Je Radiožurnál v krizi? Nový ředitel odpovídal on-line

Redakce Dom
22. 5. 2007 15:31
Jan Pokorný byl od 14 hodin hostem Aktuálně.cz
Jan Pokorný, ředitel Radiožurnálu
Jan Pokorný, ředitel Radiožurnálu | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Vlajková loď Českého rozhlasu stanice Radiožurnál má od minulého týdne nového šéfa - Jana Pokorného. Ten dosavadní, Miroslav Konvalina, byl vedením rozhlasu odvolán. Proč? "Udělal chyby," zní oficiální zdůvodnění.

Média spekulují o konkrétnějších důvodech: klesajícím zájmu posluchačů a Konvalinových sporech s ředitelem rozhlasu Václavem Kasíkem.

Jaká je situace ve veřejnoprávním rozhlase? Co bude vysílat jeho nejposlouchanější stanice, která ovšem v poslední době prohrává se soukromými celoplošnými rádii? I na to jste se mohli ptát Jana Pokorného, který od 17. května Konvalinu ve vedení Radiožurnálu nahradil.

Kdo je Jan Pokorný

  • Narodil se 3. listopadu 1960 v Praze.
  • Vystudoval fakultu žurnalistiky UK. V roce 1984 začal pracovat v Československém rozhlase.
  • Po roce 1989 připravoval a uváděl ranní program stanice Československo, byl parlamentním zpravodajem ve Federálním shromáždění.
  • Od roku 1994 pracoval na ČRo 1 - Radiožurnálu jako moderátor a vedoucí publicistiky. Od 1. března 2005 byl jmenován šéfredaktorem Radiožurnálu.
  • Od 17. května 2007 pověřen výkonem funkce ředitele ČRo 1 - Radiožurnálu a ČRo - Rádia Česko.
  • Zdroj: Webové stránky ČRo.

Samotného Konvalinu odvolání překvapilo, přišlo krátce po strategické debatě o budoucnosti stanice. I on se tak přiklání k tomu, že "vyhazov" souvisí s aktuálními výsledky průzkumu poslechovosti Radio Projekt.

Podle něj od října do března měl Radiožurnál 686 tisíc posluchačů denně, což je o 96 tisíc méně oproti předchozímu sledovanému období od července do prosince.

Jaké plány má v tomto směru Pokorný? Jak chce k Radiožurnálu znovu přitáhnout posluchače? Má ambice udělat z veřejnoprávní zpravodajské stanice českou BBC? Zatím je řízením stanice pouze pověřen. Chtěl by ji řídit i oficiálně?

Odpovědi Jana Pokorného čtěte ZDE

Odpovězeno: 22. 05. | 13:57Autor: Jiří Tichý

Otázka: Opravdu nelze nic udělat s výběrem hudby v programu Radiožurnálu? Čím se vlastně řídí?

Jan Pokorný: Vždy jde s hudbou něco udělat. Otázkou je co, aby vyhovovala všem a každému. Výběr hudby má na starosti hudební dramaturg. Jako podklad má posluchačské průzkumy konkrétních titulů.

Odpovězeno: 22. 05. | 13:59Autor: Alena

Otázka: Dobrý den, zajímalo by mě, zda hodláte něco změnit ve výběru vysílané hudby. Podle mého názoru je Radiožurnál zpravodajsky výborný, ale hudba většinou neposlouchatelná. Stený názor má i můj syn, takže generační problém v tom asi nebude.

Jan Pokorný: Není to generační problém. Je to otázka vkusu jednoho každého. Není možné se zalíbit všem. A tak míříte na střed.

Odpovězeno: 22. 05. | 14:01Autor: mirek

Otázka: Jak se díváte na odvolání Vašeho předchůdce Konvaliny? Bavil jste se s ním o tom? Znáte hlášku z majora Zemana: "Mirku, tys to vzal?"

Jan Pokorný: Funkce ředitele i šéfredaktora jsou jmenované. Generální ředitel tedy jmenuje a odvolává. Tentokrát odvolal pro nedostatky v řízení. Mirka Konvaliny si vážím. Patřil k nejlepším zahraničním zpravodajům rozhlasu. Budu rád, když najde chuť být pro rozhlas platným i nadále. Ale to je jen a jen na jeho volbě.

