Chcete ekologické topení? EU vám na něj nedá

Pavel Baroch
29. 6. 2007 14:00
Brusel se zdráhá s dotacemi soukromým osobám
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Ambiciózní plán ministra životního prostředí Martina Bursíka, který chce vyčistit české vesnice od škodlivého kouře z topení uhlím, narazil na "evropský zádrhel".

Brusel se totiž zdráhá dotovat soukromým osobám změnu vytápění a zateplení jejich domů.

Státní fond životního prostředí sice dnes vyhlásil pět prvních programů, kam půjde v následujících sedmi letech zhruba 150 miliard korun z evropského programu životního prostředí, kolonka pro fyzické osoby v nich ovšem chybí. O dotace tak mohou žádat zatím jen radnice, kraje, církve či nevládní organizace.

Ministr Bursík ovšem věří, že se už brzy podaří v Bruselu dojednat, aby na evropské peníze měli nárok i jednotliví občané. "Připravujeme argumentaci těžké váhy," prohlásil Bursík.

Špinavý vzduch dýchá 66 procent lidí

Topení nekvalitním uhlím a dalšími neekologickými palivy se výraznou měrou podílí na tom, že špinavý vzduch už není problémem jenom velkých měst. Zplodiny, které prokazatelně škodí zdraví a vyvolávají například rakovinu, dýchají i lidé na venkově. V oblastech se zhoršenou kvalitou ovzduší žije 66 procent obyvatel.

Právě dopady na lidské zdraví mají být jedním z argumentů, které mají přesvědčit Brusel, aby dotoval lidem přechod k šetrnějším druhům vytápění, včetně obnovitelných zdrojů, jako jsou tepelná čerpadla či spalování biomasy.

"Naše situace je skutečně hodně specifická," tvrdí Bursík. Podle neoficiálních informací z Bruselu se přitom jednání o této výjimce vyvíjejí příznivě.

Fond rozdělí 150 miliard

Státní fond životního prostředí v následujících sedmi letech rozdělí z evropského ekologického programu více než 5,2 miliard euro. "Ročně jde o částku ve výši asi deset procent státního rozpočtu. To se už nejspíš nikdy nebude opakovat," poznamenal ministr Bursík.

Prioritní je ochrana vod, tedy především výstavba a rekonstrukce čistíren odpadních vod a kanalizace. Do této oblasti půjde zhruba čtyřicet procent všech prostředků.

Evropská unie prostřednictvím fondu bude dotovat i budování větrných a solárních elektráren, úspory energií nebo recyklaci odpadů. "Připravujeme se na poměrně velký nápor," řekl ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Štěpánek.

Fond připravuje siť poradců, hodlá i zjednodušit administrativu a urychlit vyplácení peněz na ekologické projekty. Ministerstvo by chtělo dojednat s některou bankou i možnost výhodných půjček, kterými by se doplatil zbytek nákladů. Fond totiž počítá s tím, že zájemci dostanou z evropských zdrojů maximálně 85 procent ceny projektu.

 

Právě se děje

Další zprávy