Střelba policistů na sídlišti: Nebylo to jinak?

ČTK, dom
12. 6. 2007 15:55
Inspekce ověřuje, jestli výpovědi svědků souhlasí
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Inspekce ministra vnitra začala prověřovat, jak přesně se odehrál nedělní incident na pražském sídlišti Prosek, při němž policisté zastřelili mladého muže. Porovnává jednotlivé svědecké výpovědi.

Dva dny po střelbě se ukazuje, že původní policejní informace byly mylné. Muž oproti původnímu hlášení na policisty vůbec nestřílel. Známí zastřeleného muže v rozhovorech pro Aktuálně.cz nadto tvrdí, že před tím nikoho nenapadl, jen řešil rozepři se svou bývalou přítelkyní. 

"Je to dost závažná událost. Prověřujeme všechny výpovědi, které se porovnávají mezi sebou i s objektivním stavem. Nyní se k tomu ale nebudeme vyjadřovat," řekla dnes ČTK pracovnice inspekce.

Třicetiletý taxikář při nedělním konfliktu odzbrojil a zbil dvoučlennou hlídku strážníků. Muže, jenž předtím napadl mladou ženu, nakonec zastřelili státní policisté.

Původní informace, že útočník na policisty střílel, vznikla podle pracovnice inspekce zřejmě kvůli "informačnímu šumu" na místě incidentu. Podobně se vyjádřil i náměstek ředitele městské policie Ludvík Klema. Inspekce se ze zákona zabývá případy, kdy existuje podezření, že policista porušil zákon.

Případy se smrtí vyšetřuje inspekce automaticky

"Incidenty, kdy je poškozeno zdraví nebo dokonce někdo zemře, ale inspekce prověřuje automaticky, i když není přímé podezření," řekl ČTK Petr Vorlíček z tiskového odboru ministerstva vnitra.

Pražská policie v nedělní tiskové zprávě uvedla, že muž neuposlechl výzvy státních policistů a na jejich vůz vystřelil. Střela údajně zasáhla přední sloupek pod zpětným zrcátkem na straně spolujezdce. Teprve poté prý začali policisté střílet.

Druhý den ale policie prohlášení opravila s tím, že střela pocházela ze zbraně jednoho z policistů, který střílel ještě z vozidla. Podle Klemy například strážníci uvedli, že když se jim podařilo dostat od útočníka, padlo pár výstřelů a útočník padl. Také řada svědků, kteří incident pozorovali, prý žila v přesvědčení, že muž na policisty střílel.

Že muž střílel? Informační šum...

"V takových případech se podávají zprávy přímo z místa a mohlo dojít k šumu," uvedla pracovnice inspekce. Pražská policie dnes pouze uvedla, že k případu nemá žádné nové informace.

"Zřejmě po prvotním vyhodnocení vznikla verze, že on (stíhaný muž) trefil jejich auto. Jisté to ale bude až po expertize zbraně napadeného strážníka, kterou si odvezla policie," vysvětlil Klema, který také popsal, jak se celý incident podle něj vyvíjel. Strážníci dostali kolem 15:00 hlášení o napadení ženy v Litoměřické ulici a popis útočníka.

...podle policie ale vystřelit chtěl

Nejdříve pěšky procházeli okolí místa incidentu. Poté nastoupili do auta, ale už po ujetí asi 50 metrů uviděli muže, který odpovídal popisu. Jeden z nich se rozhodl, že podezřelého zkontroluje. Vystoupil z auta a vydal se k němu, zatímco jeho kolega parkoval a vysílačkou hlásil, že zřejmě narazili na pachatele. Ještě než strážník stihl muže oslovit, dostal úder pěstí, po němž spadl na zem. Útočník ho pak začal kopat do hlavy.

Další strážník chtěl kolegovi pomoci, ale při zákroku mu vypadla tonfa, kterou pachatel okamžitě použil a udeřil ho do hlavy. Strážník chvíli neviděl, neboť mu do očí tekla krev. Když se vzpamatoval, již na něj pachatel mířil jeho pistolí. Muž se podle Klemy zjevně snažil policisty zastřelit, protože několikrát stiskl kohoutek, a jen díky tomu, že zbraň neměla v komoře náboj, nevystřelil.

Oba strážníci se mu nejdříve snažili zbraň sebrat, po chvíli ale raději utekli k autu. V tu chvíli již na místo dorazila hlídka státní policie. Policisté ještě z vozidla muže vyzvali, aby odhodil střelnou zbraň, když ale namířil i na ně a začal mačkat kohoutek pistole, zastřelili ho, uvedl Klema.

 

Právě se děje

Další zprávy