Multimediální speciál: Povodně 1997 - Deset let poté

Red Vid, Jiří Kropáček
6. 7. 2007 0:01
Projděte si interaktivní mapu s desítkami videí

Česká republika - Ještě v pátek 4. července 1997 to vypadalo, že se Českem prožene vydatná letní bouřka s kroupami. Meteorologové předpovídali vydatnější deště i na další dny, v neděli mělo podle nich srážek ubývat.

"Podle prvních modelů jsme něco tušili už týden předtím, ale původně to ukazovalo na Čechy. Situace, která vydatné srážky přinesla, není tak výjimečná a opakuje se jednou za deset i méně let. Ale tentokrát to výjimečné opravdu bylo," řekl tehdy ČTK meteorolog Vladimír Vondráček.

Právě v neděli 6. července  rozvodněné řeky odřízly některé obce na Jesenicku od okolního světa, stav ohrožení vyhlásili vodohospodáři na Bruntálsku. Za pár hodin nato tam začaly padat první domy. Přírodní katastrofa, jedna z největších v historii země, začala.

Velká voda vzala život padesáti lidem, většina z nich utonula. Osmdesát tisíc lidí vyhnala z jejich domovů.

Povodně v číslech

  • 2979 zničených rodinných domů a bytů
  • 1429 demoličních výměrů
  • 7094 dlouhodobě neobyvatelných domů a bytů
  • 66 zničených železničních a silničních mostů
  • 1217 kilometrů kolejí poškozeno
  • 100 tis. zcela nebo dočasně vyřazených telefonních stanic
    Celkové škody ... více než 63 miliard korun

Jako první se velká voda přehnala přes Jesenicko, Hanušovicko a Bruntálsko. Povodeň přišla bez většího varování, lidé v obcích tak velkou vodu nečekali. Řeky byly nemilosrdné, v jejich korytech se začaly hromadit kmeny spadlých stromů a naplaveniny, které tok vody brzdily. Živel s sebou bral vše, co mu stálo v cestě.

Voda se z koryt řek valila místy rychlostí až 60 kilometrů v hodině, kudy to jen šlo: za sebou nechávala spadlé domy a mosty, podemleté silnice a železnici, stržené hráze, špínu a bahno.

Povodňová vlna se nemilosrdně valila směrem na Olomouc, Přerov a po několika dnech dorazila na jižní Moravu. Zatopená zůstala i část východních Čech.

Opravy poničených měst a obcí trvaly několik let, tehdejší vláda slíbila pomoc a hlavně protipovodňová opatření. Dodnes ale existují místa, která by nápor tak velké vody znovu nevydržela: sliby tehdejší politiků se totiž ne všude naplnily.

Povodeň ale přinesla i pozitivní věci: ihned po opadnutí vody se začaly obnovovat povodňové plány obcí, zlepšila se komunikace mezi složkami integrovaného záchraného systému. Vedení povodí řek si zase pochvaluje, že se vylepšil hlásný systém.

Velká voda tehdy dokonce načas uklidnila rozhádanou pravici a levici. Tehdejší premiér Václav Klaus spolu s tehdejším předsedou sněmovny Milošem Zemanem zanechali rozepří a našli společnou řeč. Z vrtulníku si společně prohlédli zaplavená území. Vláda okamžitě začala projednávat možnosti, jak uvolnit peníze z rozpočtu na pomoc postiženým oblastem.

 

Právě se děje

Další zprávy