Střídavá péče po rozvodu? V Česku zatím rarita

4. 6. 2007 17:23
V Praze probíhá Týden pro střídavou péči

Praha - Čtrnáct dní u matky a čtrnáct dní u otce. To je ve zkratce model střídavé péče po rozvodu, při kterém se oba rodiče rovnoměrně starají o své děti.

Zatímco ve Skandinávii, Francii či Německu je zcela běžný, v Česku je zatím raritou. Nepřejí mu totiž české soudy.

"Bohužel české soudy se chovají ke střídavé péči nepřátelsky, ačkoliv jim zákon možnost svěřit dítě oběma rodičům umožňuje. Větišnou však přežívá staré, ještě trochu komunistické myšlení, že dítě má vychovávat matka a otec je po rozvodu dobrý jen k placení alimentů," stěžuje si Jiří Fiala, jeden z organizátorů festivalu Týden pro střídavou péči, který dnes začal v Praze.

Rozvody vyhrávají matky, otcové platí

Statistiky jeho slova potvrzují. V roce 2006 se při rozvodech rozhodovalo o dalším osudu 31 573 dětí. Přes 28 tisíc jich byl svěřeno matkám, 1 818 otcům a jen 679 do střídavé péče.

Rozvedeným otcům, kteří za probíhajícím Týdnem pro střídavou péči stojí, se to nelíbí.

"Dětem podle nás střídavá péče prospívá více, než když je dítě svěřeno jenom do péče matky a otec je může vidět dvakrát za měsíc o víkendu," říká Luboš Patera, další z organizátorů festivalu a jednatel společnosti Spravedlnost dětem.

"Děti při střídavé péči neztratí kontakt s otcem a rozvod tak na ně dopadne méně, než když jsou od jednoho z rodičů zcela odtrhnuti," vysvětluje.

Kritici: stěhování děti stresuje

Střídavá péče podle něj nejlépe funguje ve čtrnáctidenním rytmu, možná je ale výměna rodiče i po měsíci. Podle kritiků střídavé péče je tak časté stěhování pro děti stresující.

Upozorňují také, že střídavá péče je možná jen tehdy, když bývalí manželé bydlí blízko od sebe. Jinak by totiž dítě muselo každých čtrnáct dní měnit školu i kamarády.

"Stěhování je stresové hlavně v nízkém věku, pak je naopak prospěšné," reaguje na námitky Luboš Patera ze Spravedlnosti dětem.

"Děti ze střídavé péče jsou mnohem komunikativnější, umí si rychle hledat přátele, nevýhoda se tedy naopak může stát výhodou," vypočítává.

Kromě soudců, kteří střídavou péči neuznávají, se chtějí organizátoři festivalu obrátit také na politiky.

Stehlíková: střídavá péče je moderní

Právě jim hodlají představit návrh novely zákona o rodině, která pozici střídavé péče posiluje.

Podporu jim zatím přislíbila ministryně Džamila Stehlíková, která má ve vládě na starosti i diskriminace otců.

"Musím dát za pravdu celé řadě otců, že v přidělování dětí po rozvodu dnes panuje diskriminace. Střídavá péče jako řešení je z evropského hlediska velmi moderní. Nicméně je třeba najít nějaký model, který by vyhovoval prostředí v ČR," řekla Aktuálně.cz Stehlíková.

Sama však může pouze dávat dopuručení svým kolegům.

"Rodinná politika je v gesci ministerstva práce a sociálních věcí, takže na to téma často mluvím s panem ministrem Nečasem. Je to otázka další debaty," doplnila Stehlíková.

Töpfer slíbil podporu

Podporu získají organizátoři zřejmě také v parlamentu. Senátor Tomáš Töpfer jim dnes přislíbil, že by se v budoucnu mohlo konat k střídavé péči veřejné slyšení v Senátu.

Během Týdne pro střídavou péči se chtějí obrátit také na běžné občany. Na Václavském náměstí bude celý týden informační stánek, který jim střídavou péči představí, v Městské knihovně pak poběží ve čtvrtek dokument Střídavka, který popisuje české příklady střídavé péče.

 

Právě se děje

Další zprávy