Odpovězeno: 22. 05. | 14:03Autor: Public Service

Otázka: Myslíte si, že se zpravodajský kanál veřejnoprávního rozhlasu má podřizovat diktátu poslechovosti? A kdy konečně přestane na jeho vlnách znít to nejhorší, co tady kdy v hudební produkci vzniklo?

Jan Pokorný: Poslechovost pro nás není diktátem. Jistou informací však ano. S paušálním odsudkem všech písniček se nemohu ztotožnit. Je to už trochu klišé. Před časem o hudbě na Radiožurnálu psal jeden týdeník. Autor článku si nechal předložit seznam skladeb za uplynulý měsíc. Svůj prvotní odsudečný názor poopravil.

Odpovězeno: 22. 05. | 14:05Autor: Mirek

Otázka: Dobry den, jak jste spokojeny s dosavadni hudbou hranou na RZ behem nejposlouchanejsich hodin ? S nekolika znamimi jsme se shodli ze je to "bes a hruza". Myslim ze byste s tim neco mel udelat.

Jan Pokorný: Neumím odpovědět. Máme vysílat hudbu, s níž bych byl spokojen? Tu, která se líbí mně? Bylo by to odpovědné? Takže Alana Stivella? Jethro Tull?:-).

Odpovězeno: 22. 05. | 14:05Autor: Mirek

Otázka: Oprava hrubky: znamymi, Omlouvam se

Jan Pokorný: To nic... Možná se v tom fofru tady na Aktuálně taky budu muset za chvíli omluvit...Tedy za eventuální pravopisnou chybu.

Odpovězeno: 22. 05. | 14:07Autor: Filip

Otázka: Co se týče zpravodajství tak je to více než dostačující...ale ta hudba je kámen úrazu.Chcete s tím v budoucnu něco dělat? PS: důchodců dost ubývá :))

Jan Pokorný: Asi bych se opakoval. Není pravda, že s hudbou nic neděláme. Počítal jsem to. Životnost hudebního dramaturga je na naší stanici cca rok a čtvrt. A debaty o hudebním formátu nekonečné, píšu s trochou závisti směrem k privátním radiím:-)

Odpovězeno: 22. 05. | 14:08Autor: Petra

Otázka: Dobrý den, poslouchám Radiožurnál každý den. Uvítala bych více pořadů zaměřených na dění v mezinárodní politice a také lepší výběr hudby. Když slyším 3x do týdne stejnou písničku od Britney Spears jsem nucena rádio vypnout nebo přeladit... Co takhle vyměnit hudebního dramaturga? ;oP

Jan Pokorný: Před chvílí jsem psal o "životnosti" hudebních dramaturgů. To asi Váš názor na hudbu nezmění.

Odpovězeno: 22. 05. | 14:11Autor: Pavel

Otázka: P. Pokorný, malý námět. Možná by posluchače zaujalo kdyby
1. P. Hoffman nebyl tak nepokrytě levicový
2. P. Nováček nebyl tak nepokrytě levicový
3. P. Pokorný byl méně arogantní v diskusi s telefonujícími. Zdravím

Jan Pokorný: Kolega Hoffman říká o sobě s nadsázkou, že je milovníkem třetích cest všeho druhu. Nevím, v čem je levicový, stejně tak nevím, že by byl pravicový. Je to prostě šikovný rozhlasový glosátor. P. Nováček je náš komentátorský poklad, s neuvěřitelným vhledem do politiky a historie. Promiňte, ale tyto dva kolegy budu hájit do roztrhání těla. Sebe nikolv (to ad 3)

Odpovězeno: 22. 05. | 14:13Autor: m&m

Otázka: Proč se Český rozhas svinským způsobem podílí na manipulaci voleb? Jak je možné, že beztrestně šíří pomluvy nejbrutálnějšího charakteru pár dní před volbami? Jak můžete pracovat v podobné PR organizaci pracující otevřeně ve prospěch ODS?

Jan Pokorný: Aha, mezi řádky čtu, že máte na mysli tzv. Kubiceho zprávu. Dovolte, abych Váš názor odmítl. Prostě my nejsme žádná PR organizace kterékoliv politické strany. Fakt ne.

Odpovězeno: 22. 05. | 14:15Autor: matous

Otázka: Taky se pridam ke kritikum hudebni stranky radiozurnalu. Dle meho nazoru by melo byt na teto stanici hudby podstatne mene nez mluveneho slova... Neco jako jedna skladba do hodiny a klidne do fade-outu po 2 minutach. Pro "hudbu" je tu spousta radii, zato nerusene zpravodajstvi nevysila nikdo.

Jan Pokorný: Jistě, all news radio je možný formát. Ale věřte, že je nemalá část posluchačů, které vyhovuje i rozhlas veřejné služby dílem jako kulisa. Snažíme se obsloužit tuto skupinu, s tím, že v podvečerním hlavním vysílacím čase 17:30 - 19:00 opravdu zahrajeme většinou jen jednu písničku - a to spíš z technických důvodů.

Odpovězeno: 22. 05. | 14:17Autor: Apophis

Otázka: Zpravodajství je slušné, publicistické pořady jsou občas velmi dobré, ale katastrofální je hudba. V položených otázkách je to už víckrát, znopvu opakuji. To neexistuje mezi hudebními redaktory nikdo, kdo by poznal kvalitu nebo kvalita musí stranou, protože je třeba nadbíhat většinovému postuchači?

Jan Pokorný: Určitě nenadbíháme. Ale jak už jsem psal, jsme stanicí pro všechny. Není problém od zítřka přeformátovat program a vysílat písničky nezpochybnitelných kvalit. Ale pak přijdou otázky - proč vás vlastně poslouchá tak málo lidí? To je věčné dilema...A jak tak čtu dotazy i vděčné:-)

Odpovězeno: 22. 05. | 14:19Autor: Nice

Otázka: Dobrý den,
přála bych si stanici,která by se alespoň blížila české BBC. Radiožurnál jsem zkoušela,ale ten rozdíl obrovský a k tomu ta příšerná hudební dramaturgie! Takže jsem zpět u BBC,i když v angl. Co uděláte, abyste posluchače jako já nalákal aspoň na podcast některých vašich pořadů?

Jan Pokorný: Už jsme udělali. Od pátku 18.5. vysíláme nové Radiofórum od 18:00. Vedoucím tohoto projektu je Petr Dudek (dříve BBC). Moderují Lenka Kabrhelová (dříve BBC), Václav Sochor (dříve BBC) a výše jmenovaný P. Dudek. Poslechněte si je třeba už dneska.

Odpovězeno: 22. 05. | 14:21Autor: Lubos

Otázka: Budete-li hrat jako Beat a informovat jako BBC, budete nejepsi. Hlavne prosim kultivovane, moderne a nevtirave. Ovlivnil rozpad ceske BBC nejak vasi stanici?

Jan Pokorný: Radiožurnál je v dobré kondici. Tím odpovídám na otázku, jestli není náhodou v krizi. Není. Ukončení vysílání české sekce BBC pro nás znamenalo, že se na rozhlasovém trhu práce objevilo několik velice zajímavých osobností s chutí pokračovat v rozhlasové práci. Důkazem budiž Radio Česko i Radiožurnál.

Odpovězeno: 22. 05. | 14:23Autor: asf

Otázka: I já se přidám k stěžovatelům na hudební dramaturgii. Jestli vůbec nějaká je, tak její výsledky jsou tristní. Arogantnost vůči volajícím posluchačům (vím, že to je často těžké) a hudba jsou hlavními důvody proč rádio vypnout. Pokusíte se hudbu na RJ nějak změnit? A jak? Pevně doufám, že radikálně.

Jan Pokorný: Ano, jedna z nejčastějších otázek - nějak změnit hudbu. A kdybychom ji nějak změnili, přijdou další, kteří budou chtít, abychom hudbu nějak změnili. Z této diskuse musejí mít kolegové v soukromých radií radost:-).

Odpovězeno: 22. 05. | 14:26Autor: Emil40

Otázka: Co hodláte udělat pro zvýšení objektivity rozhlasu( proti jiným mediím si nestojí dle mého tak špatně), ale je to dle mého jednooký král.Rád bych slyšel více opačných názorů, nežli mají strany vládní koalice a ostaní parlamentní strany.Je to možné a brzy?

Jan Pokorný: Za objektivitou vysílání si stojím. Slyšet opačné názory, než má vládní koalice a ostatní, tedy i opoziční parlamentní strany je trochu náročný úkol. Rozumím tomu, jako volání po větším zastoupení politiků z dosud neparlamentních stran. Jen upozorňuju že na je jich zaregistrováno skoro 100. Podle jakého kíče jim máme dát prostor? Snažíme se o to vždy před parlamentními volbami, podle toho, kolik je jich na volebních seznamech.

Odpovězeno: 22. 05. | 14:28Autor: Radek

Otázka: Dobry den, gratuluji k povyseni. Mam stejny nazor - CR1 ma na ceske pomery kvalitni zpravodajstvi a publicistiku, ale kvuli otresne hudbe se proste neda poslouchat. Hodlate s tim neco udelat? Existuje moznost udelat z Radiozurnalu ciste zpravodajskou stanici bez hudby ve stylu BBC?

Jan Pokorný: Omlouvám se, ale nebyl jsem povýšen. Jsem dočasně pověřen řízením Radiožurnálu a Radia Česko. A na té dočasnosti bych, s dovolením trval. Stále se cítím spíš jako moderátor, než manažer. Udělám vše pro to, abych novému řediteli předal stanici v dobrém stavu. Věc formátu stanic je otázkou strategického rozhodnutí vedení Českého rozhlasu.

Odpovězeno: 22. 05. | 14:31Autor: Jiří Janovský

Otázka: Zpravodajská stanice, která vysílá 4 minutové zprávy v celou hodinu, je směšná.
O jejich kvalitě ani nemluvě. Rozšíříte zprávy, hlavně o události v zahraničí?
Kvalitu hudby zhodnotili již ostatní.

Jan Pokorný: Zprávy jsou 6-timinutové. Ranní Ozvěny dne 10-timinutové. Polední Ozvěny 20-timinutové, Ozvěny v 16:00 10-timinutové, zpravodajsko publicistické Radiofórum 60-timinutové, Stalo se dnes v 21:00 20-timinutové, Ozvěny dne ve 23.00 10-timinutové. Omlouvám se za timinuotové, ale vy mi rozumíte. Pokud tedy chcete:-)

Odpovězeno: 22. 05. | 14:34Autor: Xaver

Otázka: nelíbí se mi nový formát Radiofóra. Zbavili jste se dotazů posluchačů, dublujete událostí a komentáře na ČRO6 a Stalo se dnes, uchylujete se se ke klipovosti zpravodajství místo detailnějšího rozboru věci. Proč to ?

Jan Pokorný: Ano, pořád nemá telefonické dotazy posluchačů. Pokud se vám opakují ve všech programech s telefonickou účastí posluchačů titíž, je to špatně. I nadále však budeme takové programy vysílat - neděle 20.10 Vytočte, Nad věcí, O kom se mluví a možná další. Radiofórum v nové podobě není rozhodně klipovité. Komentáře,analýzy, rozhovory s aktéry i duel jsou hutné a míří k věci. Dík za názor, ale zatím jsme odvysílali jen jedno a půl Radiofóra.

Odpovězeno: 22. 05. | 14:36Autor: Jiří Z.

Otázka: Zdravím,
v pátek jsem poslouchal Radioforum a netačil jsem se divit... kde jsou telefony diváků?? Proč rozebíráte tolik témat po povrchu a žádné důkladně?? Myslíte, že je to krok správným směrem?? Vždycky RF poslouchám, když jedu z práce a doposud se mi velmi líbilo, teď ale nic moc...

Jan Pokorný: Už jsem na to odpověděl. Telefonáty posluchačů se staly, podle ohlasů "netelefonujích" posluchačů trochu problém Radiofórum vysílalo vpodstatě v nezměněnné podobě 17 let. Věřím, že změn je život, a že si nový formát najde dostatek posluchačů.

Odpovězeno: 22. 05. | 14:37Autor: Kamil

Otázka: Pane rediteli, proc dostal p. Konvalina vyhazov?

