Bush v Praze on-line: Air Force One opustil Ruzyni

Reportéři Aktuálně.cz a čtk
5. 6. 2007 17:56
Bush se v Praze označil za advokáta Čechů

Praha - Shodneme se na všem. Zhruba tak se dá tlumočit poselství, které po společné hodině na Pražském hradě přednesli George Bush, Václav Klaus a Mirek Topolánek.

Čeští politici si s americkým státníkem notovali jak v otázce případného zrušení vízové povinnosti, tak umístění radarové základny na území Česka. V euroskeptickém Klausovi navíc Bush našel spojence: Ani jeden z nich nechce Evropskou unii jako silnou protiváhu USA.

Vše o návštěvě
Autor fotografie: Ludvík Hradilek

Americký prezident dorazil na Pražský hrad pár minut po desáté hodině; čekalo jej slavnostní přivítání. Bush nastoupené vojáky pozdravil česky. "Vojáci, nazdar!" zvolal na mikrofon. Zpravodaj Aktuálně.cz z místa popsal, že mu člen americké výpravy těsně před tím strkal do ruky tahák, Bush ho ovšem odmítl a dvě česká slova pronesl spatra.

O pár minut později pak česká i americká delegace zmizela v útrobách Hradu. Zbyli pouze akreditovaní novináři - jinak byla oblast hermeticky uzavřena.

Uzavírky omezovaly i další místa v Praze; pohotovost policistů ve středu města během celého dne neustávala. Po celém nábřeží - od Karlova mostu až k Hiltonu - takřka nepřetržitě projížděly policejní hlídky.

Právě v Hiltonu Bush nocoval. Potvrdilo se to ovšem až dnes ráno, kdy prostory hotelu opustily obě prezidentské limuzíny.

Americký prezident byl v Praze od pondělního večera - jeho Air Force One dosedl v Praze přesně ve 20:44. Nejméně na třech místech se v tu dobu konaly demonstrace.

Bushe v den jeho návštěvy čekala kromě dopoledního jednání s prezidentem a premiérem také schůzka se šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem.

Odpoledne pak vystoupil na konferenci o demokracii a bezpečnosti v Černínském paláci. Konferenci jsme sledovali on-line ZDE.  Bush na ní oznámil, že Spojené státy zdvojnásobují finanční podporu nových demokrací. A budou tlačit na své politické partnery, aby podporovaly vznik nových svobod.

Po páté pak Bush prostory Hradu opustil, kolona se vydala na staré ruzyňské letiště. Odtud se Air Force One vznesl krátce před šestou hodinou večerní směr Heiligendamm, kde ve středu začíná summit nejmocnějších zemí světa - G8. S čím do Německa jede si můžete přečíst v analýze ZDE. V Německu už se proti G8 masivně protestuje. 

V Česku se prakticky žádné nepokoje neodehrály. Policie pouze dnes obvinila dva muže, kteří se v pondělí pokusili prorazit zátarasy do Loretánské ulice, která byla kvůli návštěvě Bushe uzavřena.

Další protest se odehrál dnes brzy ráno - aktivisté ekologické organizace Greenpeace protestovali dnes časně ráno poblíž Karlova mostu. Vypustili heliový balon s nápisem "72% say no radar" (72% říká ne radaru) a na Vltavu vypluli v nafukovacích člunech. Mezi nimi pak rozvinuli transparent upozorňující na rizika globálního oteplování.

ON-LINE ZPRAVODAJSTVÍ O PRVNÍM DNI NÁVŠTĚVY G. BUSHE ČTĚTE ZDE

(Pro lepší orientaci jsme zprávy rozdělili do několika kategorií: Modré jsou o dopravě, červené o protestech, žlutě podkreslené najdete zajímavosti, zeleně podstatné politické projevy.)

17:56 - Air Force One se odlepil od země. Návštěva hlavy USA George W. Bushe v České republice skončila.

17:40 - PREZIDENTSKÉ ZAMÁVÁNÍ
George Bush a Laura stojí na schůdcích Air Force One. Poslední prezidentské zamávání, pak Bush poplácal manželku po zádech a přiměl ji nastoupit do útrob letadla.

17:38 - BUSH JE NA RUZYNI
Po necelých čtyřiadvaceti hodinách opouští nejvlivnější muž světa George Bush Českou republiku. Na starou Ruzyni dorazila Bushova kolona - nejprve policejní doprovod, pak Bushův aparát, limuzína s prezidentem a jeho chotí Laurou. Loučí se s ním například Klausův kancléř Jiří Weigl či náměstek ministra zahraničí Jaroslav Bašta.

17:30 - 400 000 LIDÍ SLEDOVALO PŘÍJEZD BUSHE
Přílet prezidenta Spojených států George Bushe na návštěvu České republiky sledovalo v pondělí večer v přímém přenosu České televize 424 tisíc dospělých diváků. Téměř 300 tisíc si k tomu vybralo celoplošný program ČT2, necelých 130 tisíc pak zpravodajskou stanici ČT24 vysílající přes kabelové, satelitní a digitální zemské sítě.
Čtvrthodinový přenos ze starého letiště v Praze-Ruzyni nabídla Česká televize v době od 20:50 do 21:05.

