Univerzita vyzrála na firmy, ušetřila 600 milionů korun

Tomáš Fránek
9. 7. 2007 16:30
Odmítla předražené služby, vypsala novou soutěž
Lékařská fakulta Masarykovy univerzity v Brně.
Lékařská fakulta Masarykovy univerzity v Brně. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Masarykova univerzita ušetřila stamilióny na stavbě části univerzitního kampusu. Odmítla předražené nabídky, které jí poslaly čtyři stavební společnosti a místo toho vypsala šest nových výběrových řízení tak, aby se do nich mohly přihlásit i menší firmy.

"Po sečtení vítězných nabídek se cena za stavbu závěrečných fází snížila na 1,750 miliardy korun, což je téměř o 600 milionů korun méně, než byla původní nejnižší nabídková cena," uvedl rektor univerzity Petr Fiala.

Jde o jednu z největších stavebních zakázek za poslední dobu v Česku.

Ušetřených 600 milionů

Rektor řekl, že výsledek nového výběrového řízení jen potvrdil obavy, že původní nabídky jsou nepřiměřeně vysoké.

S postupem univerzity souhlasilo jak ministerstvo školství, tak Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Takzvaná žlutá a zelená etapa kampsu, o niž jde, zahrnuje výstavbu 9 objektů, jež budou sloužit pro potřeby lékařské fakulty, přírodovědecké fakulty a fakulty sportovních studií.

Vznikne výukové centrum, pavilony s výzkumnými, administrativními i výukovými pracovišti, budova děkanátů, sportovní haly a technická infrastruktura.

Univerzitní kampus se začal stavět v roce 2004. V areálu již stojí čtyři pavilony Integrovaných laboratoří biomedicínských technologií. V září tohoto roku přibude dalších devět pavilonů, informační centrum a vstupní hala.

Náklady na stavbu celého univerzitního městečka pro pět tisíc studentů a pět set vysokoškolských pracovníků přesáhnou pět miliard korun. Většinu peněz získala škola díky úvěru od Evropské investiční banky.

Neobvyklý postup

Postup univerzity, která kvůli předraženým nabídkám zrušila původní soutěž, je v Česku neobvyklý.

Kvůli tomu, že nabídky byly předražené, byla zrušena třeba soutěž na rekonstrukce části budov ve Vojenské nemocnici v Olomouci. Tam šlo ale o zakázku za devadesát pět milionů korun.

Stavební zakázky tak jsou spíše rušeny kvůli nedostatku peněz, administrativním důvodům nebo proto, že jsou ze soutěže vyloučeni všichni uchazeči.

To, že v případě kampusu jde o velkou zakázku, dokládají také údaje Českého statistického úřadu. Podle nich průměrná hodnota nově uzavřené stavební zakázky v Česku činila 3,4 milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy