Studenti protestovali, Kuchtová zasažena vejcem

Ludvík Hradilek, Veronika Suchá
4. 5. 2007 13:00
Chtějí odklad státních maturit, vláda souhlasí
Studenti právě míří na Karlův most.
Studenti právě míří na Karlův most. | Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradílek

Praha - Více než deset tisíc středoškoláků se dnes na protest proti spuštění státních maturit v příštím roce vydalo na pochod Prahou.

Studentů se sešlo mnohem více, než organizátoři čekali. Vznikly kvůli tomu problémy s dopravou v centru Prahy. Policie řešila i "výtržnosti". Zásah vajíčkem dostala i ministryně školství Dana Kuchtová, která studenty přijala.

Středoškolákům vadí, že současní studenti třetích ročníků při nástupu na střední školy nevěděli, jak bude maturitní zkouška přesně vypadat. Tvrdí také, že společné maturity nejsou připravené, aby mohly být zavedeny v roce 2008, jak ukládá školský zákon.

Dav velice hlučné demonstrace zamířil z Václavského, přes Staroměstské náměstí na Malou Stranu k budově ministerstva školství. Karlův most studenti zcela zablokovali na více než hodinu.

Kuchtová uklidňovala studenty, dostala vajíčky

Před ministerstvem ke studentům promluvila ministryně, informovala je o plánu koalice odsunout zkoušky na rok 2010, na kterém se vláda dopoledne domluvila. "Bosá přitom stála na stole. Studentům nabídla občerstvení, jsou jich ale tisíce," referoval přímo z místa fotoreportét Aktuálně.cz.

Demostrace ve čtvrt na jednu oficiálně skončila, studenti ale nechtěli odejít a policie začala hrozit zásahem. K ministryni Kuchtové se dostaly asi jen dvě stovky mladých lidí. Z davu před budovou začaly na ministerstvo létat lahve s vodou a vejce.

Kuchtová se z okna několikrát snažila dav uklidnit. Několikrát byla zasažena vajíčky. "Musela si sundat špinavé brýle, protože přes ně nic neviděla."

Pak se ale i na výzvy od studentských vůdců začali demonstranti v klidu rozcházet.

Tramvaje nejezdily přes hodinu

Pochod zkomlikoval dopravu v centru Prahy. Podle policie byly největší dopravní problémy v Jindřišské a Karmelitské ulici.

"V Jindřišské nejezdila více než hodina hromadná doprava," řekla Aktuálně.cz mluvčí pražské policie Iva Knolová.

Neprůjezdná byla na dlouhou dobu i Karmelitská ulice. První tramvaj jí projela až hodinu po poledni. Podle mluvčí byl původně nahlášený počet účastníků pochodu jeden až dva tisíce.

Dav středoškoláků téměř zaplnil pražské Staroměstské náměstí.
Dav středoškoláků téměř zaplnil pražské Staroměstské náměstí. | Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradílek

Vláda se studenty souhlasí

S názorem studentů se stotožnila celá vládní koalice, která přesně v době začátku pochodu  podepsala dohodu: V parlamentu bude prosazovat odklad nových maturit na jako 2010. 

Pro odklad jsou i samotné školy. Podle průzkumu Unie školských asociací je pro odklad nových maturit dokonce 92 % středních škol, gymnázií i učilišť.

Studenti se dopoledne sešli na Václavském náměstí, zpočátku jich byly stovky. Na průvod centrem města, který má skončit před sídlem ministerstva školství na Malé Straně, se jich už vydaly tisíce. Dav středoškoláků zcela zablokoval dopravu v okolních ulicích.

Demonstraci předcházela petice, kterou žákům třetích ročníků středních škol rozeslali studenti Gymnázia Šternberk. Podepsalo ji asi 11.000 lidí.

Koalice se dohodla, pro odklad jsou i lidovci

Zástupci vládní koalice dnes podepsali dohodu o odložení státních maturit.

Podle znění dohody se bude maturita konat ve dvou  povinných zkouškách - z českého jazyka a cizího jazyka na jaře 2010, třetí volitelná zkouška bude o dva roky později. Informovala předsedkyně poslaneckého klubu KDU-ČSL Michaela Šojdrová. 

Poslankyně Šojdrová dříve kritizovala přístup ministerstva k řešení státních maturit. Poukazovala na to, že učitelé i studenti jsou vystaveni nejistotě.

Sama proto navrhla koaliční dohodu, v jejímž rámci přistopila i na kompromisy. Původně totiž navrhovala, aby státní maturity začaly platit už v roce 2009. Dohoda, kterou dnes politici uzavřeli, zkoušky ještě o rok posouvá.

"Paní Šojdrová vyslyšela můj návrh a dokonce šla ještě dál," komentoval dnešní dohodu koalice pro Aktuálně.cz poslanec ODS Walter Bartoš. "V této podobě je to naprosto bez problémů. Podepisoval jsem tuto dohodu společně s panem Topolánkem."

Konečné slovo ale bude mít až sněmovna, kde opozice prosazuje odložení pouze volitelné části státní maturity.

Společné maturity mají podle školského zákona odstartovat v roce 2008, studenti je budou skládat ze třech předmětů - českého a cizího jazyka, třetí předmět bude "povinně-volitelný".

O tom, že maturity nejsou dostatečně připravené, je přesvědčena také ministryně školství Dana Kuchtová (Strana zelených). Poslanci ODS a Strany zelených proto ve Sněmovně prosazují jejich dvouletý odklad.

 

Právě se děje

Další zprávy