Ekologické topení ničí vzduch. Česko bude měnit kotle

Pavel Baroch
19. 6. 2007 0:00
Stará zařízení mění čistou biomasu v jed
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Předloni se v domácnostech při vytápění spálilo přibližně 0,8 tun milionů tun dřeva a další biomasy a asi 1,85 milionů tun uhlí včetně koksu. Přesto se biomasa podílela na zhruba polovině všech exhalací karcinogenních uhlovodíků. Podíl na emisích drobných částic prachu, které jsou zdraví také velmi nebezpečné, byl dokonce ještě o pár procent vyšší. Důvod? Lidé spalují dřevo či štěpku ve starých nevhodných kotlích.

  • Nově o smogu: Ničí průdušky ve velkém - ZDE

Ministerstvo životního prostředí zanedlouho rozjede masivní podporu na výměnu vytápění. Jeho ideálním cílem je zcela vytlačit z obcí spalování uhlí a nahradit ho ekologickými palivy. Jenže tento záměr může narazit, pokud lidé pouze vymění uhlí za dřevo či jinou bioamsu, ale ponechají si svá zastaralá kamna.

"Zvyšování podílu biomasy na výrobě tepelné energie bez respektování souvislostí se znečišťováním ovzduší má svá nezanedbatelná rizika," konstatuje se v Národním programu snižování emisí, který schválila vláda.

Foto: Aktuálně.cz
Blog Jana Beránka z Greenpeace: Kolik toho Evropa ještě unese? - čtěte ZDE

V Německu biomasa vyrovnala uhlí

Své zkušenosti s exhalacemi z biomasy mají také Němci. Mezi lety 1995 a 2003 se jim podařilo snížit roční emise mikroskopického prachu ze spalování uhlí v domácnostech ze zhruba 16 milionů tun na tři miliony. Paralelně ovšem narostly exhalace z biomasy z dvanácti milionů tun na zhruba čtyřiadvacet.

Navzdory plynofikace obce zůstalo mnoho obyvatel u topení pevnými palivy. Ještě první jarní den si někteří z nich nechali dovézt nové zásoby uhlí.
Navzdory plynofikace obce zůstalo mnoho obyvatel u topení pevnými palivy. Ještě první jarní den si někteří z nich nechali dovézt nové zásoby uhlí. | Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

"Pokles emisí ze spalování uhlí byl tak zcela kompenzován," konstatuje se ve vládním dokumentu. Podobné nebezpečí hrozí i v Česku. Tím spíše, že právě biomasa je nejperspektivnějším obnovitelným zdrojem energie. Využití ostatních zdrojů, například sluneční či větrné energie, je velmi omezeno.

"Lidé mají patnáct i více let staré kotle," upozornil Jan Kužel, vedoucí odboru ochrany ovzduší ministerstva životního prostředí. Uhlím přitom topí stovky tisíc domácností, čímž se výraznou měrou podílejí na tom, že znečištěný vzduch už nedýchají jen lidé ve městech, ale i na venkově.

Česko se dokonce kvůli znečištěnému ovzduší drobným, pouhým okem neviditelným prachem stává evropským rekordmanem.

Obce budou moci kontrolovat kamna

Ministerstvo životního prostředí s posvěcením vládního kabinetu chystá několik opatření, kterými hodlá zabránit, aby kvůli nevhodnému spalování biomasy nebylo ovzduší pořád plné smogu. Patří mezi ně například to, že zástupci radnice by měli mít možnost zkontrolovat přímo v domech, čím lidé ve svých kamnech topí.

"Podívejte se, že topím jen dřevem a uhlím. Spálí se tu dva kyblíky denně," ukazuje stará kamna majitel zahradnictví Miloň Vlček.
"Podívejte se, že topím jen dřevem a uhlím. Spálí se tu dva kyblíky denně," ukazuje stará kamna majitel zahradnictví Miloň Vlček. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Stát hodlá zároveň štědrými dotacemi přispět občanům na výměnu zastaralých kotlů za moderní, ekologicky šetrnější.

Ministr životního prostředí Martin Bursík na to chce použít část z miliard korun z evropských fondů i pokladny Státního fondu životního prostředí. Navíc vyjednává s bankami o výhodných půjčkách na pořízení moderních .

U starých kotlů v domácnostech úřady stanoví přesné technické požadavky a emisní limity, bez jejichž splnění je lidé nebudou moci používat, jinak jim budou hrozit pokuty.

 

Právě se děje

Další zprávy