Závěry Kubiceho zprávy se nepotvrdily, uvedli žalobci

24. 4. 2007 15:14
Vrchní státní zastupitelství ukončilo své šetření

Praha -  Tvrzení ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jana Kubiceho že organizovaný zločin
prorůstá do státní správy a je propojen s některými politiky, se nepotvrdila. K tomuto závěru dospěla zvláštní skupina Vrchního státního zastupitelství v Praze, která analyzovala trestní kauzy zmiňované v takzvané Kubiceho zprávě.

"V žádné z trestních věcí zmiňovaných v Kubiceho zprávě nebyl státní zástupce vykonávající dozor ve věci nejen nikým kontaktován v zájmu ovlivnit průběh trestního řízení, ale ani neobdržel podobný signál od policejních orgánů," uvedla v prohlášení předaném agentuře ČTK mluvčí žalobců Irena Válová.

Na druhou stranu podle ní skupina zjistila, že vliv samotného zveřejnění zprávy na průběh trestního řízení byl v jednotlivých kauzách různý. "Zatímco některé orgány činné v trestním řízení vliv nezaznamenaly vůbec, jiné hodnotily vliv příznivě v důsledku ochoty svědků vypovídat," upřesnila mluvčí.

V dalších případech se naopak v důsledku zveřejnění zprávy přerušila komunikace mezi potenciálními pachateli. "Zvláštní pracovní skupina proto nemohla dospět v této věci k jednoznačnému závěru, neboť takový závěr by byl pouhou spekulací, nikoli odrazem reality," konstatuje materiál.

Agentura vydala zprávu ve chvíli, kdy sociální demokraté ve sněmovně kvůli Kubiceho zprávě už poněkolikáté navrhují zřízení zvláštní vyšetřovací komise. 

ČSSD označila Kubiceho zprávu za jeden z důvodů své volební porážky.  Šéf ÚOOZ Jan Kubice totiž své informace předložil sněmovně loni těsně před volbami, údaje pak z uzavřeného jednání unikly do médií. 

 

Právě se děje

Další zprávy