Policie vyšetřuje výbuch v pořadu České televize

Radek Wohlmuth, Zdeněk Mihalco
18. 6. 2007 14:55
Česká televize podá trestní oznámení

Blog Vratislava Šlajera
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Vrchlabí, Praha - Policie vyšetřuje nedělní narušení televizího vysílání uměleckou skupinou Ztohoven jako podezření z trestného činu šíření poplašné zprávy.

Umělci však podle oslovených odborníků mohli porušit i další zákony. Česká televize podá trestní oznámení pro podezření z poškozování cizích práv, neoprávněného užívání cizí věci, zneužití záznamu na nosiči informací a šíření poplašné zprávy. Případem se bude zabývat i Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.

Umělci se "probourali" do vysílání ranního pořadu České televize Panorama. Při vysílání záběrů z východokrkonošské obce Černý Důl se obrazovka rozzářila oslnivým zábleskem připomínajícím výbuch bomby. Pak obrazovku pokrylo zrnění.

Nejsme teroristé

Skupina Ztohoven vydala prohlášení, v němž zdůrazňuje, že není žádná teroristická ani politická skupina.

"Účelem není jakkoli společnost strašit, či manipulovat, tak jako jsme toho dennodenně svědky  ve světě reálném tak mediálním. Ač už to jsou politické zájmy, nebo zájmy trhu, firem, nadnárodních společností skrytě manipulují, tlačí své produkty a ideje všemi možnými cestami do podvědomí občana. Jemné narušení tohoto systému, apel na čistý rozum člověka, jeho neovlivnitelnost, si myslíme nikdy neškodí ani v demokratické zemi," píše se v textu, který má Aktuálně.cz k dispozici. 

Šíření poplašné zprávy?

Policie začala na základě informací v médiích prošetřovat případ jako podezření z trestného činu šíření poplašné zprávy. Deníku Aktuálně.cz to řekli zástupci policie ve Vrchlabí.

Okresní policejní ředitelství v Trutnově zatím nechce sdělit, zda už někdo podal trestní oznámení s dodatkem, že zatím je vše v šetření a další informace policie zatím nebude sdělovat.

Trestní oznámení podá Česká televize. "Situaci analyzují naši právníci," řekl mluvčí České televize Martin Krafl. "Česká televize a koprodukční společnost Sitour podávají trestní oznámení pro podezření z poškozování cizích práv, neoprávněného užívání cizí věci, zneužití záznamu na nosiči informací a šíření poplašné zprávy, popřípadě dalších trestných činů," sdělil mluvčí.

Česká televize podle Krafla také zkoumá, zda došlo ke škodě. "Ta bude případně vyčíslena a požadována k úhradě po společnosti Sitour," tvrdí Krafl. 

Za obsah je odpovědná ČT

Podle odborníků na média mohlo dojít i k porušení několika právních norem, například vysílacího zákona.

Případem se s největší pravděpodobností bude zabývat také Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. "Případ vyžaduje složitou analýzu. Je třeba se zabývat také tím, zda Česká televize udělala vše, aby narušení vysílání zabránila. Za obsah vysílání je odpovědný provozovatel, tedy Česká televize," řekl člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Petr Pospíchal. "Druhá věc je, že někdo bez oprávnění narušil vysílání," dodal.

Česká televize a společnost Sitour podle vyjádření ČT nyní posilují technické zabezpečení kamer v exteriéru a provádějí úpravy hardwaru a softwaru na zařízení pro zpracování programu Panoramy.

 

Právě se děje

Další zprávy