Klasická TV bude vypnuta. Start za dva měsíce

Zdeněk Mihalco
1. 7. 2007 21:25
Na Domažlicku budou lidé potřebovat set-top box
Foto: Jaroslav Pikous Aktuálně.cz

Domažlice/Praha - Domažlicko se za dva měsíce stane vůbec první oblastí, kde lidé nebudou mít možnost sledovat vysílání klasickým způsobem. K přijímání signálu bude nezbytný takzvaný set-top box.

Vypnutí se dotkne asi osmdesáti tisíc obyvatel Domažlicka.

Na vypnutí klasického analogového vysílání se předběžně shodly největší české televize.

Zároveň dochází k dalšímu rozšiřování digitálního vysílání - ode dneška mohou lidé přijímat digitální signál na Ústecku. Oproti původnímu předpokladu však v digi nabídce zatím jsou jen programy ČT - konkurenční Nova se podle čtk nedohodla s Českými Radiokomunikacemi na ceně za přenos.

Nákup set-top boxů

Zástupci televizí chtějí v následujících týdnech zintenzivnit informační kampaň o digitalizaci.

Nova si jako podmínku pro vypnutí analogu stanovila, aby takzvaný set-top box nebo jiné zařízení na příjem signálu mělo k 31. srpnu na Domažlicku nejméně 55 procent domácností.

Nova si v polovině června na Domažlicku nechala vypracovat průzkum od agentury STEM/MARK, z něhož vyplývá, že 57 procent obyvatel dosud digitální přijímač nemá. Podle průzkumu tři procenta lidí vůbec netuší, co proces digitalizace znamená. "Ukázalo se, že ta situace není tak zlá, jak jsme předpokládali," řekl ředitel televize Nova Petr Dvořák.

Set-top box, který stojí 1500 až 2000 korun, lidé si také mohou pořídit novou televizi s již zabudovaným přístrojem.

Česká televize i Nova budou kvůli zvýšení informovanosti od července vysílat speciální upoutávky s informacemi o přechodu na digitální vysílání.

Nova navíc dnes spustila speciální internetové stránky o digitalizaci.

Následovat bude Ústecko

S vypínáním analogu se začíná na Domažlicku kvůli rušení českého televizního vysílání německým rozhlasem.

Digitalizace plná sporů

  • Přechod na digitální televizní vysílání vyvolal v posledních letech řadu sporů, zejména o licence na vysílání nových programů.
  • Loni Rada pro rozhlasové a televizní vysílání udělila licence šesti televizím, pražský městský soud však následně licenční řízení zrušil. Situace se dál komplikovala. "Současná situace s licencemi je velmi zamotaná a totálně zablokovaná. Městský soud rozhodl ve všech žalovaných případech, pak to šlo k Nejvyššímu správnímu soudu, který zatím dvě rozhodnutí vrátil Městskému soudu. Ten bude čekat na další čtyři rozhodnutí a pak to spojí do takzvaného jednoho balíčku a bude znovu rozhodovat. Pak se  možná celé licenční řízení vrátí na půdu Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a bude záležet na nich, jak rozhodnou," snaží se vysvětlit komplikovanou situaci ředitel jedné z televizí žádajících o licenci, Jiří Balvín ze stanice Óčko.
  • Přibývající počet soudních sporů znamená další protahování procesu digitalizace. Odblokovat situaci se snaží prostřednictvím novel mediálních zákonů i vláda, avšak zatím stále není jasné, kdy nové televizní programy začnou vysílat.
  • Podle původního rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání mělo šest nových televizních stanic začít digitálně vysílat od jara letošního roku.

Televize rozjíždějí digitální vysílání i v dalších regionech. Už dnes jsou společně analogovým i digitálním signálem pokrytá velká města,  během prázdnin má pokrytí překročit 50 procent území Česka. Od července například startuje digitální vysílání čtyř televizních programů na Ústecku.

Právě Ústecko má být po Domažlicku druhou oblastí, kde bude analogové vysílání vypnuto. Přesný termín zatím není známý, pravděpodobně se tak stane v příštím roce.

Digitálně lze zatím naladit ČT1, ČT2, ČT4 Sport, ČT 24 a Novu, v Praze i televizi Primu a některé další programy, například hudební stanici Óčko.

Znamená to tedy, že pro diváky na Domažlicku zatím Prima nebude dostupná.

Co přinese digitalizace

Digitální vysílání v budoucnu lidem přinese až 30 celostátních televizních programů, navíc ve vyšší technické kvalitě.

Díky set-top boxům v budoucnu lidé také získají více informací o televizních pořadech a budou moci využívat dalších doplňkových služba jako například posílání mailů.

Zatím není jasné, kdy dojde k definitivnímu vypnutí analogového vysílání. Český telekomunikační úřad navrhuje vypnutí posledního vysílače nejpozději v říjnu roku 2010.

Novela zákona, který se týká digitalizace a který bude projednávat parlament, však počítá s odkladem definitivního zastavení analogového vysílání, a to pravděpodobně až na rok 2012.

Evropská komise už dříve doporučila, aby státy vypnuly své analogové vysílání do roku 2012.

 

Právě se děje

Další zprávy