Žijí na ploše menší áčtyřky, říká únosce o slepicích

11. 5. 2007 23:00
Příběh muže, který unáší slepice z velkochovů
Michal Kolesár osvobozuje slepice z velkochovů: "Není normální, že jsou na takových místech a za takových podmínek drženi živí tvorové. Že jsme je z těch míst odnesli, normální je," říká.
Michal Kolesár osvobozuje slepice z velkochovů: "Není normální, že jsou na takových místech a za takových podmínek drženi živí tvorové. Že jsme je z těch míst odnesli, normální je," říká. | Foto: realita.tv

Praha -Jmenuji se Michal Kolesár a spáchal jsem zločin. Vstoupil jsem se na cizí pozemek, vloupal se do cizí budou a odnesl odtud cizí majetky. Video s takovým prohlášením si pověsí na webové stránky málokdo.

Ochránce zvířat Michal Kolesár jich má na internetu hned několik.

Všechna pochází z akcí ve velkokapacitních drůbežárnách, při kterých Kolesár "osvobozuje" slepice chované v miniaturních klecích. Zvířata pak chová u sebe doma v jejich přirozených podmínkách.

Své "zločiny" nyní Kolesár obhajuje na filmovém festivalu o právech zvířat Otevři Oči, který se koná v Praze. Jeho hlavním tématem jsou právě radikální ochranářské akce. 

Slepice mají svá práva!

Proč Michal Kolesár slepice osvobozuje? Společnost si z nich udělala vysloveně stroje: zepředu do nich sype krmné směsi a zezadu odebírá vajíčka.

"Vajíčka, která jsou na trhu, pocházejí od slepic, které jsou drženy celý život v drátěných klecích, na každou připadá asi 550 centimetrů čtverečních, což  je plocha menší než papír A4," říká. "A jenom k roztažení křídel přitom slepice potřebuje 1 876 centimetrů čtverečních.".

Proto se muž, podle něhož společnost zvířata vůbec mrzačí, rozhodl přinášet svobodu právě slepicím.

94 osvobozených

Osvobozovací akce připravuje sdružení Realita.tv, které Michal Kolesár s několika příteli založil. Záznamy osvobozování pak zveřejňují na internetu. 

Do velkochovů vyrazili poprvé v srpnu 2006. V noci se vloupali do nejmenované drůbežárny v České republice a odnesli 11 slepic. Těm pak dali svobodu na dalším utajeném místě, kde je dodnes chovají.

"Zatím jsme osvobodili celkem 84 slepic formou otevřené záchrany, 10 jich bylo zachráněno anonymně," říká Aktuálně.cz Kolesár.

Otevřenou záchranou myslí akce, které byly natočeny a zveřejněny. Se svými činy ani identitou se Kolesár nijak netají. Na začátku každého videa hlásí i své rodné číslo.

Chycen nebyl

S policií měl zatím problém jenom jednou. Důvodem ale paradoxně nebyly jeho osvobozovací akce, ale výrok v dokumentu České televize Pokusná zvířata.

Hájil v něm západní aktivisty, kteří stejně jako on při osvobozování zvířat přestupují zákon. To se nelíbilo vedoucí oddělení laboratorních zvířat brněnské lékařské fakulty Ivě Pipalové, která v dokumentu také vystupovala. 

Oznámila proto policii, že Kolesár schvaluje trestný čin. Státní zástupkyně letos v dubnu stíhání jako neodůvodněné ukončila.

"Utíkat jsem musel několikrát, chycen jsem nebyl nikdy," říká Michal Kolesár. Mám poměrně přísná bezpečnostní pravidla, která si po každé akci analyzuji. Pokud je někdo v týmu nedodržuje, končím spolupráci," vysvětluje zásady akcí.

Normální vegan

"Pro většinu lidí je podobná práce něčím mezi pomatením a zlodějnou," připouští Michal Kolesár, ale sám považuje své počínání za správné a potřebné. "To, že jsou na takových místech držená zvířata, v takových podmínkách a za takovým účelem, to není normální. To, že jsme je z těch míst odnesli, normální je," říká.

Jako alternativu pro velkochovy nevidí ani ekologické zemědělství. "I v tomto způsobu držení jsou zvířata  produktem, komoditou a účetní položkou, kterou zabijí," říká. 

Michal Kolesár krade/osvobozuje slepice. Svou identitu netají. Na svém webu má fotky i videa z průběhu celé akce, na začátku navíc vždy přečte na kameru své rodné číslo.
Michal Kolesár krade/osvobozuje slepice. Svou identitu netají. Na svém webu má fotky i videa z průběhu celé akce, na začátku navíc vždy přečte na kameru své rodné číslo. | Foto: realita.tv

Je vegan. "Když se mě někdo ptá, proč nejím maso, mléko nebo vejce, odpovídám, že nemusím. Pokud je člověk schopen života, aniž by nějakým způsobem omezoval jiná zvířata, pak není přípustné žádné omezení," říká.

Radikální inspirace

Inspiraci pro své akce vzal Michal Kolesár v západní Evropě. Tam už od sedmdesátých let působí Fronta za osvobození zvířat (Animal Liberation Front), která má v rejstříku jak unášení zvířat z velkochovů a laboratoří, tak i podstatně radikálnější akce. 

Její členové například ničí vybavení laboratoří, posílají výhružné dopisy či vypouštějí fámy o jedech v masu z velkochovů. Chtějí tak producenty masa ekonomicky oslabit anebo přímo zničit.

V červnu 2006 se pak dokonce několik lidí, kteří se k hnutí hlásí, pokusilo o atentát na profesorku Lynn Fairbanksovou, která na Kalifornské univerzitě zkoumá chování primátů a dělá přitom pokusy na zvířatech. Aktivisté nastražili před její dům Molotovův koktejl. Nevybuchl a vědkyni se tak nic nestalo.

Teroristé, říká FBI

FBI přesto zařadila hnutí na seznam teroristických organizací. Řadu akivistů už se policii za mříže dostat podařilo. Jenom v Británii je ve vězení 600 příslušníků hnutí.

Čeští ochránci zvířat se k radikálnímu hnutí staví rezervovaně, ale neodsuzují je.

Osvobozovací akce z října 2006 v drůbežárně kdesi v České republice. Z klecí při nich bylo uneseno celkem 15 slepic
Osvobozovací akce z října 2006 v drůbežárně kdesi v České republice. Z klecí při nich bylo uneseno celkem 15 slepic | Foto: realita.tv

"Jde o samozřejmě o velmi kontroverzní akce. Už dnes je ale zřejmé, že v budoucnu se s nimi budeme setkávat častěji, jako je tomu v okolních zemích, takže je třeba o nich diskutovat," řekl Aktuálně.cz Jan Šťastný z organizace Svoboda zvířat.

Důležitější je ale podle něj postupovat standardními cestami a tlačit na politiky, aby se ochraně zvířat věnovali.

Naděje pro slepice? Evropská komise

Největší naděje vkládají ochránci zvířat do Evropské komise. V současnosti se v ní vyjednává právě o lepších podmínkách pro slepice.

"Komise nyní posuzuje, zda vstoupí v platnost směrnice, podle které by měly bateriové klece pro slepice v celé EU úplně zmizet. Nahradit by je měli větší klece s podestýlkou," říká ochránce Jan Šťastný.

"Problém je, že ta směrnice byla schválena už v roce 1999, ale od té doby se neustále odsunuje její platnost. Nyní se jedná o termínu 2012. Ovšem opět hrozí, že se to odsune, protože tlak výrobců vajec je silný," obává se Šťastný.

Výrobci vajec se však podle ochránců nemusí ničeho obávat. Ekonomické dopady změny by byly minimální. "Evropská komise připravila zprávu, ze které vyplývá, že produkce vejce z volného chovu jen o 0,026 euro více než produkce vejce z klece. Ani výrobce ani spotřebitele by se tedy změna výrazně nedotkla. A hlavně slepice by měly lepší podmínky," uvádí Šťastný.

 

Právě se děje

Další zprávy