Jan Pokorný: Generální ředitel odvolal M. Konvalinu kvůli nedostatkům v řízení. Viz jedna z prvních odpovědí. Jo - nejsem ředitel, jen pověřený, dočasně:-)

Odpovězeno: 22. 05. | 14:40Autor: Petr

Otázka: Kromě nehorázné hudby snad zmizí i stupidity typu děti vám to řeknou a podobně. Myslíte že dáte větší prostor zahraničnímu zpravodajství, hlavně zápisníku? Pak si možná rádio naladím častěji.

Jan Pokorný: Děti vám to řeknou je pořad, který má své zastánce i kritiky. Zatím není důvod tento osobitý vhled do konfrontace mediálního a dětského světa měnit. Podle analýzy máme ze srovnatelných médií nejvíc příspěvků ze zahraničí. Máme nejrozsáhlejší síť zahraničích zpravodajů ze všech médií v ČR. A mám z jejich práce radost. A opravdu si nemyslím, že vysíláme málo informací ze světa.

Odpovězeno: 22. 05. | 14:41Autor: Standa

Otázka: Dobrý den, musím se připojit k těm, kteří již psali. Zpravodajský servis CRo1 je vynikající a žádná domácí stanice se mu nevyrovná, ale hudba k posl. moc není. Dále-myslíte si, že takové pořady jako je Vaše téma či hodinové vysílání Radiofóra apod.jsou tolik aktuální, aby jim byl věn.takový prostor?

Jan Pokorný: Vaše téma se obsahově i formélně přežilo. Od pátku je počet Vašich témat zredukován z 8 na 3, pouze v dopoledních časech. Hodinové Radiofórum, když se bude dělat dobře, uteče jako minuta. A nudné minuta se může vléct jako hodina. To je prostě rádio:-)

Odpovězeno: 22. 05. | 14:42Autor: rast.y

Otázka: Proč se během jedné zpravodajské relace opakuje tentýž příspěvek hned 3x? Jednou v úvodu, jednou jako součást zpráv a potřetí během 5ti minut v publicistice? Jako posluchač mám pak pocit, že podceňujete mou pamět...

Jan Pokorný: Úvod - to jsou titulky. Pak je zpráva, která odpovídá na základní otázk kdo, co, kdy a kde. Pokud je to důležité téma, vracíme se k němu v publicistickém rozboru. To je normální postup, nikoliv stereotyp.

Odpovězeno: 22. 05. | 14:43Autor: Ben

Otázka: Chtěl jsem začít nadávat na hudbu na RŽ, ale předběhli mně níže podepsaní spoluposluchači. Ale přesto řeknu, že jsem míval ve zvyku poslouchat Radikožurnál denně, ale kvůli hudebnímu odpadu, co se tam pouští jsem jej opustil. Mrzí mne to, zprávy byly dobré.... Ale kazit vkus si nenechám.

Jan Pokorný: Děkuju za názor, i když mě mrzí, že jsme o vás přišli:-). Ale věřím, že si v našem programu najdete i místa, kde se nehraje (17:30 - 19:00):-))

Odpovězeno: 22. 05. | 14:45Autor: Alice

Otázka: Prostředí ČRo znám celkem důvěrně, takže si jej dovolím charakterizovat jako prostředí, kde je vysoký tlak na poslechovost a kde se vinou toho pracuje nekoncepčně a nezřídka na koleni. Odkud berete za takového stavu odvahu řídit Radiožurnál? Jinak přeju hodně úspěchů, ale jsem spíš skeptická

Jan Pokorný: Pokud jsem zaznamenal tlak na poslechovost, tak to byl můj vnitřní tlak. Mrzelo mě, že i kvůli změně metodiky průzkumu jsme se ocitli na 4. místě. Ale věřte, že to pro nás není úplně alfa a omega. Kde beru odvahu řídit Radiožurnál? Nevím. Asi v tom, že mám moc rád radio:-)

Odpovězeno: 22. 05. | 14:47Autor: Pavel

Otázka: Proč veřejnoprávní rozhlas ubral čas vyhrazený telefonickým dotazům posluchačů? Neměl by se naopak čas vyhrazeny "hlasu lidu značně rozšířit"?

Jan Pokorný: Nevím. Nejsem si jist, že posláním média veřejné služby je zprostředkovávat jen a hlavně hlas lidu. Spíš, tak jak je to i jinde, se musejí redaktroři ptát za posluchače a zároveň být důstojeným partnerem v diskusi zpovídanému. My nejsme Vox Populi. A prostor pro telefonáty posluchačů se zvětšil před časem zavedením nedělního pořadu Vytočte nás.

Odpovězeno: 22. 05. | 14:49Autor: Klepl

Otázka: Jaké máte vysvětlení pro to, že Radiožurnálu klesá počet posluchačů? Jste veřejnoprávní rádio - trápí vás, kolik lidí vás poslouchá, nebo ne?

Jan Pokorný: Netrápí. Zajímá. Možná jdeme proti příliš silnému proudu zábavy v ostatních rádiích. Možná jsme někdy příliš komplikovaní. Možná máme občas nezáživný projev. Možná si neumíme udržet rozhlasové osobnosti. Anebo tohle všechno dohromady.

Odpovězeno: 22. 05. | 14:51Autor: Lui37

Otázka: Jak chcete zvednout prestiz RZ a vratit ji zpet slusnou poslechovost? Mate uz nejakou koncepci?

Jan Pokorný: Jako dočasně pověřený ředitel nemám strategickou koncepci na delší období. Rád na ni budu spolupracovat s novým ředitelem, pokud bude mít zájem. A vůbec - je tkví prestiž v poslechovosti?

Odpovězeno: 22. 05. | 14:53Autor: Hanzlík

Otázka: Posloucháte jiná rádia než ČRo? Jaká a kdy?

Jan Pokorný: Ano, jistě. Radio Beat, Radio France International, Český rozhlas 2,3,6. A ze studijních důvodů Impusl, Frekvenci 1 a Evropu 2. Až nám klesnou zase čísla poslechovosti, nabídnu Leošovi Marešovi talk show:-). Je totiž geniální:-)

Odpovězeno: 22. 05. | 14:53Autor: Netvor

Otázka: Hudba na radiožurnálu je strašná. Nechapu, proč k příspěvku např. o Španělsku následuje song pochybného českého interpreta, jehož projev mnohdy zní jako kdyby trpěl úpornou zácpou a zpíval na latríně.

Jan Pokorný: Nevím po jakém příspěvku trpěl jaký interpret. Jestli to bylo tak, je mi ho líto:-))

Odpovězeno: 22. 05. | 14:54Autor: Joska

Otázka: jsem pobouřen, že za svoje peníze se mi dostává prachsprostá propaganda a ne nestranné zpravodajství. Např. o desítkách mrtvých v Iráku už mnohdy ani nereferujete, tamnější odboj jsou teroristé, okupanti spojenci, Bush bodrý šedesátník, v diskusích nekonfrontujete opačné pohledy na věc...

Jan Pokorný: No tak s tímto vůbec nesouhlasím. Navrhuju poslechnout si někdy Radiožurnál.

Odpovězeno: 22. 05. | 14:54Autor: Jan

Otázka: Také bych rád loboval za rozšíření zpravodajství. Hudba nevadí, ale rozčiluje mě neobjektivní publicistika. Skutečně není možné, aby se jednotliví redaktoři (Vás rozhodně nevyjímaje) oprostili od svého politického přesvědčení a vystupovali nezaujatě?

Jan Pokorný: Je to možné. A děje se to.

Odpovězeno: 22. 05. | 14:54Autor: Kerka

Otázka: K té muzice - "míříte na střed" jste odpověděl na otázku, jak se zalíbit co největšímu počtu lidí. Co je v hudbě střed?

Jan Pokorný: Střední proud.

Odpovězeno: 22. 05. | 14:55Autor: Lui37

Otázka: Jan Pokorný: Není to generační problém. Je to otázka vkusu jednoho každého. Není možné se zalíbit všem. A tak míříte na střed.

RE: Mířit na střed ale asi znamená nemít jednoznačný profil cílové skupiny...RZ by nemělo být univerzální rádio pro nikoho, je to škoda.

Jan Pokorný: Nejsme hudební radio.

Odpovězeno: 22. 05. | 14:56Autor: Jiří Z.

Otázka: ještě mě k tomu Radiofóru napadlo: že vy jste dotazy diváků zrušili kvůli volajícím typu pan Kukačka nebo pan Zdráhal... To je ale takový problém, aby místo nich pustila do éteru i dotaz někoho jiného a jim poděkovala a řekla, ať zavolají za týden, ale že potřebujete slyšet názory i dalších posluch.

Jan Pokorný: Nejen kvůli nim, z toho nás nepodezírejte. Chtěli jsem přijít s novým, modernějším formátem a vyhovět poptávce po informacích v kontextu a s kontextem. Děkuju za názor.

Odpovězeno: 22. 05. | 14:56Autor: PPP

Otázka: Myslíte si, že by bylo možné omezit přímé vstupy volajících? Plácají nesmysly, zabírají čas.Přimlouval bych se za vyslechnutí názoru či dotazu telefonistou a ty pak kultivovaně tlumočit. Už například jméno Kukačka vede u nás k vypnutí stanice.

Jan Pokorný: :-)

Odpovězeno: 22. 05. | 14:57Autor: pavel

Otázka: a co tedy tu hudbu zrusit a pridat rozhovory, tedy to, v cem je radiozurnal v cechach nejlepsi... j

Jan Pokorný: Viz výše. To je vážné, strategické rozhodnutí, které by ovlivnilo i formáty ostatních stanic ČRo.

Odpovězeno: 22. 05. | 14:59Autor: Pavel

Otázka: Jaké změny chcete uskutečnit jako první? A co si od nich slibujete?
Kolik tisíc posluchačů denně považujete za dostatečné pro veřejnoprávní rozhlas?

Jan Pokorný: Změnou je Radiofórum. Budou další. Ale až ve spolupráci s novým ředitelem stanice.

Odpovězeno: 22. 05. | 15:00Autor: v.

Otázka: Děkuji ČRo za pořad příběhy 20. století (snad je to správně). Pokaždé ho přobrečím, ale myslím, že je to důležitá práce.

Jan Pokorný: Poděkujte M. Kroupovi a A. Drdovi z Radia Česko. To jsou autoři. My to "jen" vysíláme.

Odpovězeno: 22. 05. | 15:01Autor: Lukáš

Otázka: Dobrý den,
vím, že se při výběru hudby řídíte studiemi veřejného mínění. Nestálo by ale za to najmout člověka, který by pouštěl hudbu podle jeho uvážení a zkusil se tím trefit do vkusu lidí, kteří vás poslouchají? Nemáte přece tutéž cílovou skupinu jako třeba Evropa 2. Navíc by byl výběr homogenní

Jan Pokorný: Děkuju za námět. Zkusím se poradit. Já jsem jen novinář:-)

Odpovězeno: 22. 05. | 15:02Autor: Martina (26 let)

Otázka: Plánujete změnu v hudebním schematu tak, aby se hudba přiblížila mladšímu publiku? Děkuji za odpověď.

Jan Pokorný: To kdybychom udělali, můžeme rozzlobit starší generaci. Proto ta moje slova o středu.

Odpovězeno: 22. 05. | 15:02Autor: Zdeněk Martínek

Otázka: Předchozí příspěvky mi mluví z duše, rád poslouchám na Radiožurnálu mluvené slovo, ale ta hudba je často ubíjející. Nestálo by za to nechat si udělat nějaký fundovaný průzkum hudebního vkusu mezi posluchači?

Jan Pokorný: Průzkumy se dělají. A výsledky slyšíte:-)

Odpovězeno: 22. 05. | 15:03Autor: Vasil Mohorita

Otázka: Honzo, trvalo to dlouho, ale jsi tam! Gratuluji.
Uvazujes o obdobe televizniho mladeznickeho programu TKM v rozhlase.

Nase mladez to jiste uvita.
Cest

P.S.: Umis francouzsky? Kdyz jsem te slysel komentovat volbu francouzskeho prezidenta z Parize, hnedle jsem poznal, ze se v C neco deje.

Jan Pokorný: TKM byla profesní epizoda, s níž jsem se musel vnitřně vyrovnat. Není se čím chlubit.

Odpovězeno: 22. 05. | 15:04Autor: Standa

Otázka: Dobré odpoledne. Skutečně chcete aby Radiožurnál konkuroval komerčním rádiím? Osobně regionální rádia neposlouchám hlavně kvůli přemíře reklamních spotů, kdy z hodiny vysílacího času je i 20minut reklam. Jak by podle Vás mělo vypadat programové složení vysílání? Kvalita reportáží a hlavně reportérů?

Jan Pokorný: Na tuto odpověď fakt není v tomto žánru internetové diskuse prostor. Program stanice veřejné služby může být takový, jaký vysílá Radiožurnál.

Odpovězeno: 22. 05. | 15:05Autor: Hugo

Otázka: pamatuji si Vás jako dobrého svazáka a byl jste pro socialistickou žurnalistiku velkou nadějí.Tou jste pro nové pány patrne zase. Vy se, člověče, neztratíte a vyznáte, že ?

Jan Pokorný: Ano, začal jsem pracovat za minulého režimu. Narodil jsem se v něm. Ale třeba se ztratím. Někdy mám pocit, že se tak děje.

Odpovězeno: 22. 05. | 15:06Autor: Karel

Otázka: Máte pocit, že jste dostatečně kompetentní zástávat tuto funkci?

Jan Pokorný: Neumím posoudit. Je to překlenovací, provizorní, dočasný úkol. Posuďte sám

Odpovězeno: 22. 05. | 15:06Autor: Martin Kupec

Otázka: Já s tím problém nemám a asi to ani nesouvisí s poklesem poslechovosti,ale opravdu vám připadá korektní trvat v živých pořadech na představení se volajících? Poplatky MUSÍ platit přece všichni. Odpověď, že je to slušnost mě asi neuspokojí.

Jan Pokorný: Mě tak vychovali - když někam vstoupíš, představ se. Popros a poděkuj - a tak.

Odpovězeno: 22. 05. | 15:07Autor: Martin

Otázka: Pane Pokorný. Je mi 42 let. ČRo radiožurnál poslouchám pravidelně. Je to profesionální a kvalitní stanice. Doporučuji se ještě více zaměřit na zpravodajství, komentáře k politickýnm událostem, regionální publicistiku. Hudbu považuji za vyváženou.Držím palce. Držte se.

Jan Pokorný: Děkuju moc. Hezký den.

Odpovězeno: 22. 05. | 15:07Autor: Ian Anderson

Otázka: Tak když teda nebudete hrát Písničky, co takhle nějaké rozhlasové hry na pokračování...

Jan Pokorný: ... ty vysílá Vltava a Praha, my máme jiný úkol.

Odpovězeno: 22. 05. | 15:07Autor: ZZ

Otázka: Dobrý den, jsem po ukončení zaměstnání již 5. rok doma a díky tomu průběžně poslouchám Radiožurnál. Využívám této příležitosti nikoliv k položení otázky, ale k vyjádření spokojenosti s kvalitou tohoto zpravodajského zdroje. Podle mého názoru je v této "komoditě" u nás bezkonkurenční a příkladný.

Jan Pokorný: Děkuju moc.

Odpovězeno: 22. 05. | 15:08Autor: AlZo

Otázka: Jak jste spokojen se svýma dvěma pravýma rukama?

Jan Pokorný: Dneska, jak tu tak na Aktuálně píšu, mám asi obě levé. Jestli jsem se někde uklepl, promiňte:-)

Odpovězeno: 22. 05. | 15:09Autor: Jana

Otázka: Dobrý den, jak jste se vyrovnal se svou svazáckou duší ( viz komentování sjezdů SSM) s nynější funcí v Radiožurnálu ?

Jan Pokorný: Nekomentoval jsem sjezd. Se svým působením v TKM jsem se následně trápil. Já to příznávám.

Odpovězeno: 22. 05. | 15:18Autor: Jaroslav Bouma

Otázka: Myslím,že požadvky v již položených otázkách nelze dobře sladit v rámci jedné rozhlasové stanice. Nejvhodnějším řešením by bylo,aby radio Česko vysílalo 24 h denně,zrušit ČR 6, jelikož Svobodnou Evropu již nepotřebujeme a z Radiožurnalu udělat pohodovou hudební stanici ve stylu Bazern 3.Co myslíte?

Jan Pokorný: Děkuju za námět. A děkuju za všechny otázky. Mám je schované. Už musím do radia. Prosím, rádo odpovím další nové otázky na [email protected]. Mějte se hezky a děkuju Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy