Týden bezpečnosti přinesl rekordní počet mrtvých

Pavel Baroch
30. 4. 2007 11:30
Obětí přibývá, letos už zahynulo přes 200 lidí
Pět dospělých lidí zemřelo dnes ráno při tragické nehodě, která se stala na silnici z Klatov do Železné Rudy u obce Běšiny. Někdy před 05:30 se zde čelně srazila dvě osobní auta.
Pět dospělých lidí zemřelo dnes ráno při tragické nehodě, která se stala na silnici z Klatov do Železné Rudy u obce Běšiny. Někdy před 05:30 se zde čelně srazila dvě osobní auta. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Letošní první Globální týden bezpečnosti silničního provozu, který od minulého pondělí do neděle vyhlásila Organizace spojených národů, se na českých silnicích zcela minul účinkem.

Každý den se stalo v průměru 518 dopravních nehod, což je bezmála o osmdesát víc, než je zatímní letošní denní průměr.

"Počet nehod je nad průměrem, od ledna do března se stalo každý den 441 havárií," potvrdil Aktuálně.cz Petr Sobotka z Policejního prezídia. Dodal, že nárůst nehod je trendem celého dubna. "Poslední tři týdny to jde nahoru," řekl Sobotka.

Heslem letošní první globální bezpečnostní akce OSN přitom je "Bezpečnost silničního provozu je provoz bez nehod". Nejhůře dopadl pátek, kdy policisté vyjížděli k 683 nehodám.

Počet nehod se po celý týden držel nad pěti sty, výsledná čísla pomohl vylepšit až víkend: v sobotu se stalo 409 havárií a v neděli 322.

Mrtvých také přibylo

Nad letošní průměr vyskočil i počet usmrcených. Tento týden zahynulo osmnáct lidí, což je 2,57 mrtvých každý den, přičemž průměr od ledna do března je 2,32 usmrcených (vloni to bylo dokonce jen 2,09 mrtvých).

Dopravní nehody

MRTVÍ A ZRANĚNÍ           (leden až březen)

Usmrcení

  • 2007: 209 lidí
  • 2006: 188 lidí

Těžce zranění

  • 2007: 760 lidí
  • 2006: 719 lidí

Lehce zranění

  • 2007: 4678 lidí
  • 2006: 4601 lidí

Nejvíce lidí - čtyři - zahynulo minulý týden v úterý, v pátek a sobotu. Aspoň jeden člověk ovšem zahynul každý den.

Počet obětí dopravních nehod může být ve skutečnosti ještě vyšší, protože údaje vycházejí z denních policejních statistik, které nezaznamenávají těžce zraněné, kteří zahynou po převozu do nemocnice. Tito usmrcení se objeví až v souhrnných statistikách.

Kampaň se soustředí na mladé řidiče

Kampaň OSN se zaměřuje především na mladé řidiče. Podle celosvětových statistik tvoří mladí lidé do 25 let čtyřicet procent všech obětí dopravních nehod. V kategorii 15 až 19 let jsou přitom autonehody dokonce nejčastější přičinou úmrtí.

Česko patří v Evropské unii mezi země, kde na silnicích umírá nejvíce mladých lidí - z 25 zemí nám patří sedmá příčka.

Na českých silnicích zahynulo vloni přibližně dvě stě mladých lidí, což je bezmála čtvrtina všech usmrcených. Nejhůře je na tom podle statistik Světové zdravotnické organizace Řecko, na stejné úrovni s Českem je Slovensko, Španělsko či Belgie. Naopak lepší situace je v Rumunsku, Bulharsku či Velké Británii.

"Mladí řidiči jsou velmi neukáznění, jezdí nepřiměřenou rychlostí, předvádějí se," řekl Aktuálně.cz Václav Špička, který se bezpečností provozu zabývá dlouhodobě ve sdružení Autoklub.

Podle psycholožky Vlasty Rehnové z Centra dopravního výzkumu, kterou citovala ČTK, se mladí lidé často stávají obětí opojení z rychlé jízdy a malé zkušenosti s řízením. Více riskují, mnohdy před jízdou pijí alkohol a užívají drogy.

Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Dva a půl roku na vozíčku

Na neopatrnou jízdu doplatila i sedmadvacetiletá Gabriela Knapová, která měla před dvěma a půl roku těžkou dopravní nehodu, po níž skončila na vozíčku. Knapová jela na motorce, v zatáčce dostala smyk na spadaném listí a skončila pod protijedoucím nákladním autu.

"V nemocnici jsem se probrala až po týdnu," citovala ČTK motorkářku, která už nejspíš nikdy nebude chodit. O své nehodě už druhým rokem vypráví na akcích BESIP s názvem The Action, což jsou představení pro středoškoláky, která upozorňují na nebezpečí dopravních nehod. The Action je jednou z akcí v rámci Prvního globálního týdne bezpečnosti silničního provozu OSN.

Další z projektů je BESIP tým, který se zaměřuje na používání dětských autosedaček, bezpečnostních pásů, cyklistických přileb a reflexních nášivek na oblečení. Různé akce organizují i další organizace, například Autoklub nabízí ve svých centrech zdokonalovací kurzy řízení.

Co zjistila akce X

Uprostřed Globálního týdne bezpečnosti přichystala policie velký celostátní zástah na řidič nazvaný Akce X.Agentura ČTK citovala dnes zveřejněnou zprávu policejního prezida, podle níž policisté zkontrolovali přes 24 tisíc aut a zjistili téměř 4400 přestupků.

Stát!
Stát! | Foto: Ondřej Besperát

Policie do akce nasadila 1737 mužů a žen, kteří na místě vybrali na pokutách přes 1,3 milionu korun. Téměř 1,5 milionu korun pak musí další řidiči ještě zaplatit. Ke správnímu řízení dopravní policisté předali 474 přestupků.

Nejčastějším prohřeškem bylo překročení povolené rychlosti, kterého se řidiči dopustili v téměř 1500 případech.

Mrtvých na silnicích letos přibývá

Ačkoli loni na silnicích zahynulo poprvé od roku 1990 méně než tisíc lidí, letošní trend naznačuje, že by mrtvých mohlo být zase více než tisíc. Měsíce, kdy je tradičně nejvíce nehod a mrtvých, totiž teprve přijdou.

Experti, kteří se zabývají bezpečností provozu, soudí, že půl roku po zavedení bodového systému a zpřísnění pokut za přestupky motoristům otrnulo. "Bezbřehý optimismus, který nastal po loňském červenci, kdy začala nová pravidla platit, nebyl zcela na místě," okomentoval poslední statistická čísla Václav Špička z Autoklubu.

Chybí politická podpora, soudí exšéf BESIP

Robert Šťastný, někdejší šéf BESIP a současný spolupracovník Českého sdružení obětí dopravních nehod, soudí, že v posledních měsících výrazně změnila atmosféra. "Chybí politická podpora. Naopak se více mluví o zmírnění, o toleranci, což je jasný signál pro řidiče," řekl Aktuálně.cz Šťastný.

Policejní prezídium odhaduje, že za vyšším počtem letošních nehod, usmrcených i raněných může být i mírná zima, takže na silnice vyrazili i motoristé a motocyklisté, kteří v zimních měsících nejezdí.

 

Právě se děje

Další zprávy