Kauza týrání: Úřady dětem ublížily, naznačuje Šabatová

Eliška Bártová Eliška Bártová
20. 5. 2007 12:32
Děti měly jít k otci, ne do Klokánku
Anna Šabatová
Anna Šabatová | Foto: Ludvík Hradilek, Aktuálně.cz

Praha - Případ týraní osmiletého chlapce z Kuřimi přinesl po týdnu první vážné debaty o mezerách v systému školství a sociálních služeb. Ministryně školství Dana Kuchtová v diskusi České televize uvedla, že ji případ vede k úvahám změnit zákon o domácím vzdělávání.

Bývalá zástupkyně ombudsmana Anna Šabatová zase kritizovala úřady za to, jak se postaraly o děti Kláry Mauerové, která byla právě za týrání Ondry zatčena.

Mauerová se starala o tři děti, osmiletého syna Ondřeje podle policie týrala. Když byly zatčena, úřady umístily děti do azylového zařízení Klokánek, odkud jedno z nich, třináctiletá dívka Anička, zmizelo.

Měly být u otce

Podle Šabatové psychologové a sociální pracovníci nevyhodnotili správně stav Aničky. "Věděli, že její vazba na blízké je silná a v jakém stavu se nachází," uvedla.

Šabatová také kritizovala fakt, že soud rozhodl, aby dva synové Meuerové Ondřej s Jakubem zůstali v Klokánku. "Není znám žádný právní důvod, proč je nesvěřit otci," uvedla. "Ze zákona na to má právo, pokud není závažný důvod, proč se o děti nemůže starat."

Naopak šéfka Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková kritizovala, že příbuzní mohli děti v Klokánku navštěvovat. "Nechápu, proč policie nezajistila, aby k nim lidé podezřelí z týrání neměli mít přístup."

Zná příběh Mauerových

Podle Šabatové děti neměly být do Klokánku umístěny
Podle Šabatové děti neměly být do Klokánku umístěny | Foto: Ludvík Hradilek

Anna Šabatová byla v kontaktu s rodinou Mauerových od loňského října. Tetě Kláry Mauerové obviněné z týrání osmiletého Ondřeje radila, jak postupovat při legalizaci Aničky.

"Vyprávěla mi celý příběh a pro mě je důvěryhodný," řekla dnes v Otázkách Václava Moravce Šabatová. Podle Šabatové jsou za zmizení Aničky nepřímo zodpovědni odborníci, kteří věděli, v jakém stavu se dívka nachází. "Podle mého došlo k hlavnímu selhání, když děti byly umístěny do náhradní péče a nezůstaly s příbuznými."

Podle Šabatové by se měly zkvalitnit sociální služby a posílit terénní služby, tak, aby se v podobných případech nemuseli lidé úředníků obávat.

"Kdyby tato rodina neměla strach z toho, že Aničku dají do ústavu, vyhledala by pomoc daleko dříve," uvedla Šabatová.

Selhání médií

Šabatová také kritizovala přístup médií k celé kauze. "Selhala mediální scéna, nechránila soukromí dětí," uvedla. Spojitost útěku Aničky s členstvím rodiny v sektě, které se objevilo v sobotním tisku pak označila za "nesmyslné a fantasmagorické."

Také mediální expert Jaromír Volek z katedry mediálních studií FSS MU v Brně tvrdí, že média v této kauze svoji roli nesplnila.

"Bude to znít drsně, ale mám pocit, že média mají radost," řekl Aktuálně.cz Jaromír Volek. "Toto je mediálně ohromně vděčná kauza, má v sobě seriálovost, která lidi baví, stejně jako Rodinná pouta."

Kritizuje fakt, že média za každou cenu udržují kauzu v centru pozornosti, proto přináší denně nové a nové spekulace."Bahní se v atraktivitě té zprávy. Mediální příval informací je tak silný, že čtenáře dezorientuje," míní Volek. "To, že v televizi dokola pouští záběr týrání, či fotky, už nemá jinou roli, než bulvární."

Volek míní, že novináři zveřejňováním záběrů, fotek a výslechů, které unikly, porušují práva dětí. Podle Volka by média o takovýchto kauzách měla rozsáhle informovat pouze v případě, že je taková kauza definována jako společensky závažná.

"Mělo by se začít hovořit o tom, do jaké míry jsou děti v české společnosti poškozovány v běžném výchovném procesu," říká Volek. "Dětí, které jsou zavírány a omezovány na stimulacích jsou stovky. Tato kauza je tajemná a zajímavá. Ale mnohem důležitější je pátrat po tom, proč se stále mlčí o týrání dětí v běžných domácnostech."

Kuchtová: změňme zákon

Kuchtová by měnila zákony
Kuchtová by měnila zákony | Foto: Ludvík Hradilek

Ministryně školství Dana Kuchtová hodlá zpřísnit zákon o domácím vzdělávání.  "Učitelé by měli mít možnost častěji kontrolovat dítě, které je vyučováno doma," řekla Kuchtová.

K úvahám o změně ji přiměl případ osmiletého Ondřeje, jehož týrala vlastní matka. Ondřej nechodil do školy a byl vzděláván doma. Týrání odhalila policie téměř před dvěma týdny.

"Individuální vzdělávání je dobrá věc," řekla dnes ministryně školství Dana Kuchtová v diskusním pořadu České televize. "Ale tento případ je tak otřesný, že až poukázal na mezeru zákona."

Dnes se v Česku doma učí 360 žáků, na přezkoušení přichází do školy podle zákona jednou za půl roku.

Změna ale nestačí

Zároveň však Kuchtová upozornila, že změna zákona vše nevyřeší. "Je to úkol pro občanskou společnost, která není lhostejná," řekla. "Naše společnost se velmi obává upozornit na nepravosti. To se musí změnit hlavně vzdělávání občanů."

Kuchtová také poznamenala, že spíš než o selhání jejího resortu, šlo o selhání sociálních pracovníků.

"Nechci házet vinu na někoho jiného," řekla. "Ale vnímám jako velký problém, že sociálka nezjistila, že se něco mimořádného v rodině děje."

Udělali vše

Ministerstvo práce a sociálních věcí však svoji vinu popřelo. Minulý týden poslalo svoji pracovnici na kontrolu sociálních odborů, které v případu figurovaly.

"Prošetřili jsme to. A podle našich závěrů dělaly sociální pracovnice vše proto, aby policie dál, i přes rozhodnutí soudu, šetřila původ této dívky," uvedl náměstek ministra Marián Hošek.

Ministerstvo měnit zákony kvůli tomuto případu nebude. Uvažuje však o zřízení speciálního úřadu pro zaměstnanost a sociální věci.

 

Právě se děje

Další zprávy