Nový případ ptačí chřipky, chystá se hromadná likvidace

Pavel Baroch
27. 6. 2007 15:12
Virus byl nalezen 4 kilometry od Tisové
Policie hlídá ochranné pásmo v Noříně
Policie hlídá ochranné pásmo v Noříně | Foto: Martin Boubín

Nořín - Na farmě brojlerů v obci Nořín, vzdálené zhruba čtyři kilometry od Tisové na Orlickoústecku, byl zjištěn další výskyt ptačí chřipky.

Deníku Aktuálně.cz to potvrdil Zbyněk Semerád ze Státní veterinární správy. Ptačí chřipka se našla v chovu stejného zemědělského družstva Zálší jako minulý týden.

"Jde o chov asi 28 tisíc brojlerů," řekl Semerád. Drůběž měla jít na jatka, proto se nejprve musela vyšetřit. Testy pak zjistily vir H5. "Přitom ještě v pátek byly testy negativní," řekl Aktuálně.cz Semerád.

Zda jde o vysoce nebezpečný druh H5N1, který je smrtelný i pro člověka, potvrdí až další testy Státního zdravotního ústavu. "Zatím byly v chovu jen malé úhyny, do pěti procent za měsíc, což je normální stav," dodal Semerád.

V tuto chvíli běží na místě přípravné práce, přijíždějí hasičské jednotky. Podle mluvčí Pardubického kraje Kateřiny Nohavové dorazí také speciální chemické jednotky hasičů z Prahy a Olomouce.

Postižený chov zřejmě nebude likvidován jako v Tisové, tedy jednotlivě. Odborníci se přiklánějí k tomu, že utěsní celý objekt farmy a zplynují brojlery hromadně, řekla Aktuálně.cz Nohavová.

Na místo vpodvečer dorazila chemická jednotka a zahájila připravy na hubení drůbeže. Na místě jsou i hasiči s těžkou technikou. Farma je obehnané páskou, vše je takřka neprodyšně uzavřeno. Uzavřen je prakticky celý Nořín, policisté hlídají, aby se do obce nikdo nedostal.

Ptačí chřipku má nejspíš i labuť

V zápětí veterináři oznámili pravděpodobně další případ ptačí chřipky u uhynulé labutě, která byla nalezena na lednických rybnících na jižní Moravě.

"Je to ale zatím na úrovni podezření, mrtvá labuť teď putuje do laboratoře," řekl Aktuálně.cz Zbyněk Semerád.

Všechna drůbež v obci bude vybita

K druhému výskytu ptačí chřipky v chovu na Orlickoústecku ministr zdravotnictví Petr Gandalovič uvedl, že ani druhý výskyt ptačí chřipky v krátké době za sebou na prakticky stejném místě by neměl být důvodem k panice.

"Neprodleně budou rozšířena mimořádná veterinární opatření, aby se zabránilo dalšímu šíření nákazy. V žádném případě není důvod k panice," řekl Gandalovič.

Mimořádná opatření znamenají také to, že veterináři veškerou drůbež v Noříně - ve velkochovu i v domácnostech - utratí. Veterinární správa zatím neví, kolik lidí v Noříně chová slepice, husy či kachny.

"Postup bude naprosto stejný jako v Tisové. Je to ale malinká obec, takže i drobnochovatelů by mělo být mnohem méně než v Tisové," řekl Aktuálně.cz Zbyněk Semerád ze Státní zdravotní správy. V Tisové bylo minulý týden vybito na šest tisíc kusů drůbeže.

Úřady rovněž rozšíří ochranné desetikilometrové pásmo o čtyři kilometry dál na sever. Zóna bude kopírovat nové ohnisko ptačí choroby v Noříně.

V této oblasti bude zakázáno převážet jakoukoli drůbež včetně vajec, nebudou se zde smět pořádat ptačí výstavy či trhy, psi se budou moci venčit jen na vodítku.

Vir možná přenesl pracovník družstva

Veterináři už začali zjišťovat, jak se chřipka mohla do chovu v Noříně dostat. Jelikož jde o stejné družstvo jako v případě Tisové, soustředí se především na variantu, že chorobu přenesl z jednoho chovu do druhého pracovník družstva.

"Vir se tam mohl dostat třeba na botě nebo na kole auta," vysvětlil Zbyněk Semerád z veterinární správy.

Další možností je, že se chov nakazil přímo od nakaženého divokého ptáka. "To se musí došetřit, všechno se bude prověřovat," dodal Semerád.

Ačkoli virus H5N1 je smrtelně nebezpečný i pro lidi, v Evropě zatím nebyl zaznamenán jediný případ přenosu z nakaženého ptáka na člověka.

V obci panuje "vyčkávací" atmosféra

Stanislav Kuthan, starosta Zálší, pod které Nořín patří, uvedl, že v obou obcích zatím panuje vyčkávací atmosféra. "Čekáme na instrukce, co bude dál, jestli se utratí jenom slepice v Noříně, nebo i v Zálší," řekl Aktuálně.cz Kuthan. "Žádná panika se neděje."

Uvedl, že všichni lidé z Nořína nejspíš ještě ani o ptačí chřipce v jejich vsi ani nevědí, protože jsou ještě v práci. "Lidé už ale informace, co dělat, mají, když se chřipka objevila v Tisové.

Podle starosty mají obyvatelé Nořína maximálně deset slepic, výjimkou jsou chovy o třiceti kusech. "Snad to lidem srdce neutrhne, když o ně přijdou," dodal Kuthan.

Foto: Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy