Obce budou moci kontrolovat, čím lidé doma topí

Pavel Baroch
11. 6. 2007 20:00
Ovzduší se zhoršuje, mohou za to domácnosti a auta
Nepálíte něco zakázaného?
Nepálíte něco zakázaného? | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Blog ministra životního prostředí Martina Bursíka
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Blog ministra životního prostředí Martina Bursíka

Čtěte ZDE

Praha - Radnice budou moci poslat své kontrolory lidem až do jejich domů, aby prověřili, jestli se v domácnosti netopí neekologickými palivy, jako je nekvalitního hnědé uhlí, uhelné kaly či odpadky. Takové rodině by pak obec mohla udělit pokutu.

Vláda schválila Národní program snižování emisí, který v zájmu čistého ovzduší počítá s rozšířením pravomoci obecních úřadů.

Ministra životního prostředí Martina Bursíka, jehož úřad program připravil, k tomu vede pozvolné zhoršování ovzduší. Špinavý vzduch už není problémem jen velkých měst, škodliviny, které prokazatelně škodí zdraví a vyvolávají například rakovinu, dýchají i lidé na venkově. V oblastech se zhoršenou kvalitou ovzduší žije 66 procent obyvatel.

Velkou vinu na tom mají právě domácnosti, které se kvůli vzrůstajícím cenám vracejí k topení levnými, ale škodlivými palivy.

Ministerstvo životního prostředí se pokoušelo zavést obdobné opatření už před lety, ale narazilo v parlamentu, podle něhož šlo o příliš velký zásah do svobody domácností.

Bursík chce proti tomuto právu postavit právo na zdravé životní prostředí a do konce příštího roku s pomocí dobrých právníků stanovit jasné podmínky, za nichž pracovníci obecních úřadů budou moci přímo v domech zkontrolovat kotelny.

V Česku se kontrolují jen podnikatelé

Dvoubarevný kouř. Jak je to možné?
Dvoubarevný kouř. Jak je to možné? | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Bursík uvedl, že v západní Evropě je běžné, když se kontroluje seřízení a provoz kotlů i v domácnostech. V Česku to je možné pouze u podnikatelů. "Chybí možnosti kontroly," poznamenal Bursík.

Ředitel ministerského odboru Jan Kužel uvedl, že takovou pravomoc by obce mohly využít napříkad při inverzních situacích, kdy jsou několikanásobně překračovány imisní limity.

Ministerstvo zároveň chystá reklamní kampaň, která by měla domácnosti zrazovat od nekvalitních paliv. Jejich spalování prokazetelně škodí zdraví, mohou vyvolávat i rakovinu.

Ministerstvo zároveň hodlá stanovit přísné ekologické limity i pro malé, domácí kotle, aby tak postupně vytlačilo stará, neekologická zařízení. "Lidé mají patnáct i více let staré kotle," řekl Jan Kužel.

Zároveň hodlá ministerstvo nabídnout domácnostem přechod k ekologicky šetrnějšímu vytápění, k čemuž využije i miliard korun z evropských fondů. Bursíkovou ambicí je přitom uhlí a další nekvalitní paliva z obcí úplně vytlačit. 

Stát si nakoupí ekologická auta

Horší časy čekají také na motoristy. Vláda se rozhodla, že zpřísní systém pravidlených kontrol technického stavu vozidel. Chce tak zamezit tomu, že emisní povolení dostávají i vozidla, která prokazatelně neplní ekologické limity a z jejích výfuků se valí oblaka dýmu.

Nekouří až příliš?
Nekouří až příliš? | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Systém prokazatelně nefunguje," tvrdí Bursík. Uvedl, že ministerstvo vnitra vloni zkontrolovalo 51 stanic technické kontroly a třiceti šesti z nich zastavilo činnost.

Ministerstvo životního prostředí nejspíš zavede i poplatek za dovoz ojetin, čímž chce zamezit tomu, aby se do republiky dovážely neekologická vozidla. Vnitro podle vládního usnesení zváží, zda upraví zákon o obecní policii, aby strážníci mohli přímo na ulici měřit škodliviny ve výfuku.

Státní úřady, kraje a velká města hodlají jít příkladem a do konce roku 2013 obměnit svůj vozový park tak, aby čtvrtina aut jezdila na zemní plyn a další ekologická paliva.

Vláda počítá i s tím, že prostřednictvím silniční daně podnikatelům více zvýhodní automobily, které splňují nejpřísnější emisní normy.

Nejšpinavější vzduch? Na Ostravsku

Ačkoli se v devadesátých letech radikálně podařilo snížit znečištění ovzduší oxidem siřičitým a dalšími škodlivinami, v posledních letech úroveň některých škodlivých látek v ovzduší stagnuje a v případě jemného prachu a karcinogenních uhlovodíků dokonce přibývá.

"Jde o látky, které znamenají bezprostřední riziko pro zdraví lidí. Musíme tento trend zastavit a otočit ho," řekl ministr Bursík.

Vytápění domácností se na emisích drobných částic podílí z bezmála čtyřiceti procent, doprava dalšími dvaceti procenty. Emise rakovinotvorných uhlovodíků pocházejí z vytápění domácností dokonce ze dvou třetin.

Nejhorší situace je na Ostravsku, v Ústeckém kraji, Praze a v Brně. Například průměrná roční koncentrace karcinogenního benz(o)apyrenu byla vloni na některých místech desetkrát vyšší než platný limit.

 

Právě se děje

Další zprávy