Vlašim nejlépe čerpá z EU. Bude mít nové nádraží

25. 4. 2007 12:45
Nádraží zaplatí Evropská unie
Za nedlouho už budou sedět v novém. EU to zaplatí.
Za nedlouho už budou sedět v novém. EU to zaplatí. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Vlašim - Středočeská Vlašim se vloni stala rekordmanem v čerpání evropských dotací. V přepočtu na počet obyvatel byla nejúspěšnější v Česku. Letos svůj titul zřejmě potvrdí.

Tento týden začala Vlašim s rozsáhlou modernizací vlakového a autobusového nádraží. Bude stát téměř 44 milionů korun, 75 procent z nich pokryje dotace z Evropské unie.

"Peníze jsme získali ze Společného rozvojového operačního programu. Pomohlo nám asi trochu, že lhůta pro podání návrhů byla krátká, takže byla menší konkurence," říká starosta Vlašimi Luděk Jeništa.

Vlašim už má vyzkoušený model.

Na peníze na nádraží dosáhla Vlašim díky vyzkoušenému modelu z dřívějších projektů. "Spolupracujeme s neziskovými organizacemi, především místním Podblanickem, které jsou ve psaní evropských grantů zkušení. Naše úspěšnost je pak díky tomu větší," vysvětluje Jeništa.

Kromě dotace na rekonstrukci nádraží získala letos Vlašim peníze i na renovaci dětských hřišť. Peníze tentokrát přijdou z tzv. norských fondů.

"Budeme modernizovat devět hřišť u základních škol, čtyři u mateřských a další tři ve městě. Celkem to bude stát 13 milionů, z evropských peněz přitom půjde milionů jedenáct," říká starosta Vlašimi.

A teď se chystá na léta 2007 - 2013

Stejně jako u nádraží stojí za úspěchem spolupráce s externí firmou, která pro město žádost o dotaci napsala.

Staré vlašimské nádraží.
Staré vlašimské nádraží. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

V současnosti se Vlašim podle starosty Jeništy připravuje na nové dotační období 2007 - 2013. "Byli bychom rádi, kdyby ministerstvo nastavilo v co nejkratší lhůtě podmínky a také dojednalo co nejlepší podmínky, abychom nemuseli peníze zbytečně vracet," přeje si vlašimský starosta.

V záloze už má několik projektů, které by rád podal.

Nyní se ale hodlá věnovat hlavně rekonstrukci nádraží. Město se na ní bude podílet sedmi miliony, čtyřmi miliony přispějí České dráhy.

Přestavba má být hotová do konce roku, čekárna s internetovou studovnou a občerstvením však bude sloužit pasažérům už od léta.

 

Právě se děje

Další zprávy