Vyšší mýto zdraží zájezdy. Až o tisíce

Pavel Baroch
14. 5. 2007 0:00
Letní cesty do Chorvatska či Itálie podraží
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha/Vídeň - Po rakouských dálnicích budou od července jezdit kamiony a autobusy o zhruba 1,20 korun za kilometr dráž než doposud. Evropská komise totiž Vídni odsouhlasila zvýšení průměrné ceny mýta ze zhruba 22,7 centů (6,30 Kč) na 26,9 centů (7,50 Kč).

Zdražení nejspíš nepřinutí dopravce, aby houfně začali jezdit po levnějších českých dálnicích, kde se průměrně platí asi 4,20 korun za kilometr. Vyšší poplatky ovšem pocítí turisté cestující do Chorvatska či Itálie.

"První to pocítí cestovky," říká Martin Felix, mluvčí sdružení autodopravců Česmad Bohemia.

Rodina zaplatí až o tisíce víc

Podle mluvčího Asociace cestovních kanceláří Tomio Okamury se na ceně autokarových zájezdů kromě vyššího mýta podepíše i takzvaná obratová daň za průjezd Rakouskem, kterou země zavedla od ledna.

"V případě rodiny může být celkové zdražení i několik tisíc korun, což už je pro ty, co jezdí do Chorvatska, hodně," citovala ČTK Okamuru, který kritizoval spojení mýta s obratovou daní.

"Dvojitě se zpoplatňuje jeden průjezd," postěžoval si Okamura.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Kamionů v Česku nepřibude

Optimističtější jsou odborníci při hodnocení toho, jak se zdražení rakouského mýta projeví na kamionové dopravě. Nelze očekávat masivní přesun kamionů z rakouských na české dálnice.

"Pravidelnou, mezinárodní přepravu zvýšení mýta v Rakousku neovlivní," tvrdí Martin Felix z Česmad Bohemia. Podobný názor má i exministr dopravy Milan Šimonovský, za jehož vlády se mýto připravovalo.

"Zdražení o čtyři centy nebude mít takový dopad jako zavedení mýta v Česku," řekl Aktuálně.cz Šimonovský. Rakušané si totiž nedávno stěžovali, že se jim i kvůli českému mýtu enormě zvýšila kamionová doprava. Mnohým dopravcům se už totiž nevyplatí zajíždět si přes Česko a jedou kratší cestou přes Rakousko.

Od zvýšení mýta si Vídeň slibuje i to, že se podaří nárůst kamionové dopravy zastavit. Podle českého ministerstva dopravy ovšem zdražení o zhruba čtyři centy není tak vysoké, aby těžká nákladní auta před Rakouskem odbočila do Česka.

"Jde o relativně malé zdražení. Nemělo by to mít takový dopad, že by se dopravní proud přesunul na české komunikace," řekl Aktuálně.cz mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

 

Právě se děje

Další zprávy