17:21 - Kolona vyjela z Pražského hradu, "průvod" prezidenta Bushe míří na staré ruzyňské letiště. Řidiči pozor, na zhruba dvacet minut nebude průjezdná Evropská třída.

17:20 - BUSH JEDNÁ S DISIDENTY
Schůzka amerického prezidenta s disidenty se chýlí ke konci. V press-centru v Černínském paláci se chystá tisková konference. Na ní vystoupí exprezident Václav Havel, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a tři zástupci světového disentu. George Bush nikoli, po debatě vyrazí už na letiště a odtud do Německa.

16:40 - BUSH SE LOUČÍ
"Svoboda je věčná, nepatří žádné vládě ani jedinci," parafrázoval pak Bush Jana Ámose Komenského a zdůraznil, že právě v to věří i Spojené státy. "Děkuji za pozvání a Bůh vám žehnej," ukončil po necelé půlhodině americký prezident svůj projev a odebral se na schůzku s disidenty.

16:38 - BUSH KRITIZUJE RUSKO
"Rusko pod vedením prezidenta Vladimira Putina "vyjelo z kolejí" kdysi slibných demokratických reforem," prohlásil Bush.

16:37 - UZAVÍRKY V PRAZE STÁLE PLATÍ
Dopravní omezení stále platí. Na mnoha místech v Praze se tvoří kolony. Ty jsou v tuto dobu sice obvyklé, nově však je - kvůli pražskému pobytu Bushe - na stupni číslo pět i ulice Chotkova ve směru z centra. Popojíždějící kolony na stupni číslo 4 jsou na deseti dalších místech. (Podívejte se ZDE)
Policisté prostřednictvím televize vyzývají řidiče, aby - pokud na silnici potkají Bushovu kolonu s majáčky - zpomalili, ale za žádnou cenu nezastavovali.

16:34 - BUSH O IRÁKU
"Nikdy nezpomenu na muže, který se o jedné noze dobelhal k volební místnosti v Iráku a řekl reportérům, že by se tam i doplazil, kdyby mu nic jiného nezbývalo. Ptám se kritiků: byla snad demokracie tomuto muži vnucena?" dotkl se pak Bush i nejkritizovanějího podniku americké zahraniční politiky v posledních letech, invaze do Iráku.

16:25 - BUSH O KUBĚ
Americký prezident v sále přivítal disidenty z různých zemí světa včetně Sýrie, Íránu a Číny, s nimiž se po svém projevu setká bez přítomnosti televizních kamer.
Zmínil i některé, kteří do Prahy přijet nemohli, protože jsou režimy ve svých zemích nadále vězněni - například barmskou opoziční vůdkyni Aun Schan Su Ťij či egyptského disidenta Ajmana Núra.
"Nikdy své utlačovatele nebudete omlouvat, vždy budete bojovat za svobodu," složil poklonu dalším disidentům na Kubě a v Súdánu. "Tito lidé si zaslouží obdiv svobodného světa i naši rozhodnou podporu," řekl dále Bush a znovu byl odměněn potleskem - stejně, jako když později připomněl, že chce tlačit na demokratizaci partnerů Washingtou včetně Ruska a Číny."
"Děkuji České republice za to, že se zasazuje o svobodu a demokracii v zemích, jako je Kuba, Barma či Bělorusko," ocenil potom George Bush angažovanost české zahraniční politiky.

Prezident G.Bush během svého vystoupení na konferenci o demokracii v Černínském paláci.
Prezident G.Bush během svého vystoupení na konferenci o demokracii v Černínském paláci. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Prezident G.Bush během svého vystoupení na konferenci o demokracii v Černínském paláci.
Prezident G.Bush během svého vystoupení na konferenci o demokracii v Černínském paláci. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

16:18 - BUSH O TERORISMU
Následkem dlouhodobého života bez možnosti změn a bez svobody je podle něj extremismus - Bush připomíná útoky na WTC 11. září 2001. "Podobně jako kdysi studená válka je boj (svobodného světa) s extremisty soubojem dvou ideologií," řekl Bush a připomněl, že radikální islamisté ohrožují i Evropu. "Pokud boj za svobodu ve světě znamená, že se ze mě stal disident, rád budu s hrdostí tento titul nosit," vysloužil si pak Bush od přítomných v sále další potlesk.

16:15 - SETKÁNÍ NA PODPORU USA: NEBUĎME ZÁPECNÍCI
Pepa Nos zpívá "Země je kulatá...", Vladimír Hučín se prochází před pódiem a nad hlavami přihlížejících vlaje jedna americká vlajka, tedy prapor hvězd a pruhů, o kterém ve svém nejnovějším hitu zpívá ministryně obrany Vlasta Parkanová. "Opravdu těžce, při tom našem zápecnictví, nesu různé zprávy o tom, kolik zase padlo amerických vojáků za obranu demokracie ve světě," říká Horváth. Podle něho je čas, abychom i my ukázali, že jsme schopní převzít odpovědnost. Účastníků přibylo. Nyní jich je možné napočítat zhruba padesát. Reportáž z místa si můžete přečíst ZDE

Účastník demonstrace na Václavském náměstí.
Účastník demonstrace na Václavském náměstí. | Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradílek
Organizátor akce - Zbyněk Horváth
Organizátor akce - Zbyněk Horváth | Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradílek
Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradílek
Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradílek

16:08 - BUSH HOVOŘÍ O DEMOKRACII
"Svoboda je pro všechny lidi na celém světě hodnota, o níž se nedá vyjednávat," zahájil Bush po zdvořilostních frázích svůj projev a dostalo se mu prvního potlesku. Bush pak připomněl prvního československého prezidenta Tomáše Masaryka i jeho pozdějšího následovníka Václava Havla jako bojovníky za svobodu a nezávilost. Vyzvedl Havlovy zásluhy na pádu komunismu, stejně jako zásluhy zesnulého papeže Jana Pavla II. či tehdejšího odborového předáka Lecha Walesy. Nezapomněl ani na zásluhy svého otce.

16:05 - BUSH DORAZIL DO ČERNÍNU
Konferenci pro vás sledujeme ZDE.

16:00 - DEMONSTRACE PŘÍZNIVCŮ RADARU ZAČALA
Demonstrace i přes problémy s policií oficiálně začala. Účastníků je, zdá se, maximáně pár desítek. Ostatní přihlížející jsou turisté. Další lidé ale přicházejí. Nad pódiem na Můstku visí velký transparent s nápisem "Thank You, America!" a tři malé s hesly: "Ano základnám!; Chceme právní stát; Nikdy více Mnichov! a Welcome Mr. President!" Jako první baví účastníky zpěvák Pepa Nos.

15:58 - KSČM TAKÉ K PÍSNI PARKANOVÉ
K písni, již má na svědomí Jan Vyčítal a Vlasta Parkanová, se vyjádřili i komunisté. "Nová interpretace dnes již klasického hitu Janem Vyčítalem za přizvukování samotné ministryně obrany nedosahuje v žádném případě kvalit originálu. Co je však zcela na amatérské úrovni, je nový text, vypomáhající si dokonce pasážemi původních veršů (!), který tak ponižuje tento song na úroveň trapné prvoplánové politické agitky," napsala v prohlášení pro média mluvčí KSČM Monika Hoření.

15:55 - DONUTÍ RATH PARKANOVOU ZPÍVAT?
Exministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) požádal sněmovnu, aby na program schůze zařadila i píseň ministryně obrany Vlasty Parkanové (KDU-ČSL) o radaru. "Paní ministryně by nám měla vysvětlit, jestli je to recese či přehnaná podbízivost. A mohla by to přednést tak, jak to má být, a v plném rozsahu. Tedy zpěvem," řekl Rath.

 15:52 - KOLONA BUSHE JEDE DO ČERNÍNU
Americký prezident George Bush se po schůzce s Jiřím Paroubkem krátce zastavil v hotelu Hilton. Po malém odpočinku se jeho kolona znovu vypravila směr Pražský hrad. Bush vystoupí na konferenci Demokracie a bezpečnost v Černínském paláci.

15:50 - DEMONSTRACE PRO RADAR BUDE
Konflikt Zbyňka Horvátha, pořadatele pro-radarové demonstrace v Praze na Můstku, s policií skončil. Policie se nakonec rozhodla, že mu udělí přestupek, ale jeho shromáždění nebude blokovat. Spor vznikl o chybějící povolenku na zábor chodníku kvůli podiu. Zpravodaj Aktuálně.cz hlásí, že na místě nejsou žádní další demonstrující, leda turisté. Avizované vystoupení ministryně obrany Vlasty Parkanové, která pro Bushe složila píseň o radaru, nebude. "Když jsem si to poslechl, řekl jsem si, že by se za to měla spíše omluvit."

15:36 - PAROUBEK O RADARU
Paroubek oznámil, že s Bushem spolu hovořili o výstavbě radaru americké protiraketové obrany - ČSSD se staví proti. "George Bush ví, že ČSSD má výhrady... Mluvili jsme spolu o Rusku a dobrých vztazích s Vladimirem Putinem, o tom, že George Bush nechce závodit ve zbrojení... George Bush poděkoval i předchozím sociálně demokratickým vládám - takže i vládě, ve které jsem byl předsedou já - za podporu americké politiky, za účast v zahraničních misích v Iráku a Afghánistánu. Řekl jsem, že jsme dělali vždycky věrnou, spojeneckou politiku v rámci NATO. Sociálně-demokratická vláda přivesla Českou republiku do NATO a nebylo by logické, kdyby nestála na straně NATO," popsal Paroubek.
A dodal: "Lišíme se jen v jedné věci - umístění radaru. To ale nesnižuje přátelství k americkému lidu."
"Byla to korektní schůzka, na obchodní argumenty nedošlo," řekl Paroubek na dotaz, zda mu Bush řekl nějaké argumenty, aby ho o radaru přesvědčil. "Budeme trvat na referendu, americká strana to bere na vědomí. Pokud by nebyly výhrady Ruska, náš pohled by se změnil. Určitě by se změnil, pokud by byl radar součástí NATO."

15:33 - PAROUBEK HOVOŘÍ O SCHŮZCE S BUSHEM
Šéf ČSSD Jiří Paroubek se na tiskové konferenci svěřil se svými dojmy ze setkání s Georgem Bushem. "Americký  prezident je charismatický a zajímavý muž - z jiného těsta než evropští politici, s nimiž jsem se setkal," ocenil jej Paroubek. "Je to muž, který velmi dobře rozumí duši svého lidu." 

15:28 - PODPORA USA? HÁDKA S POLICIÍ!
V dolní části Václavského náměstí se místo demonstrace na podporu radarové základny USA koná hádka s policií. Pořadatel Zbyněk Horváth ze Zlína sice dostal od magistrátu povolení shromáždění uspořádat, chybí mu však povolení na zábor ulice. Postavil zde totiž pódium o velikosti pět krát pět metrů.

15:20 - SCHŮZKA S DISIDENTY PŘED PÁTOU
Po projevu v Černínském paláci, který dosud nezačal, se má hlava USA sejít se skupinou disidentů, kteří na konferenci dorazili. Jsou mezi nimi například bývalý mistr světa v šachu Rus Garri Kasparov, Bělorus Aljaksandr Milinkevič, palestinský novinář Bassem Eid (rozhovor s ním si můžete přečíst ZDE) či libyjský disident Mohamed Eljahmi (rozhovor s ním si můžete přečíst ZDE). Schůzka je naplánovaná na 16:45, po ní už by měl Bush pomalu směřovat na letiště.

15:08 - ČERNÍN UZAMČENÝ
Zpravodajové Aktuálně.cz, kteří sledují konferenci Demokracie a bezpečnost v Černínském paláci, hlásí: Ochranka prezidenta USA právě z bezpečnostních důvodů uzavřela sál, ve kterém George Bush promluví. Nikdo už nemůže dovnitř ani ven.

15:04 - TOPOLÁNEK POTĚŠENÝ
Premiér Mirek Topolánek už dorazil z Hradu na jednání Poslanecké sněmovny. Tam se podělil o své dojmy ze setkání s Bushem. "Byl velmi otevřený, zajímaly ho všechny aspekty. Myslím, že chce přijít na kloub motivaci stran v Evropě. Mluvili jsme také o Putinovi, o Afghánistánu... Ale o detailech mluvit nebudu," řekl premiér.

14:52 - BUSH PROMLUVÍ O RUSKU
George Bush je nyní na setkání s Jiřím Paroubkem ČSSD. Poté se chystá na konferenci Demokracie a bezpečnost v Černínském paláci. Zpravodajové Aktuálně.cz, kteří průběh konference sledují živě ZDE, mají inforamce, že chce promluvit o Rusku. Podle zpravodaje BBC, který cestuje v jeho doprovodu, se americký prezident chystá hovořit o těžkostech s prosazováním demokracie v zemích, jako je Rusko. Údajně dá najevo i své znepokojení z toho, jakým způsobem Kreml utužuje svou moc na úkor politických svobod v zemi.

14:40 - BLOG O BUSHOVI
Jaké bylo stát dva metry od nejmocnějšího muže světa? A o čem asi Bush přemýšlel, když si čistil zuby?

Foto: Aktuálně.cz
Přečtěte si bezprostřední dojmy zpravodaje z Pražského hradu Martina Nováka v jeho blogu ZDE

14:12 - PROAMERICKÁ PODPORA? ZATÍM MALÁ
V dolní části Václavského náměstí zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se zde měla za dvě hodiny, tj. v 16 hodin, konat jediná demonstrace na podporu radarové základny USA během pobytu amerického prezidenta Bushe v Praze.
"Když jsem minulý týden zjistil, že není nahlášena ani jedna demonstrace na podporu radaru a v době jeho návštěvy nás budou reprezentovat pouze různé extremistické skupiny, z nichž některé měly být už dávno zakázány, svolal jsem ji na Můstek sám," vysvětluje pro deník Aktuálně.cz pořadatel Zbyněk Horváth.

14:05 - PRVNÍ DÁMY NA PROCHÁZCE
Zatímco prezidenti USA a Česka George Bush a Václav Klaus věnovali dnešní den politickým jednáním, jejich manželky Laura a Livia měly volnější program. Navštívily společně zahrady Pražského hradu a Strahovský klášter.Ve Filozofickém sále kláštera si Bushová prohlédla vzácné kousky z knihovních sbírek. "Ocenila například knihu z roku 1506, která je první česky psanou publikací o objevení Ameriky," prozradil knihovník Gejza Šídlovský.

14:00 - STÁTNÍCI DOJEDLI KACHNU, BUSH SE MĚL K HAVLOVI
Právě skončil slavnostní oběd. Podávala se kachna se zelím. Prezident Bush dorazil na oběd se zpožděním, ale neopomněl hned ze začátku podat ruku bývalému prezidentu Václavu Havlovi. Ten byl spolu schotí Dagmar mezi pozvanými.
Úvodní proslov měl současný prezident Klaus, který zmínil, že prezident Bush je v Praze už podruhé. Během jídla poslouchala stovka hostů výklad Bushe na témata mezinárodní politiky. Americký prezident zdůraznil, že studená válka už je minulostí a že Češi už se nemusí bát ani Rusů, ani Němců. Zdůvodnil to tím, že Vladimir (Putin, pozn. red.) je jeho kamarád a že s Angelou (Merkelovou, pozn. red.) má ty nejlepší vztahy.

12:46 - PRVNÍ OBVINĚNÍ KVŮLI NÁVŠTĚVĚ BUSHE
Policie obvinila dva muže, kteří se v pondělí pokusili prorazit zátarasy do Loretánské ulice. Ta je kvůli návštěvě Bushe uzavřena. Podle mluvčího pražské policie Ladislava Bernáška jsou oba muži podezřelí z výtržnictví a z útoku na veřejného činitele.
V hlavním městě se v souvislosti s příletem amerického prezidenta v pondělí konalo několik shromáždění. Po skončení demonstrace iniciativy Ne základnám na Pohořelci se zhruba šedesát anarchistů  vydalo na Hrad. Po dvou stech metrech narazili na policejní zátarasy a kordon těžkooděnců. Někteří z nich se pokusili zátarasy překonat. Policisté pak zadrželi dva muže ve věku 21 a 37 let pro podezření ze spáchání trestných činů výtžnictví a útok na veřejného činitele.
U jednoho z nich povede policie vyšetřování na svobodě, druhý je stále v cele. "Byl obviněný z trestného činu útoku na veřejného činitele. V cele je také proto, že u něj má proběhnout psychologické vyšetření," řekl Aktuálně.cz mluvčí PČR v Praze Ladislav Bernášek.
Policie také předvedla dalších šest osob. Tři z nich, aby zjistila jejich totožnost, zbývající předvedla pro podezření ze spáchání přestupku.

12:12 - KLAUSE SPLETLA I BBC
Chybička se však vloudila i do živého vysílání britské zpravodajské televize BBC. Při společné tiskové konferenci Bushe, Klause a Topolánka pod českého premiéra umístila BBC titulek "Václav Klaus - prezident".

Americký prezident George Bush věnoval většinu svého projevu na tiskové konferenci protiraketové obraně USA.
Americký prezident George Bush věnoval většinu svého projevu na tiskové konferenci protiraketové obraně USA. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

12:07 - TISKOVKA SKONČILA, JDE SE NA OBĚD
Státníci ukončili své projevy. Nikdo z přítomných novinářů nedostal prostor položit byť jedinou otázku. George Bushe a jeho choť čeká společný oběd s prezidentským párem Česka. Na slavnostní oběd je pozvána stovka hostů.

12:03 - HOVOŘÍ TOPOLÁNEK
Premiér řekl, že se Česko chce podílet na protiraketové obraně. A že debata o radaru by pokračovala, i kdyby George Bush neotevřel otázku víz: "Nejde o výměnný obchod."
Pokud jde o radar, má premiér za to, že klíčová není otázka spolupráce v bezpečnostní oblasti. "Spojené státy jsou nejenom našim velkým spojencem, ale také pátým největším investorem v České republice. Nám jde o spolupráci v oblasti inovací. Spojené státy mají významnou věděckou převahu. Možná právě toto je naše podmínka - řečeno nadneseně - pro budování radarové základny: Spolupráce ve vědě, technice, inovacích."

12:00- BUSH O PROTIRAKETOVÉ OBRANĚ
George Bush věnoval většinu svého projevu na tiskové konferenci protiraketové obraně USA. "Je nutné říci, že protiraketová obrana není zaměřená proti Rusku. Já se velmi těším na svou diskusi s prezidentem Putinem - nejen na summitu G8, kde se potkáme, ale také na jeho návštěvě Spojených států. Řeknu mu: Proč se bojíte našich obranných systémů? Pojďte se na tom podílet. Pojďte se do toho zapojit. Pošlete sem vaše vědce. To mu řeknu."
Bush zdůraznil, že má zájem na to, aby byl obranný systém USA koordinován s dalšími zeměmi NATO. "Jistě je našim úmyslem chránit sebe před skutečnou hrozbou. Ale je i v zájmu této země, aby spolupracovala při získávání nejnovějších technologií, aby spolupracovala při čelení společným hrozbám. Víte, studená válka už skončila. A Češi si nemusí vybírat, koho chtějí mít za partnera - zda Rusko či USA. A já chci také Rusy ubezpečit, že se nemusí ničeho obávat."

11:58 - BUSH O VÍZECH
Bush zmínil nutnost zrušit vízovou povinnost pro Českou republiku. "Jsem velký advokát toho, aby byla vízová politika pro Českou republiku zrušena. Myslíme si, že český národ má potřebu určitého respektu. Češi chtějí, aby se to konečně stalo. Jsou unavení dlouhým čekáním. Je to tak, že?" položil řečnickou otázku. Přislíbil, že se v této věci obrátí na Kongres.

11:53 - BUSH O NÁVŠTĚVĚ PRAHY
Prezident Bush prohlásil, že je pro něj čest být znovu "v tomto krásném městě".
Pak pronesl pár komplimentů - například o tom, jak Američané obdivují český charakter a touhu po svobodě, kterou Češi předvedli. "Chtěli bychom být vaši přátelé a děkujeme, že jste naši spojenci a bojujete s námi proti ideologicky motivovaným lidem, kteří zabíjejí proto, aby dosáhli svých strategických cílů." Bush poděkoval za umístění českých jednotek v Iráku či Afghánistánu a vyjádřil soustrast českým rodinám, které v těchto zemích přišly o své syny.

11:53 - KLAUS O EU
"Vyměnili jsme si také názory o evropském integračním procesu. Ujistili jsme pana prezidenta, že jak mně, tak vládě jde o to, aby Spojené státy nebyly v Evropě vnímány jako konkurent. My se opravdu nepodílíme na vytváření sjednocené Evropy jako jisté protiváhy Ameriky. O to nám opravdu vůbec nejde," uvedl Klaus.

11:50 - HOVOŘÍ KLAUS
První promluvil Václav Klaus. Vysvětlil, proč byl jednání přítomen netradičně i premiér: To proto, aby byla jasná shoda politik Hradu a vlády. Krátce pohovořil na téma přátelské vztahy obou zemí.
"Hovořili jsme samozřejmě i o protiraketové obraně. I v tom si rozumíme, i v této otázce se shodneme. Prezident Bush přislíbil, že vyvine maximální úsilí, aby tyto věci vysvětlil Rusku a ruskému prezidentovi Putinovi."
Klaus poté dodal, že Bushovi vysvětlil, že českou vládu čeká velká práce s veřejným míněním, které není stavbě radaru nakloněno.

11:49 - ZAČÍNÁ TISKOVÁ KONFERENCE BUSH-KLAUS-TOPOLÁNEK

11:22 - ČESKÝ PREZIDENT? KLAUS TOPOLÁNEK, PODLE CNN
Americká zpravodajská televize CNN má zřejmě problémy s českými politickými reáliemi. Projevilo se to při dnešní návštěvě amerického prezidenta George Bushe v České republice, když moderátor v americkém studiu CNN světu ráno oznamoval, že Bush se setká s Klausem Topolánkem.
Nejméně třikrát se zjevně uřekl, když tvrdil, že Bush se dnes setkává se svým protějškem, potažmo s premiérem Klausem Topolánkem. Tvrdil to například i během ceremoniálu oficiálního uvítání na Pražském hradě po 10:00 při hraní české národní hymny, kdy Bush stál přímo vedle prezidenta Václava Klause.
Reportéra možná zmátlo, že Bushe na Hradě uvítali oba čeští představitelé - prezident Klaus i premiér Mirek Topolánek, a že i další jednání jsou společná.

11:20 - PSOVODI NA HRADĚ
Zpravodaj Aktuálně.cz z Hradu hlásí: Probíhají poslední přípravy před tiskovou konferencí. Po 2. nádvoří prochází psovod.

10:48 - ZADRŽENÍ VÝTRŽNÍCI
Policie stále drží v cele jednoho ze zadržených účastníků včerejších demonstrací proti návštěvě prezidenta George W. Bushe. "Byl obviněný z trestného činu útoku na veřejného činitele. V cele je také proto, že u něj má proběhnout psychologické vyšetření," řekl Aktuálně.cz pražský policejní mluvčí Ladislav Bernášek.

10:20 - PRVNÍ DÁMY MÍŘÍ DO ZAHRAD
Laura Bushová si po setkání prezidentských párů prohlédne ve společnosti Livie Klausové hradní zahrady. Odpoledne ji pak Klausová vezme do Strahovského kláštera, který se pyšní unikátní knihovnou - Bushová je původním povoláním knihovnice.

George Bush s rukou na srdci naslouchá na 1. nádvoří Pražského hradu státní hymně USA.
George Bush s rukou na srdci naslouchá na 1. nádvoří Pražského hradu státní hymně USA. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

10:15 - KONEC SLAVNOSTEM
Slavnostní přivítání skončilo, prezidenti a jejich spolupracovníci mizí v útrobách Pražského hradu. Za Američany bude kromě Bushe jednat i náměstek ministryně zahraničí John Negroponte či poradce Bílého domu pro otázky národní bezpečnosti Stephen Hadley. Za českou stranu se mají jednání národních delegací zúčastnit vicepremiér Alexandr Vondra a ministři zahraničí, obrany a vnitra.

10:06 - PREZIDENTI DEFILUJÍ, HYMNY HRAJÍ, BUSH MLUVÍ ČESKY
Pražským hradem se rozezněly tóny americké hymny. George Bush si přiložil pravici na srdce a naslouchá hudbě. Po jeho levici stojí prezident Klaus, dívá se na sešikované zástupy Hradní stráže.
Následuje česká hymna a vojenská přehlídka. George Bush vojáky pozdravil česky: "Vojáci nazdar!" Zpravodaj Aktuálně.cz z místa popsal, že Bushovi člen americké výpravy těsně před tím strkal do ruky tahák, prezident ho ovšem odmítl a dvě česká slova pronesl spatra.
Bush s manželkou a nově i Klaus se ženou Livií tráví další minuty poslechem Hudby hradní stráže. Ta zhruba v 10:13 odpochodovala směrem kasárna, která jsou nad Schwarzenberským palácem.

10:05 - BUSH DORAZIL NA PRAŽSKÝ HRAD
Pět minut po desáté přistála kolona amerického prezidenta před 1. nádvoří Pražského hradu.
George Bushe a jeho manželku Lauru přivítal premiér Topolánek a prezident Klaus. Laura Bushová dostala pugét.

