekord?

elb
15. 7. 2007 0:00
V Praze bylo tepleji než v Palermu či Córdobě

Blog meteoroložky
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Praha - V Česku dnes možná padne absolutní teplotní rekord. Na některých místech mají teploty dosáhnout až 39 stupňů Celsia. Tropická vedra potrvají až do středy.

V Praze včera k večeru padl teplotní rekord, meteorologové naměřili 35,8 stupně Celsia, tedy o více jak jeden stupeň tepleji než v dosud rekordním 15. červenci roku 1928

V Českých Budějovicích se teplota dostala na úroveň rekordu z roku 1923, meteorologové naměřili 34,8 stupně Celsia. Ještě tepleji bylo ve Vráži u Písku, kde zaznamenali 35,3 stupně, řekl Gustav Sysel z hydrometeorologického ústavu.

V Praze bylo včera tepleji než například v Palermu, Římě či španělské Córdobě.

Dnes by mohly být překonány další historické rekordy. V Praze vůbec nejteplejší červencový i celkově letní den v dějinách zaznamenalo Klementinum 27. července roku 1983, kdy bylo 37,8 stupně Celsia. Na jiných místech republiky ale bylo i tepleji - například velmi horký den, kterým byl 13. srpen suchého léta 2003, přinesl v Kopistech nedaleko Mostu teplotu 38,9 stupně Celsia.

Český hydrometeorologický ústav proto vydal na následující dny výstražné varování, které platí pro všechny kraje. Kromě vysokých teplot upozorňuje také na zvýšenou koncentraci přízemního ozónu.

Vlnu veder ukončí zvlněná studená fronta v úterý večer na západě Čech, na zbytku území během středy. Za frontou se bude zvolna ochlazovat. Příští víkend má pak být o deset stupňů chladnější než současný.

Na stránkách Českého hydrometeorolgického ústavu lze doporučení hlavního hygienika pro současné tropické dny.

Z důvodu možného přehřátí a dehydratace organismu doporučuje:

V poledních a odpoledních hodinách nepobývat na přímém slunci.

  • Nenechávat děti, ale i zvířata, na přímém slunci, zejména ve stojících automobilech.
  • Omezit tělesnou zátěž, která je spojena se ztrátou tekutin a se zvýšením vnitřní teploty.
  • Zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů bez kofeinu, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami, při onemocnění zažívacího traktu raději neperlivými.
  • Doporučuje se, aby děti do 20 kg vypily 1,5 až 2 l nápojů denně, starší děti a dospělí kolem 3 l denně.
  • Při pobytu na přímém slunci používat ochranné prostředky (krémy s vysokým UV filtrem, sluneční brýle, pokrývku hlavy).

Meteorologové nyní zpřesnili předpověď na červenec. První prázdninový měsíc bude teplejší, než se čekalo. Uvádí to dlouhodobá předpověď společnosti Meteopress.

Jak bude v červencových dnech ČTĚTE ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy