Je Anička Barbora? Kauza Kuřim se znovu zapletla

Eliška Bártová, red Dom
22. 5. 2007 16:45
Patočka: Anička není, je to dospělá žena jménem Barbora
Brněnský Klokánek.
Brněnský Klokánek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha/Brno - Naděje, že se policii či úřadům podaří rozmotat klubko vztahů v kuřimské kauze a vysvětlit, proč matka svazovla svoje dítě a jak mohla úřadům zmizet třináctiletá dívka, opět pohasla.

Po dnešku je stejně jako na počátku jistá jen jediná věc: záběry kamery zachytily svázaného nahého chlapce v komoře kuřimského domu, kde žila Klára Mauerová. 

Třináctiletá Anna, která měla být její osvojenou dcerou, a která po zveřejnění aféry utekla úřadům z Klokánku, však prý nikdy neexistovala. Jedenáctý den ji sice hledá policie, rodinný přítel rodiny - Jakub Patočka - však tvrdí: Takové dítě nebylo.

ČTK dnes v písemném prohlášení sdělil, že za Annu se vydávala jistá Barbora Škrlová. Ta byla kolegyní sestry Kláry Mauerové - Kateřiny Mauerové.

Tato informace se včera dostala také k Anně Šabatové, tehdejší zástupkyni ombudsmana. Ta byla v kontaktu s rodinou od října loňského roku. Jednou byla na návštěvě v rodině v Kuřimy, poté už s nimi jednala telefonicky.
 
"Byl to pro mě šok a nevím, jak na to reagovat," řekla dnes Aktuálně.cz Šabatová. "Pokud Kateřina Mauerová byla schopná takové mystifikace, během celé řady vyšetření a znaleckých posudků a během osobních rozhovorů, pak se zdráhám už věřit čemukoliv."

ředitel Domova dětí v Komárově Karel Kincl
ředitel Domova dětí v Komárově Karel Kincl | Foto: Ludvík Hradilek

Informaci o tom, že Anička je Barborou Škrlovou, spolupracovnicí Kateřiny Mauerové, přinesla sama Kateřina. V pátek tak vypověděla na policii po šestihodinovém výslechu. Zápis z výslechu v pondělí sama předala Jakubovi Patočkovi.

Jedinou informaci o záměně Aničky za paní Škrlovou však přináší pouze sama Kateřina Mauerová.

Pokud je její informace pravdivá, pak se této ženě podařilo oklamat celou řadu odborníků. Před soudním stání o svěření Aničky do péče prošla "dívka" na podzim řadou vyšetření. Znalecké posudky ovšem zadávala opět Kateřina Mauerová, za některé také zaplatila.

Soudní znalec Jaroslav Stejskal však uvedl, že dívku při sestavování posudku osobně neviděl.

Lékaři také dvakrát zkoumali stáří dívky, a to i formou rentgenového snímku zápěstí a předloktí. Shodně dospěli k závěru, že Anička odpovídá věku mezi 13. až 14. rokem.

Lékařka Helena Masaříková z Fakultní nemocnice Brno, která testy na dívce prováděla, však odmítá s médii komunikovat. "Nebudu se k tomu vyjadřovat," říká. Na dotaz, zda dívku viděla, či nikoliv, lékařka zavěsila.

V rodině u Aničky také prováděly šetření sociální pracovnice, společně s psycholožkou, nic nezvyklého nezjistily. Paní Šabatová dívku viděla jednou v kuřimském bytě. "Jejich domácnost byla velmi příjemná, děti si tam hrály," řekla Aktuálně.cz Šabatová. "Anička byla zakřiknutá a bázlivá, nebyla v dobrém stavu. Vůbec mě však nenapadlo, že to nemusí být dítě. Tato nová informace však nemění nic na tom, že případ odhalil slabiny systému sociálně právní ochrany dětí."

Policie tápe

Sama policie je ve vyjádřeních k verzi o neexistenci, založené pouze na výpovědi Kateřiny Mauerové, velmi opatrná. Do chvíle, než provedou testy DNA, nechtějí dát vyšetřovatelé jednoznačné stanovisko. Podle zdroje obeznámeného s případem, považuje policie její výpovědi za nevěrohodné.

"Neměli jsme a nemáme žádné zaručené informace v tom směru, že by Anička neexistovala," uvedla dnes mluvčí jihomoravské policejní správy.

Podle Patočky věděla o pravé identitě dívky jen Kateřina Mauerová, která je podle něj duševně nemocná.

Společné zaměstnání

Barbora Škrlová pracovala od roku 2000 v Domě dětí a mládeže Paprsek, kde učila hudební výchovu. Působila zde společně s Kateřinou Mauerovou, která zařízení vedla. Škrlová v květnu letošního roku dala v DDM výpověď.

"Byla vysokoškolsky vzdělaná. Nechovala se nijak divně," řekl dnes Aktuálně.cz ředitel DDM Karel Kincl. "Byla zde zaměstnána na plný úvazek, takže do práce chodila normálně každý den."

Co se však v tomto zařízení skutečně odehrávalo, ředitel přesně vědět nemohl. Paprsek, kde ženy pracovaly, je pouze jedna z několika poboček DDM. Ředitel sídlil v budově v jiné části města.

Podle výpovědi Ondřeje ho údajně týrala i Kateřina, společně s další zaměstnankyní DDM.

V kauze Kuřim dnes objevila ještě jedna skutečnost, která ji o něco více zapletla. Do Kanceláře prezidenta republiky přišla fotokopie dopisu, jehož autorkou má údajně být právě třináctiletá Anna, o jejíž existenci se nyní spekuluje. 

Případem se zabývají "ochránci soukromí"

Případ chlapce z Kuřimi na Brněnsku, jehož matku policie obvinila z týrání, bude prověřovat Úřad pro ochranu osobních údajů.

Jeho předseda Igor Němec nechal prošetřit podezření o úniku a neoprávněném zveřejnění osobních dat všech dotčených osob.

"V případě, že se potvrdí podezření na porušení zákona o ochraně osobních údajů, bude v souladu se zákonem zahájena kontrola," uvedla mluvčí úřadu Hana Štěpánková.

Připomněla, že ochránci soukromí by na základě výsledků kontroly mohli únik osobních údajů potrestat až desetimilionovou pokutou.

Veřejnost zná záběry "chůvičky" i přepis výslechu

Hocha našla policie 7. května zamčeného nahého a svázaného v komoře v rodinném domě v Kuřimi. Na veřejnost pronikly záběry týraného chlapce i protokol s jeho výpovědí na policii.

Policie z týrání obvinila chlapcovu matku, kterou vzala do vazby. Všechny sourozence svěřil soud do péče brněnského Klokánka.

Sestra, která je nazývána jménem Anna, ale minulou sobotu ze zařízení zmizela, pátrání po ní je marné.

Pravděpodobně týraný hoch musel být hospitalizován, dnes se ale vrátil zpět do Klokánku. Podle brněnské fakultní nemocnice se jeho stav zlepšil.

 

Právě se děje

Další zprávy