Foto: Aktuálně.cz

09:56 - KLAUS UŽ ČEKÁ U BRÁNY
Zpravodaj Aktuálně.cz z Pražského hradu Martin Novák píše: "Premiér Topolánek s prezidentem Klausem právě scházejí na 1. nádvoří a čekají na Bushe. Prezident se přesouvá k hlavní bráně, bude čekat tam."

09:54 - BUSHOVA KOLONA VYJELA OD HILTONU
Potvrzeno: George Bush nocoval v hotelu Hilton. Obě limuzíny - jedna pravá a druhá, která obvykle kryje skutečný pohyb nejmocnějšího muže světa, totiž právě opustily prostory hotelu Hilton. Celá kolona velkou rychlostí vyjela na Hlávkův most a odtud směr Pražský hrad.

09:20 - PŘÍJEZD BUSHE NA HRAD SE BLÍŽÍ
Přípravy na příjezd George Bushe na Hradě skončily, vše je nachystáno. "Vojáci jsou už nastoupeni v pozoru. Hradčanské náměstí je úplně vylidněné. Na celém Hradě je nezvyklé ticho," hlásí z místa zpravodaj Aktuálně.cz Martin Novák. "Novináři se mohou pohybovat po Hradě jen v doprovodu Hradní stráže."

Ministr zahraničních věcí - Karel Schwarzenberg - si čekání na prezidenta Bushe krátil kouřením dýmky.
Ministr zahraničních věcí - Karel Schwarzenberg - si čekání na prezidenta Bushe krátil kouřením dýmky. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

09:05 - JAK TO VYPADÁ NA HRADĚ?
Zpravodaj Aktuálně.cz Martin Novák bude sledovat návštěvu George Bushe na Pražském hradě. Právě prodělává martyrium akreditací, které mu umožní vstup na oficiální akce. Od půl osmé se pohybuje v nyní uzavřeném pásmu kolem Hradu. "První kontroly jsou již u ministerstva obrany. Tam poprvé jsem se musel legitimovat, jméno srovnávají se seznamem nahlášených novinářů, který dodala Kancelář prezidenta. Druhý kordon se prochází na náměstíčků před ulicí vedoucí k Prašnému mostu. Třetí kontrola je u vstupu na druhé nádvoří," hlásí Martin Novák.
Od této kontroly se pak táhne "štrudl" k prvnímu nádvoří, kde musí žurnalisté a televizní technici projít bezpečnostními rámy. Pomalu postupující frontou se proplétají shluky dozorujících vojáků. "Jinak první nádvoří je už slavnostně nazdobené. Jsou tu české a americké vlajky, stojí tu pódium, kde se odehraje slavnostní přivítání, na 1. nádvoří je také nastoupena kapela."

08:35 - STATISÍCE KORUN
Pražský primátor Pavel Bém v živém vysílání ČT24 odhadl, že návštěva George Bushe a s tím spojená opatření přijdou Prahu na statisíce korun. "Jistě to mohou být řádově statisíce, ne miliony," uvedl Bém.

08:30 - GREENPEACE PROTESTUJE
Aktivisté Greenpeace protestovali časně ráno poblíž Karlova mostu. Vypustili heliový balon s nápisem "72% say no radar" (72% říká ne radaru) a na Vltavu vypluli v nafukovacích člunech. Mezi nimi pak rozvinuli transparent upozorňující na rizika globálního oteplování. Policisté proti akci nijak nezasáhli.

 
Foto: Ludvík Hradilek
 
Foto: Ludvík Hradilek
 
Foto: Ludvík Hradilek
 
Foto: Ludvík Hradilek

08:20 - BUSH SE SEŠEL S LIDMI Z AMBASÁDY
Stále ještě se neví, zda George Bush skutečně nocoval v hotelu Hilton. Nasvědčuje tomu však skutečnost, že v tuto chvíli u hotelu postává hlouček zhruba 150 osob. Podle iDnes jde o pracovníky ambasády USA a jejich rodinné příslušníky, se kterými se Bush setká ve reprezentativním salonku hotelu.

08:11 - PRAHU TRÁPÍ DOPRAVNÍ ZÁCPA
Téměř dvanáct míst v Praze je v tuto chvíli prakticky neprůjezdných. Prahu trápí tradiční ranní dopravní zácpa umocněna uzavírkami kvůli návštěvě Bushe. Uzavírky jsou zejména v okolí hotelu Hilton, kde měl prezident USA přenocovat, a po trase, již pojede na Pražský hrad. Tedy Hlávkův most, prostor před zimním stadionem Štvanice, podjezd pod Štefánikovým mostem, oblast Brusnice, Klárov (od Valdštejnské po Letenskou) a Chotkova.
Vážné dopravní komplikace způsobila vykolejená tramvaj na Palackého náměstí. Podle mluvčí dopravního podniku zde krátce po osmé hodině ranní vykolejila souprava číslo 18 a další linka číslo 3 do ní lehce narazila. Příčiny nehody se vyšetřují. Záchranná služba ošetřila a převezla do nemocnice ženu s lehkým zraněním.

08:00 - PREMIÉR ŽIVĚ
Mirek Topolánek v živém přenosu na ČT24 nastínil agendu, kterou by chtěl s prezidentem Bushem probrat. Je jí zejména možná výstavba radaru na území republiky. "Je pravda, že chceme, aby tato jednotka byla začleněna do alianční obranné politiky. Ale je pravda i ta, že případná výstavba je suverénním rozhodnutím Česka, Spojených států, Polska," řekl Topolánek.
Premiéra nechávají v klidu ruské výhrady: "Já to vidím jako takové dupání medvěda. Ale je to signál dovnitř Ruska, nikoli ven."

07:00 - PARKANOVÁ DÁ BUSHOVI DÁREK - PÍSNIČKU O RADARU

Netradiční dárek pro George Bushe připravila ministryně obrany Vlasta Parkanová. Společně s hudebníkem Janem Vyčítalem nazpívala v předvečer Bushovy pracovní návštěvy song na oslavu amerického radaru. Píseň prezidentovi chce ministryně osobně předat. "Chtěla jsem odlehčit tu vypjatou a negativistickou kampaň, která diskusi o radaru provází. A také jsem chtěla věnovat panu prezidentovi Bushovi netradiční dárek," řekla ČTK. Doufá, že CD s písní předá šéfovi světové supervelmoci při úterním jednání české a americké delegace na Pražském hradě. Text písně Dobrý den, prapore hvězd a pruhů, jehož autorem je Vyčítal, vznikl na základě známé melodie Jaromíra Hniličky Dobrý den, majore Gagarine. K napsání nové písně prý dala popud sama ministryně Parkanová.

06:20 - V PLÁNU JE SETKÁNÍ NA HRADĚ
Americký prezident George Bush bude dopoledne na Pražském hradě jednat s českými politickými špičkami, hlavně o případném umístění americké protiraketové základny v ČR a Polsku.

23:52 - V PRAZE JE KLID, ŽÁDNÉ PROTESTY
Policie zvládla první den bez větších potíží.

22:50 - KDE PŘESPÍ BUSH?
Stále ještě není známo, kde bude americký prezident v Praze nocovat. Agentura ČTK bez bližších podrobností píše: "Zdá se ale, že prezident USA a jeho manželka Laura přenocují v hotelu Hilton".

22:30 - PROTEST U REZIDENCE KONČÍ
Asi tři desítky posledních demonstrantů zůstaly u budovy rezidence v obklíčení policejními těžkooděnci. Policisté postupně jednomu po druhém kontrolovali osobní doklady, než je nechali odejít. Jednu osobu policisté předvedli na služebnu kvůli prokázání totožnosti. Policie vydává zprávu, že průjezd Bushovy kolony Prahou byl hladký, doprava se nikde nezdržela déle než pět minut.

21:33 - KOLONA DORAZILA DO HILTONU
Kolona černých automobilů dorazila do pražského hotelu Hilton. Zda v jednom z vozů seděl i prezident Bush, není známo. Místo, kde bude spát, se tají.

21:13 - LIMUZÍNA PROJÍŽDÍ PRAHOU 6
Kolona s americkým prezidentem čítá asi dvacet černých vozů. Projela Evropskou třídou, pro běžnou dopravu v tuto chvíli uzavřenou. Míří do centra, ale není známo, zda do rezidence velvyslance v Bubenči či do hotelu Hilton či jiného místa, kde Bush přenocuje. Nejvíc se mluví o Pražském hradě, ve hře zůstávají i zbylá dvě místa - Hilton či rezidence.

21:13 - PROVOZ V RUZYNI OBNOVEN
Letiště obnovilo normální provoz. Podle České televize bylo zpožděno deset letů v průměru o dvacet minut.

21:12 - SCHWARZENBERG: BUSH JE ZDVOŘILÝ
Ministr zahraničí v rozhovoru pro Českou televizi popisuje první setkání s Bushem. "Oceňuji jeho zdvořilost, vrátil se ke mně a poděkoval za uvítání," řekl šéf české diplomacie. 

21:03 - TŘI MINUTY A ODJEZD
Rychlý uvítací ceremoniál skončil. Prezident odjíždí z letiště. Bush se jen na okamžik zastavil s ministrem Schwarzenbergem.

George Bush mává na letišti v Ruzyni
George Bush mává na letišti v Ruzyni | Foto: Ludvík Hradilek

20:58 - VÍTÁNÍ VEDE SCHWARZENBERG
Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg přichází k letadlu Air Force One. Spolu s ním Bushe uvítá velvyslanec Česka v USA Petr Kolář. Na ploše jsou i ostřelovači a opancéřovaný vůz - limuzína, kterou by měl prezident odjet z letiště. Bush právě vystupuje a mává jako tradičně lidem na ploše. Doprovází ho manželka Laura.

20:44 - PŘISTÁNÍ NA MINUTU
Na minutu přesně dosedl na plochu starého letiště v Ruzyni Air Force One. Začala návštěva prezidenta Bushe v Praze.

Foto: Ludvík Hradilek
Čestná stráž vítá prezidenta Bushe na letišti v Ruzyni
Čestná stráž vítá prezidenta Bushe na letišti v Ruzyni | Foto: Reuters

PŘEDCHOZÍ ON-LINE ZPRÁVODAJSTVÍ

 

Právě se děje

Další zprávy